foto

Zdena Grúberová

  • nar. 24.11.1933
    Šenkvice, Slovensko, Československo
  • zem. 18.1.2017 (83 let)
    Bratislava, Bratislavský, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Zdena Grúberová sa narodila 24. novembra 1933 v Šenkviciach (okres Pezinok). Tu aj vyrastala a spolu s otcom navštevovala divadelné predstavenia tamojšieho ľudového divadla, kde bol jej otec ochotníkom. Toto prostredie ju priviedlo k recitácii, v ktorej vynikala. To neprehliadol ani Július Pántik, ktorý ju na jedných recitačných pretekoch odchytil a povedal jej, že by sa mala stať herečkou. Neskôr sa však rozhodla pre štúdium na obchodnej akadémii. Počas štúdia so školou navštívila divadelné predstavenie Hamlet, v hlavnej úlohe s Jozefom Budským, ktorý podal taký výkon, že sa rozhodla v roku 1951 po obchodnej akadémii študovať na Štátnom konzervatóriu v Bratislave.

V roku 1953 úspešne dokončila štúdium na Štátnom konzervatóriu a následne sa stala členkou Armádneho divadla v Martine (akt. Slovenské komorné divadlo), kde pôsobila do roku 1954. V ďalšej sezóne prijala ponuku angažmánu v Slovenskom národnom divadle, kde pôsobila do roku 1998. Hosťovala aj na Novej scéne v Bratislave.

Už ako mladá mala možnosť stvárniť všetky veľké a slávne divadelné postavy. Na sklonku kariéry ich bolo dovedna deväťdesiat. Jej najmilšou bola postava Júlie z hry Williama Shakespeara – Rómeo a Júlia. V roku 1964 stvárnila aj postavu Ofélie po boku Karola Machatu v Hamletovi, ktorý bol jej múzou a ani si nepomyslela, že by tam raz mohla účinkovať. Okrem mnohých divadelných postáv stvárnila aj viaceré vo filme a televíznych inscenáciách. Hneď v počiatkoch filmovej tvorby dokonale zahrala postavu lekárničky Nadi Rybanskej v nezabudnuteľnom filme Kapitán Dabač (1959). V ďalších rokoch to boli mnohé ďalšie postavy vo filmoch, ako napríklad Smrť prichádza v daždi (1965, Fialová), Balada o siedmich obesených (1968, Táňa), Červené víno (1972, Eva Bolebruchová), Ľudská láska (1978, gazdiná), Šesťkrát žena (1988, Elvirina sestra) či Dúhenka (2000, pestúnka). Okrem filmu sa vďaka svojmu hlasovému fondu výrazne presadila aj v rozhlase.

Za svoju tvorbu bola ocenená viacerými cenami. V roku 1982 získala ocenenie Zlatý krokodíl a v roku 1999 jej bola udelená Výročná cena Literárneho fondu v oblasti divadelnej tvorby za celoživotný prínos v oblasti činohry. Počas Festivalu rozhlasových rozprávok Zázračný oriešok v Piešťanoch, v roku 2002, bola odmenená Cenou mesta Piešťany za najlepší ženský výkon v kategórii klasická rozprávka. Napokon v apríli 2008 získala prestížne ocenenie Kvet Tálie, ako siedma v poradí, ktoré je udeľované za výrazný prínos k rozvoju divadelníctva na Festivale Aničky Jurkovičovej.

Okrem divadla jej v živote robilo radosť manželstvo s Ľudovítom Tomaschekom, inžinierom a odborníkom na stavbu vodných diel, s ktorým ju zoznámila herečka Eva Krížiková v niekdajšej bratislavskej kaviarni Luxor. V roku 1968 sa im narodil syn Tomáš, na ktorom veľmi lipla. Bohužiaľ v roku 1995 nešťastnou náhodou zomrel, no v jej srdci ostal navždy a i po tejto tragédii „sa s ním mnohokrát rozprávala“ a hovorila, že s ňou žije stále naďalej. Neutíchajúcu bolesť prežívala po ďalšie roky spolu so svojím manželom, pričom im pomáhala vážna hudba, zvieratá, ktoré milovala, F1 a jej obľúbenec Michael Schumacher.

Radovan "TeddyBearik" Košťan

Herecká filmografie

Filmy

2004 Zlatý hlas (TV film)
2001 Pani Zima (TV film)
2000 Duhová panna (TV film)
1996 Sobáš za každú cenu (TV film)
1995 Z môjho denníka (TV film)
1994 Dvadsaťštyri hodín zo života istej ženy (TV film)
Noc je môj nepriateľ (TV film)
Tri poviedky so Zdenou Gruberovou (TV film)
1993 Tri poviedky s Karolom Machatom (TV film)
1992 Najdúch (TV film)
Pokus (TV film)
Večer v trojke (TV film)
1991 Koleso osudu (TV film)
1990 Júlia (TV film)
Po celé leto (TV film)
Puto najsilnejšie (TV film)
1989 Letiace tiene (TV film)
Mali ste mi to povedať (TV film)
Malý somár na dne duše (TV film)
Muž, ktorý skorumpoval Hadleyburg (TV film)
1988 Exemplárny prípad (TV film)
O Džaudarovi a jeho bratoch (TV film)
Peter a Pavel (divadelní záznam)
Terno (TV film)
Vaša vec, pán komisár (TV film)
Zázračná rosa (TV film)
Šesťkrát žena (TV film)
Žolík (TV film)
1987 Predohra (TV film)
1986 Hriech (TV film)
Marcové Ídy (TV film)
Nástupca (TV film)
Polepetko (TV film)
Výnosné miesto (divadelní záznam)
1985 Balada o vkladnej knižke (TV film)
Varič (TV film)
Vydatá slečna Rosita (TV film)
Výlet do Paríža (TV film)
1984 Búrka (TV film)
Dom pod morušou (TV film)
Drahý strýčko (TV film)
Efekt postavenia (TV film)
Mariša (divadelní záznam)
1983 Balada o dome a chodcovi (TV film)
Husiarka a kráľ (TV film)
Čas hádzať kamene (TV film)
1982 Krkavci (TV film)
Valika (TV film)
1981 A čo láska? (TV film)
Dozrievanie (TV film)
Geľo Sebechlebský (divadelní záznam)
Popoluška (TV film)
1980 Jubelove deti (TV film)
Katedra etiky (TV film)
Profesorova dcéra (TV film)
Táto malá zem (TV film)
Veselé panie z Windsoru (TV film)
Vojak a bratove slzy (TV film)
Zbožňovaná (TV film)
1979 Cnostný Metod
Drevená figúrka (TV film)
Hotový konflikt krvi (TV film)
Králik na smotane (TV film)
Odveta
Slnečné hodiny (TV film)
Sto hodín do zatmenia (TV film)
V predvečer (TV film)
Zlodej známok (TV film)
1978 Buky podpolianske (TV film)
Večera (TV film)
Viťúzi (divadelní záznam)
Ľudská láska (TV film)
1977 Vietor v starých stromoch (TV film)
Červený muškát (TV film)
1976 Krásna neznáma (TV film)
Nežiadúci (TV film)
Odsúdení na život (TV film)
Prvá nadovšetky (TV film)
Červené víno (TV film)
Štyria grobiani (TV film)
1975 Lampióniky (TV film)
Vzbura v ulici Sycamore (TV film)
Šepkajúci fantóm
1974 Džbán plný ambrózie (TV film)
Koho si vybral vrah (TV film)
Kronika (TV film)
Netopier (TV film)
Posledná šanca (TV film)
Rozhodnutie (TV film)
Sprisahanie (TV film)
Symfónia pre Beatrice (TV film)
Veža nádeje (TV film)
1973 Cid (TV film)
Návšteva (TV film)
Odhalenie (TV film)
1972 Policajná návšteva (TV film)
Večne mladá história (TV film)
Červené víno (TV film)
Žiarlivosť (TV film)
1971 Cesta zarúbaná (TV film)
Žiarlivé ženy (TV film)
1970 Len jeden bude žiť (TV film)
Model upír (TV film)
1969 Dvojhlavý orol (TV film)
Morská záhada (TV film)
Obzri sa v hneve (divadelní záznam)
Touha zvaná Anada
Táto noc sa nikdy nevráti (TV film)
Vinníci (TV film)
1968 Balada o sedmi oběšených (TV film)
Dvor uprostred neba (TV film)
Sen noci svätojánskej (divadelní záznam)
1967 Biela (TV film)
Dobrý úkryt (TV film)
Hernani (TV film)
Štyridsiatyprvý (TV film)
1966 Básnik a žena (TV film)
Dom Bernardy Alby (TV film)
Drotár (TV film)
Kráska a výlet (TV film)
1965 Prebuď sa a spievaj (TV film)
Smrt přichází v dešti
Vejár (TV film)
1964 O Vesne krásavici (TV film)
Operácia Cicero (TV film)
Čas tvojho žitia (TV film)
Žoržík (TV film)
1963 Geľo Sebechlebský (TV film)
Nový Figaro (TV film)
Proces o oslí tieň (TV film)
Ruže na úver (TV film)
1962 Dvanásť mesiačikov (TV film)
Kolegovia (TV film)
Vlk (TV film)
1961 Kotrmelec
Predjarie
1959 Kapitán Dabač
1956 Nie je Adam ako Adam
Čert nespí
1954 Drevená dedina

TV seriály

1995 Dnes večer hrám ja (TV seriál)
1991 Štúrovci (TV seriál)
1987 Moje priateľky myšky (TV seriál)
1986 Okná dokorán (TV seriál)
Zázračná chobotnica Krejzy (TV seriál)
1984 Lesná lekáreň (TV seriál)
Vrabce z Tŕnia (TV seriál)
1982 Lienka Anulienka (TV seriál)
1980 Bakalári (TV seriál)
1976 Miesto v dome (TV seriál)
Otec (E06)
Mamičkin najkrajší (E04)
Lastovičky (E03)
další epizody (5)
1975 Tridsaťdeväť stupňov v tieni (TV seriál)
1971 V tieni vlkov (TV seriál)
1970 Hlavne, že sa vezieme (TV seriál)

Dokumentární

2008 Ladislav Chudík (TV film)
2002 Vyššie princípy Ivana Mistríka
1998 Keď mesiac páli (TV film)
1997 Portrét (TV seriál)
1984 Zaostrené na herečku (TV film)
1973 Šťastie ulietlo nezachytené (TV film)
1966 Slovenské ľudové divadlo (TV film)

TV pořady

2007 Takí sme boli (TV pořad)
1987 Majster hnevlivej irónie (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

1966 Kráska a výlet (TV film)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace