Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (319)

pepo 

všechny recenze uživatele

Najväčšou chybou je, že tam málo Charltona Hestona. Film veľký svojou formou, obsadením, dĺžkou aj dopadom. Proste veľkofilm, ktorý mohol vzniknúť jedine v zlatej ére Hollywoodu. Prekvapivá je hlavne takmer úplná absencia akcie, čo však naplno vynahrádza nádherná atmosféra, nejednoznačnosť postáv a občasná hra s ich vývojom ( "Čo sme si dokázali? " ). Márne spomínam či som okrem Leonoviek, 7 statočných a Unforgiven videl lepší western P.S. záberovanie počas súboja Peck vs.Heston ma zrazilo do kolien a mimochodom vyvolalo spomienku na jeden nedávny blockbuster ( Interstellar žmurk, žmurk :) ()

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem se znovu podívala na tento klasický western a musím říct, že jde o opravdový filmový skvost. Jako obvykle u těchto snímků musím vychválit herce, kteří byli všichni výborní a skvěle obsazeni. Obzvláště Gregory Peck , který byl perfektní, většího gentelmana si snad nelze představit. Potěšila mě i krásná a sympatická Jean Simmons a další jako Charlton Heston nebo Burl Ives. Velká země je velkolepý film se skvělou hudbou a velmi zajímavým příběhem, na který je radost pohledět. Pro fanoušky westernů je určitě jeden z těch nej:) Kdyby někoho zajímalo jak se bavil štáb a herci během natáčení, a jak přemýšlivě hraje Gregory Peck šachy, doporučuji toto video:)). http://www.youtube.com/watch?v=wIjdPXq0zQc ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě si vyčítám, že jsem kouknul až teprve teďka. Jedná se opravdu o westernovou klasiku jako blázen. Ke konci mě už ani nepřekvapilo, že se zde téměř nevystřelí. Vzájemné konflikty postav jsou uvěřitelné a celý příběh je vyprávěn s neuvěřitelnou lehkostí. Delší stopáž určitě není na škodu. 90% ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Všetko je to lager than life, i pästiarsky súboj je snímaný pomaly a z diaľky, aby vynikla grandiózna americká príroda. The Big Country je dozaista monumentálny western ale to skôr svojou širokouhlou kamerou a zábermi na vyprahnuté prérie amerického stredozápadu ako dejovým oblúkom, ktorý by vystačil na 90 minútový film. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Naprosto geniální a nádherný western. Od začátku až do konce je to jedna velká nádhera, která ve svém žánru moc konkurencí nemá. William Wyler nám ukázal opět jeden ze svých skvostů a přesvědčil nás, že na co sáhl, to se povedlo. Taktéž velice potěší herecké obsazení. Charismatický Gregory Peck je v roli Jima McKaye, muže, který se vyhýbá rvačkám a střílení a přesto je statečnější něž kdo jiný zahrál naprosto znamenitě, Jean Simmonsová a Caroll Bakerová se na role krásných a silných žen opravdu hodí a Charlton Heston si svoji roli tvrdého předáka Stevea taktéž náležitě užil. Ke konci jsem mu nejvíce držel palce. Burl Ives (zasloužený Oscar) a Charles Bickford podali výtečně role dvou odvěkých rivalů, dvou drsných a statečných mužů, kteří na konci stojí proti sobě v souboji, který rozhodne o všech postavách, které se zde objevují. "Velká země" je velkolepý a neskutečně jímavý a příjemný western. Čistý průstřel mého srdce a jeden z nejkrásnějších dárků, které může westernový fanoušek dostat. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (27)

  • Film je natočený systémem Technirama využívajícím 35mm VistaVision film s anamorfickou předsádkou a horizontálním během filmového pásu. Výsledkem je lepší obraz než standardní 35mm (vertikální) film s anamorfickou předsádkou se stejným poměrem stran (2.35:1). Je to díky tomu, že horizontální 35mm film má větší políčko. (gurmanfilmu)
  • Podľa Gregoryho Pecka, po použití siedmich scenáristov, on a režisér Wiliam Wyler zostali nespokojní so scenárom, ale finančné záväzky ich prinútili pokračovať v produkcii. (westerns)
  • Režisér Wiliam Wyler absolútne nenávidel hudbu Jeroma Morossa, ktorú zložil pre tento film, a trval na najatí iného skladateľa. Ale diváci boli tak nadšení z hudby, najmä z tej úvodnej, že hlavná hviezda a koproducent Gregory Peck presvedčil Wylera, aby ustúpil. Tak sa nakoniec aj stalo a Moross bol nakoniec nominovaný na Oscara za najlepšiu hudbu. (westerns)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama