foto

Virginie Ledoyen

  • nar. 15.11.1976 (42 let)
    Aubervilliers, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Virginie Ledoyen se narodila 15. listopadu 1976 v Aubervilliers ve Francii do životaschopné, akční rodiny - její matka pracovala jako manažerka, otec je popisován jako businessman. Své neobvyklé oči však zdědila po svých španělských prarodičích. Po babičce převzala i své umělecké příjmení (její civilní zní Fernandez). Ve světle reflektorů se objevila v ranném věku – jako modelka dostala svojí první nabídku ve dvou letech a ve třech už měla několik zakázek zahrnujících značky jako Bledina, Buitoni nebo Air Inter.

Poprvé si zahrála v devíti letech v italské komedii LES EXPLOITS D'UN JEUNE DON JUAN. Toho roku se také zapsala na uměleckou školu L´École des Enfants du Spectacle v Paříži. V 11 letech hrála Virginie hodně i na divadelních prknech. Její talent se začal projevovat brzo, první úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. V roce 1993 získala své první ocenění pro nejlepšího mladého komika na filmovém festivalu v Beziers.

Když jí bylo 15 let, uvědomila si, že hraní je to, čím by se chtěla v budoucnu živit. Zanedlouho si už vydělala tolik peněz, že si obstarala vlastní byt. Virginiin velký průlom ve filmovém průmyslu nastal v roce 1994, kdy si ve věku 17 let zahrála ve filmu COLD WATER (L EAU FROIDE) problematického teenagera. Za tento snímek byla nominována na svého prvního Césara (další na sebe nenechá dlouho čekat - „SINGLE GIRL“). To všechno vedlo ještě k větším úspěchům. V roce 1995 ztvárnila mladou těhotnou dívku pracující v hotelu v počinu režiséra Jacquota SINGLE GIRL (LA FILLE SEULE). I tento film zaznamenal velký úspěch (zejména v USA) a Virginii díky němu objevili režiséři Woody Allen a Abela Ferrari.

Po roli v SINGLE GIRL se začaly objevovat nabídky z Hollywoodu včetně nabídky od Allenova agenta. Virginie si zahrála ve vedlejší roli mimo jiné i pro Hong Kong a to v Mahjong, kde ztělesnila mladou hudebnici. Za roli mladé ženy, která si našla HIV pozitivního muže ve filmu JEANNE ET LE GARÇON FORMIDABLE, získala ocenění pro nejlepší herečku na pařížském filmovém festivalu. Novému publiku se představila ve snímku A SOLDIER'S DAUGHTER NEVER CRIES, kde měla malou, ale klíčovou roli.

Největší boom ovšem přišel v roce 2000, kdy se objevila v dobrodružném dramatu THE BEACH. V režii Dannyho Boylea ztvárnila Françoise, která s přáteli (Gillaume Canet, Leonardo DiCaprio) najde thajský ostrov s nihilistickou společností vedenou extremistkou (Tilda Swintonová) ochotnou udělat cokoli pro utajení tohoto pozemského ráje. I když tu šlo spíš o vizuální a hudební krásu, Virginie se v ní neztratila, čehož je důkazem minimálně scéna s noční lagunou. Hollywoodská adaptace kultovního britského románu Alexe Garlanda jí zajistila celosvětovou popularitu.

Ale Virginie se odmítla svést na vlně úspěchu a zůstala sama sebou. Představila se nám o dva roky později v dalším u nás uvedeném filmu – 8 FEMMES – v roli Suzon po boku francouzských legend kalibru Catherine Deneuve, Isabelle Huppert či Emmanuelle Béart. Následovala v Čechách natáčená TV koprodukční adaptace Hugova románu BÍDNÍCI (tady ztělesnila Cosette po boku Depardieua, Malkoviche a Claviera) a lehčeji laděné drama ŠŤASTNOU CESTU. Mezi její zatím poslední projekty patří negativní kritikou obdarovaná komedie KDO ZABIL PAMELU ROSE? a horor SANATORIUM. V tom měla Virginie titulní úlohu zjizvené, osamělé a těhotné Anny, která přichází jako uklízečka do horské budovy ukrývající děsivé tajemství.

Mladá, atraktivní, tichým, ale svěžím dojmem působící Virginie Ledoyen má budoucnost celou před sebou. Když zrovna nehraje, miluje čtení. Kromě toho je také hodně zapletená s organizací „Pour le Tibet“, která poskytuje lékařskou pomoc do Tibetu.

Nancy & tron

Herecká filmografie

Filmy

2018 MILF
Polina
Rémi sans famille
2017 Témoins
2016 Drôles d'oiseaux
2015 Enragés
2014 Ablations
2013 Le Monde de Fred
Une autre vie
À votre bon coeur Mesdames
2012 Sbohem, královno
2011 Shape of Art to Come, The
2010 Ailleurs
Zlatý holky
2009 Armáda zločinu
2008 Mí přátelé, mé lásky
Osina v zadku
2007 Polibek, prosím
2006 Dablér
Holly
V temném lese
2004 Sanatorium
2003 Absolutně Scary
Profession: actrice (TV film)
Šťastnou cestu
2002 8 žen
Josy
2001 De l'amour
2000 Bídníci (TV film)
Pláž
1998 Divokost v srdci
Fin août, début septembre
Jeanne a skvělý chlapík
Vojákova dcera nepláče
1997 Ma 6-T va crack-er
Marianne
Playback
1996 Ma jiang
1995 Samotná
Sensuels, Les (TV film)
Slavnost
Sur la route
1994 Chladná voda
Folie douce, La
Règle de l'homme, La (TV film)
1993 Svišti
1991 Mima
Zloděj dětí
1987 Exploits d'un jeune Don Juan, Les

TV seriály

2017 Juste un regard (TV seriál)
2011 Agent bez minulosti (TV seriál)
Revelation (S01E13)
The Key (S01E12)
The Bunker (S01E11)
další epizody (13)
2009 Scènes de ménages (TV seriál)
2003 Symphonic Show (TV seriál)
1994 Tous les garçons et les filles de leur âge (TV seriál)
Vie de Marianne, La (TV seriál)
1991 Myster Mocky présente (TV seriál)
1988 Haute tension (TV seriál)
Vie en panne, La (TV seriál)

Dokumentární

2007 Film o filmu: V temném lese (TV film)
2006 La Forteresse assiégée
2005 L'hebdo cinéma (TV seriál)
2002 Un jour dans la vie du cinéma français (TV film)
1999 Paris dernière (TV seriál)
1995 Un siècle d'écrivains (TV seriál) - vyp.
1987 La nuit des Molières (TV seriál)

TV pořady

2009 C à vous (TV pořad)
2008 Au Field de la nuit (TV pořad)
2007 Evropské filmové ceny 2007 (TV pořad)
2006 Jamel comedy club (TV pořad)
Jour de fête (TV pořad)
2004 Le grand journal de Canal+ (TV pořad)
2000 Qui veut gagner des millions? (TV pořad)
1999 Exclusif (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1981 13 heures le journal (TV pořad)
20 heures le journal (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace