foto

Cliff Curtis

  • nar. 27.7.1968 (51 let)
    Rotorua, Nový Zéland

Biografie

Cliff Curtis se narodil na Novém Zélandu v roce 1968, do kmene Maorů. Od mládí se věnoval zvyklostem kmene (například jízdě na kajaku nebo rybolovu). Na škole ho však začalo bavit divadlo, a tak bylo o jeho budoucnosti jasno. Ve své domovině vystudoval New Zealand Drama School. Poté byl přijat na prestižní švýcarskou školu Teatro Dmitri Scoula. Po studiích se mu v Evropě zalíbilo a na nějakou dobu zde zůstal.

V roce 1993 už ale dostává svou první roli ve filmu PIANO, který se z části natáčel na Novém Zélandu. Následně se objevil ve filmech s maorskou tématikou- KDYSI BYLI BOJOVNÍKY a RAPA NUI- STŘED SVĚTA. Proniknout do Hollywoodu se mu podařilo v roce 1998, kdy si zahrál v komedii ŠEST DNÍ, SEDM NOCÍ a v hororu CHOBOTNICE. Zajímavostí je, že ve filmu TŘI KRÁLOVÉ si zahrál postavu pocházející z Arábie a ve filmech INSIDER, TRAINING DAY a POROTA zase latinsko-americké přistěhovalce. Jako terorista dal pořádně zabrat i samotnému Arnoldu Schwarzeneggrovi v akčním snímku PROTIÚDER.

Na rodný Zéland se vrátil v roce 2002, kvůli natáčení snímku PÁN VELRYB, který pojednával o maorských tradicích a lásce k moři. Tedy o tématech, která mu jsou nejbližší. Snímek se stal nečekaně úspěšným a byl i nominován na oscara v několika kategoriích. Následně byl obsazen do skvělého filmu Darrena Aronofského FONTÁNA a do stejně kvalitní sci-fi Dannyho Boylea SUNSHINE.

Cliff ve svém volnu rád surfuje a tráví čas s rodinou. Jeho největším koníčkem je jeho práce - herectví. Zároveň stále ctí zvyky svého národa a na Nový Zéland se každoročně vrací. Za své skvělé výkony bývá pravidelně odměňován právě v zemi svého původu (New Zealand Film and Tv Awards).

Jan "Reiniš" Bodnár

Herecká filmografie

Filmy

2027 Avatar 5
2021 Avatar 2
2020 Reminiscence
2019 Doktor Spánek od Stephena Kinga
Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw
2018 MEG: Monstrum z hlubin
2016 Ve jménu Krista
2015 Last Knights
2014 Černý jezdec
2012 Tisíc slov
2011 Colombiana
2010 Poslední vládce větru
2009 Imigranti
Push
2008 10 000 př. n. l.
2007 Okamžik zlomu
Smrtonosná past 4.0
Sunshine
2006 Fontána
2005 Královna řeky
2004 Fracture
Spooked
2003 Porota
2002 Ohnisko požáru (TV film)
Protiúder
Pán velryb
2001 Kokain
Majestic
Training Day
2000 Jubilee
1999 Insider: Muž, který věděl příliš mnoho
Počítání mrtvých
Tři králové
Virus
1998 Chobotnice
The Chosen (TV film)
Šest dní, sedm nocí
1996 Chicken
1994 Hercules v podsvětí (TV film)
Kahu & Maia
Kdysi byli bojovníky
Rapa Nui - střed světa
1993 Desperate Remedies
Piano
1991 Undercover (TV film)

TV seriály

2017 Živí mrtví: Počátek konce (TV seriál)
Nová hranice (S03E02)
Oko pozorovatele (S03E01)
2016 Živí mrtví: Počátek konce (TV seriál)
Sever (S02E15)
Duch (S02E14)
U skomírajícího ohně (S02E13)
další epizody (15)
2015 Živí mrtví: Počátek konce (TV seriál)
Dobrý člověk (S01E06)
Kobalt (S01E05)
Co se nevytratí (S01E04)
další epizody (6)
2014 Gang Related (TV seriál)
2012 Pohřešovaný (TV seriál)
2011 Tělo jako důkaz (TV seriál)
Tvrdé rány (S02E07)
Pohřešovaný (S02E03)
2010 Záchranka San Francisco (TV seriál)
Crossed Wires (E18)
Sweet Jane (E17)
Frequent Fliers (E16)
další epizody (8)
2009 Záchranka San Francisco (TV seriál)
Blue Balloon (E10)
Coming Home (E09)
M'aidez (E08)
další epizody (10)
2004 Traffic (TV seriál)
1995 Herkules (TV seriál)
Když padá tma (S01E06)

Dokumentární

2014 Journey to Sundance
2011 Saving Grace
2007 V zákulisí Fontány: Smrt a znovuzrození
2003 Behind the Scenes of 'Whale Rider'
Making of 'Whale Rider', The (TV film)
Te Waka: Building the Canoe
2000 Making of 'Jubilee', The
Under the Bunker: On the Set of 'Three Kings'
1999 Virus: Ghost in the Machine

Producentská filmografie

Dokumentární

2011 Saving Grace

Host

TV pořady

1992 Mai Time (TV pořad)

Fanoušci tvůrce