Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (319)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Klasika, která trpí hodně neduhy spojené s žánrem westernu a dobou, kdy vznikala. Stopáž 165 minut je až moc na western o jednom muži, jedné zemi a hledání svého pravého místa(které je divákovi bohužel jasné od začátku). Postava Gregory Pecka řeší vše trochu jinak než by si okolí a hlavně jeho nastávající asi představovali. William Wyler je velmi kvalitní režisér, který na to má dokonce pár sošek jako důkaz :). Přesto si myslím, že snímek maličko nezvládl a nebo lépe rečeno chtěl z něj mít lehce něco jiného. Životní odyseu jednoho muže ve velké zemi za svým osudem. Bohužel je film dost schématický a vlastně vůbec ničím nepřekvapí. Od začátku se vše dá až moc jednoduše odhadnout a snímek tak ztrácí na poutavosti (nebo vám snad nepřijde nudné koukat na něco o čem víte jak bude pokračovat?). Příjemný film, který pro mě nezůstane ničím víc. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Velikost tohoto filmu mi (i přes jeho název) tak trochu uniká. Mám to s ním zhruba stejně jako s Casablankou. Zatímco někteří se těmito snímky opájejí, já je považuji za záležitosti, jaké bohatě stačí vidět jednou. Přesto jsem Velkou zemi viděl dvakrát, i když se přiznám, že teď podruhé už ne celou. Před čtvrt stoletím na mě ale působila zhruba stejně jako dnes : Příliš učesaná, příliš vymydlená, příliš se snažící kultivovaně podat Divoký západ těm, kterým nevoní jeho prašná respektive zablácená primitivnost, pudovost a živočišnost. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Víte jak vypadá velká země? Prostor, prérie...meluzína fičí ze strany na stranu. Nikdo jí nevnímá. Prostě si fičí. Jen jeden nenápadný otřepaný oř si to štráduje onou prérií. Na něm drsný muž s koltem a unaveným obličejem. Potí se jako prase a kolem něj lítá hejnu much jako kolem hovna. Tyhle filmy o tvrdých chlapech jsou pro tvrdý chlapy jako dělaný. Asi nejsem dostatečně tvrdej. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Najväčšou chybou je, že tam málo Charltona Hestona. Film veľký svojou formou, obsadením, dĺžkou aj dopadom. Proste veľkofilm, ktorý mohol vzniknúť jedine v zlatej ére Hollywoodu. Prekvapivá je hlavne takmer úplná absencia akcie, čo však naplno vynahrádza nádherná atmosféra, nejednoznačnosť postáv a občasná hra s ich vývojom ( "Čo sme si dokázali? " ). Márne spomínam či som okrem Leonoviek, 7 statočných a Unforgiven videl lepší western P.S. záberovanie počas súboja Peck vs.Heston ma zrazilo do kolien a mimochodom vyvolalo spomienku na jeden nedávny blockbuster ( Interstellar žmurk, žmurk :) ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Drahokam mezi westerny. Snadno přehledný, žádné velké dějové zvraty, všechno plyne tak nějak v klidu. Nemusíte se složitě orientovat kdo je kdo, a na čí je straně. Takový balzám na nervy. Herci vynikající, výprava s blankytně modrou oblohou, vyprahlé širé pláně a bílý kaňon jsou fascinující.  Ale co nejvíc je fascinující na tomhle díle je bezesporu hudba - začátek si můžu pouštět pořád dokola a nikdy se neomrzí. Co dovede jeden skladatel s párem smyčců a trumpet, to nikdy nepochopim. A uhrančivé oči Jean Simmons nesmím opomenout. Dodatek: Po dalším shlédnutí musím konstatovat a doplnit, že Velká země mě fascinuje čím dál více... Prostě Velká nádhera. Chci vidět zas. Jeden z těch mála filmů, při kterém se skoro zastaví čas. A ten čas při něm strávený přináší skvělý pocit. Pocit nevšednosti, mimořádnosti, vzácnosti. Wyler byl prostě velikán a roky 1958 a 1959 byly jeho vrcholem. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (28)

  • Film je natočený systémem Technirama využívajícím 35mm VistaVision film s anamorfickou předsádkou a horizontálním během filmového pásu. Výsledkem je lepší obraz než standardní 35mm (vertikální) film s anamorfickou předsádkou se stejným poměrem stran (2.35:1). Je to díky tomu, že horizontální 35mm film má větší políčko. (gurmanfilmu)
  • Film uzrel svetlo sveta za dozvukov maccarthyovského honu na čarodejnice a medzi riadkami sú narážky na sprievodné javy Studenej vojny aj cítiť. Obe alternatívy americkej diplomacie - politika balansovania na ostrí noža a osobnej nevraživosti - sú tu totiž viac než transparentné. (marlon)
  • Celosvětová premiéra proběhla 13. srpna 1958 v Atlantic City (stát New Jersey). (Varan)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama