Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (319)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Všetko je to lager than life, i pästiarsky súboj je snímaný pomaly a z diaľky, aby vynikla grandiózna americká príroda. The Big Country je dozaista monumentálny western ale to skôr svojou širokouhlou kamerou a zábermi na vyprahnuté prérie amerického stredozápadu ako dejovým oblúkom, ktorý by vystačil na 90 minútový film. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Velká země je mimořádný filmový zážitek. Už nevšedně nenásilný příběh zaručuje, že můžete zapomenout na všechny westernové stereotypy té doby. Zde moc mrtvých nenapočítáte. Zde nejde ovítězství síly, ale o vítězství morálky nad tupým bezcílným soupeřením ve skvělém scénáři a bezchybné hereckém provedení. No a zpracování filmu to je 100% filmová profesionalita. Ve scénáři je několikrát zmíněno:,,tady se snadno ztratíte, tohle je velká země.“ Ale naprosto impozantní kamera Franze Planera (či spíš Pláničky), rodáka z Karlových Varů, to řekne mnohem lépe. Záběry v 2.35:1 jsou oslavou americké přírody. Zde se však nejedná o pouhé líbivé záběry, zde se jedná o virtuozitu kameramana, který umožní divákovi onu velkou zemi vidět dokonale zachycenou na filmovém pásu. A díky podařené restauraci na Blu-ray vynikne díky rafinované kompozici (kdy si všimnete i malých postav na horizontu apod.) vynikne genialita tvůrců ještě víc než v době vzniku. A absolutní respekt mám i práci s koňmi, to co předvádí „herec“ Starý hrom, tak před tím smekám. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tento western má jednu ohromnou přednost a tou je charismatický Gregory Peck, hlavní postava je nesmírně sympatická od první chvíle, jde si totiž vlastní cestou, nenechá se manipulovat, dělá vlastní rozhodnutí s rozvahou a s čistým svědomím.. Jean Simmonsová je krásně uhrančivá a potěšili mě i pánové Charlton Heston, Burl Ives a Charles Bickford, umí očima parádně metat blesky.. Vypadá to, že William Wyler už mě má dávno v hrsti, jeho styl vyprávění mi sedí a líbí se mi.. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kdybych si udělal žebříček oblíbenosti filmových žánrů, postavení westernu by nebylo příliš důstojné. Každý žánr vytváří a využívá oblíbená klišé, westernová mi jsou protivná víc než kterákoliv jiná. Titulů, které bych beze zbytku akceptoval, je pomálu, navíc by šlo většinou o alternativní produkci, která by nejspíš pravověrnému fanouškovi na mysl nepřišla. Velká země by ale mezi ony tituly jednoznačně patřila. Pracuje sice s typickými westernovými prvky, takže divák se dočká působivých záběrů krajiny, přestřelek i divoké jízdy na koni. Žánrová pravidla ale Velká země obrací naruby. Tradiční ctnosti a schopnosti tvrdých mužů amerického západu jsou tady spíš kritizovány a znevažovány. Příchozí z města, z civilizace místním ukazuje obrácenou stránku jejich "boje o čest". Klasický western éru divokého západu romantizuje, šíření řádu a moderní civilizace vnímá jako sice nevyhnutelý, ale bolestný a rozporuplný proces. Velká země ho naopak vítá. Snímek funguje velice dobře i jako milostný příběh, kde se milostná linka s tou dramatickou výborně doplňuje. Celkový dojem: 90 %. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

William Wyler opět nezklamal, ve Velké zemi se prolíná fascinace krajinou, chlapská čest a skromnost a narazíme tu i na kritiku soudobých poměrů. A rozhodně tu neplatí, že když se dva perou, třetí se směje, ale naopak trpí všichni. Rozmáchlé a nikam nespěchající westerny mám moc rád, tenhle je navíc podpořen vynikajícím ústředním hudebním motivem a oporu si našel i ve všech hercích (věčná sláva Gregory Peckovi!) Jeden z nejlepších "true-american" westernů. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (27)

  • Vtedajší americký prezident Dwight D. Eisenhower nazval tento film jednoducho najlepším filmom, aký bol kedy natočený. Dodal: "Môj najobľúbenejší film číslo jeden!" (westerns)
  • Jean Simmons bola taká traumatizovaná náročnými skúsenosťami s natáčaním filmu, že o tom roky odmietala hovoriť. (westerns)
  • Film je natočený systémem Technirama využívajícím 35mm VistaVision film s anamorfickou předsádkou a horizontálním během filmového pásu. Výsledkem je lepší obraz než standardní 35mm (vertikální) film s anamorfickou předsádkou se stejným poměrem stran (2.35:1). Je to díky tomu, že horizontální 35mm film má větší políčko. (gurmanfilmu)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama