Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (319)

HAL 

všechny recenze uživatele

Dokonalý návrat do zlatých časů Hollywoodu kdy filmy byly opravdu VELKÉ - velké svými hereckými hvězdami, epickým záběrem a produkčními kvalitami, ale hlavně tématy. A Velká Země dokáže být jak nadčasová a nadreálně všeobjímající, tak díky nuancovanému přístupu ke svým postavám i velmi civilní a lidská. Obrovský objev pro mě. Když už jsem myslel že ze zajímavých westernů už jsem dávno viděl všechny, je nečekaně narazit na takovýto skvost čirá radost. Trestuhodně zapadlý film, o kterém by se mělo mluvit stejně jako o Leoneovkách a Sedmi Statečných. 9/10 ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Další neprůstřelná klasika, která mi nepochopitelně dlouho unikala a na jejíž popsání tyhle uživatelské formáty zdaleka nestačí. Opět je obdivuhodné, jak Wyler s relativní jednoduchostí hovoří obrazem a nechává vyprávět ani ne slova, jakožto spíše činy a jejich následky. Mezi skupinou ústředních postav jsou poměrně jasně rozdané karty, směřující k nevyhnutelnému konfliktu ve stylu klasických westernů, ale přítomnost nového věku gentlemanů v osobě námořníka Gregory Pecka s nimi nepředvídatelně zamíchává. Na úrovni tématu tak trpělivě dochází ke střetu cti(žádostivosti) a morálky, reprezentovaném hned na několika úrovních - jednak ve zmíněné osobě námořníka McKaye, jenž v průběhu vykonává čestné hrdinské činy vždy v utajení, neboť se neslučují s jeho morálkou (jsou totiž otázkou cti jen pro drsné muže divokého západu); jednak u loajálního majorova pohůnka Leeche, jemuž jde primárně o čest a McKayova morální spravedlnost na něj začne dopadat až po jejich tajné a smluvené rvačce; jednak u "nepřátelského" vůdce Hannasseyho, který má silně vštípené oba kodexy a jako drsný kovboj v závěru dokáže rozpoznat, že časy se mění a že je nutné vyřešit dlouho bobtnající konflikt čestně i morálně vůči okolí (a velký vliv na něj samozřejmě má aktivní šedá eminence McKay). To vše se sbíhá do nadčasové výpovědi o pronikání různých kulturních a kodexových epoch, a divák tak pohodlně sleduje zdánlivě tradiční western s tradičně rozhozenými rolemi a konflikty, který ale morálku a čest divokého západu od počátku podemlívá. A s tím ostatně souvisí i neočekávané volby na úrovni stylu, kdy Willer ty tradiční westernové motivy jako honička na koních, pěstní souboj či závěrečný duel ukazuje z velké vzdálenosti, aby podpořil jejich demýtizaci, popřípadě je před divákem skryje úplně (zmlácení ve stodole). Dodnes dokonalá ukázka toho, jak umí hollywoodský příběh vyprávět to, co se od něj očekává, a současně to celé jen tak mimochodem (ale naprosto uvědoměle a promyšleně) mezi řádky shazovat. Tenkrát na západě to možná dělá ještě lépe a revolučněji (také vzniklo v odlišné umělecké etapě), ale Velká země je jako klasičtější případ žánrového vzepření neméně fascinující. 90% ()

Reklama

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem se znovu podívala na tento klasický western a musím říct, že jde o opravdový filmový skvost. Jako obvykle u těchto snímků musím vychválit herce, kteří byli všichni výborní a skvěle obsazeni. Obzvláště Gregory Peck , který byl perfektní, většího gentelmana si snad nelze představit. Potěšila mě i krásná a sympatická Jean Simmons a další jako Charlton Heston nebo Burl Ives. Velká země je velkolepý film se skvělou hudbou a velmi zajímavým příběhem, na který je radost pohledět. Pro fanoušky westernů je určitě jeden z těch nej:) Kdyby někoho zajímalo jak se bavil štáb a herci během natáčení, a jak přemýšlivě hraje Gregory Peck šachy, doporučuji toto video:)). http://www.youtube.com/watch?v=wIjdPXq0zQc ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Velká země rozhodně nepatří mezi TY velké westerny. A to po mnoha stránkách. Nepřeslechnutelným faktorem je poslabší hudební doprovod. Tím nepřehlédnutelným potom samotná kvalitka. Nudnou pasáž střídá pasáž mírně koukatelná. A to je tak asi vše. Moc se toho skutečně neděje. Docela úsměvná je věta z obsahu. Dovolím si citovat. ,,Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě." S tím, že je to klasický film Williama Wylera bych ještě souhlasil, ale.... Zbytečná surovost zde chybí a když se na film kouknete pořádně, tak si nemůžete nevšimnout, že zde chybí veškerá surovost. Hloubka charakterů? Tak to asi taky nebude úplně pravda. Vlastně každá postava má velmi jasný a jednoznačný charakter. Vlastně se jedná o takové 160 minutové tlachání téměř o ničem s naprosto absurdní zápletkou, kde se občas něco málo odehraje. Nicméně ta okolní příroda je skutečně krásná, takže minimálně tu přírodu ocenit skutečně musím. Velmi rád bych dal alespoň 2*, protože westerny mám docela rád, ale zde ty 2* není skutečně za co udělit, takže to nechám u hvězdičky jediné. Navíc jsou zde docela ošklivé herečky. ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Scéna, ve které se do sebe po ránu pustí Peck s Hestonem obsahuje chyby (střídavá přítomnost a absence krav v pozadí, měsíc prosvítající nad Hestonem, i když se scéna odehrává ráno, špatná světelná jednota). Patricii nechá scénárista zmizet ze scény, jako by vůbec dále nebyla, což je možná vzhledem k její roli v příběhu škoda. Až na tyto dvě výtky, které ubírají jednu hvězdičku, je to jinak špička v rámci svého žánru. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (28)

  • Burl Ives (Rufus Hannassey) měl v době natáčení 47 let. Ve skutečnosti byl tedy jenom o 11 let starší než Chuck Connors (Buck Hannassey), který hrál jeho syna. (džanik)
  • Vtedajší americký prezident Dwight D. Eisenhower nazval tento film jednoducho najlepším filmom, aký bol kedy natočený. Dodal: "Môj najobľúbenejší film číslo jeden!" (westerns)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama