foto

Alec Newman

  • nar. 27.11.1974 (44 let)
    Shawlands, Glasgow, Skotsko, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Alec Newman je skotský divadelní, televizní a filmový herec. Herecké vzdělání získal na London Academy of Music and Dramatic. Nicméně, než se v sedmnácti letech stal členem divadla National Youth Theatre, uvažoval, že se stane profesionálním fotbalistou. Objevoval se jak v televizních tak i filmových rolích na obou stranách Atlantiku a nyní hraje převážně na britských divadelních jevištích.

Newman hrál postavu Paula Atreidese ve sci-fi seriálu DUNE /2000/ dle stejnojmenného románu Franka Herberta a tutéž roli si střihnul v jeho pokračování CHILDREN OF DUNE /2003/. Jako guest host se objevil v americké TV verzi seriálu ANGEL /1999-2004/, ve sci-fi seriálu STAR TREK: ENTERPRISE /2001-2005/ nebo v mystickém seriálu TRU CALLING /2003-2008/. Účinkoval také v britském špionážním dramatu SPOOKS /2002-2011/ a jako "Rebus" hrál v thrilleru BBC 4, REICHENBACH FALLS /2007/. Hlavní roli Victora Frankensteina ztvárnil v americkém TV seriálu FRANKESTEIN /2004/ spolu s Donaldem Sutherlandem a Williamem Hurtem.

V britském filmu hrál hlavní roli v dramatu Penny Woolcock THE PRINCIPLES OF LUST /2003/, nominované na cenu British Independent Film Award a vybraného do soutěže na Sundance Film Festival. V seriálu BBC, HOPE SPRINGS /2009/ ztvárnil roli Euana Harriese a v seriálu CASUALTY /1986-současnost 2013/ hrál postavu Roberta Ludlowa v 10 epizodách tohoto seriálu z lékařského prostředí.

V sezóně 2010-2011 hrál roli Edmunda v produkci divadla Donmar Warehouse Shakespearovy hry "King Lear". Divadlo poté podniklo s touto hrou britské turné a navíc hrálo šest týdnů v Brooklyn Academy of Music v Brooklynu. V květnu 2011 se Newman připojil k hereckému štábu seriálu WATERLOO ROAD /2006-současnost 2013/, kde hrál hlavní roli učitele Michaela Byrnea. Po natočeni osmi dílů, opustil tento seriál a přestěhoval se do Greenocku ve Skotsku.

Jeho hlas znají i hráči videoher Goldeneye, Dragon Age 2, Fable 3 a BRINK. Namluvil několik reklam pro Baxters Soup a různé dokumentární pořady pro BBC a Discovery Channel. Začátkem roku 2013 se stal ambasadorem slepých britských válečných veteránů, jimž pomohl získat 68.000 liber pro asistenční služby.

V srpnu 2013 začal pracovat na druhé sezóně seriálu Rogue spolu s Colem Hauserem a Thandie Newton. Tento seriál poběží v USA v roce 2014.

Jeho otcem je Sandy Newman, člen slavné skotské kapely Marmalade. Má bratra Johna Jamese Newmana, který se objevil v celonárodní soutěži The Voice UK 2012. V únoru 2013 se zasnoubil s Heather Stewart.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2018 The Marine 6: Close Quarters
Where Hands Touch
2017 Sněhulák
2016 The Head Hunter
2014 Greyhawk
2011 King Lear (divadelní záznam)
Není kam utéct
2009 Moonlight Serenade
2007 Fifth Patient, The
Generace GEN
Reichenbach Falls (TV film)
2005 Constellation
Dark Shadows (TV film)
Four Corners of Suburbia
Staring at the Sun
2004 Frankenstein (TV film)
2003 Principles of Lust, The
Rozverná mládež
The Death of Klinghoffer
2002 Duch ohně
Night Flight (TV film)
2000 Vražedná místa: Doktor Bell - temné začátky Sherlocka Holmese (TV film)
1999 G:MT Greenwich Mean Time
1997 The Moth (TV film)

TV seriály

2017 Fearless (TV seriál)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
další epizody (5)
2016 Him (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
2015 Mistr popravčí (TV seriál)
Krev a smír (E10)
Francouzská krysa (E09)
Vyjednávání (E08)
další epizody (9)
The Last Kingdom (TV seriál)
Epizoda 2 (S01E02)
Epizoda 1 (S01E01)
2014 24 hodin: Dnes neumírej (TV seriál)
3:00 p.m.-4:00 p.m. (E05)
2:00 p.m.-3:00 p.m. (E04)
Vraždy v Oxfordu (TV seriál)
Mimo dobro a zlo 2 (S08E06)
Mimo dobro a zlo 1 (S08E05)
2013 Darebák (TV seriál)
Drákula (TV seriál)
Rozbřesk věčné noci (E04)
2009 Hope Springs (TV seriál)
2006 MI5 (TV seriál)
Epizoda 9 (S05E09)
2004 Volání mrtvých (TV seriál)
The Longest Day (S01E11)
Star Trek: Enterprise (TV seriál)
Augmenti (S04E06)
Kryostanice 12 (S04E05)
Hraniční pásmo (S04E04)
2003 Coming Up (TV seriál)
Děti planety Duna (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
2000 Duna (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
1999 Angel (TV seriál)
1997 Rag Nymph (TV seriál)
Inspektor Taggart (TV seriál)
Apokalypsa (S13E02)
1994 Lloyds Bank Channel 4 Film Challenge (TV seriál)

Dokumentární

2014 Killer Whales: The Ultimate Guide (TV film) - vyp.
2008 Válečníci: Cortéz (TV film)
2007 Válečníci (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace