foto

Michal Nesvadba

  • nar. 3.11.1957 (61 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Michal Nesvadba je synem herce a výtvarníka Miloše Nesvadby (*1925) a kostýmní výtvarnice Jaroslavy Nesvadbové, rozené Sedlecké (*1932). Michal Nesvadba tedy vyrůstal v uměleckém prostředí a od dětství navíc jevil sklony k herectví. Vystudoval hudebně-dramatické oddělení Státní konzervatoře (1979), ještě v průběhu studií si vyzkoušel divadelní i filmovou práci. Jako mim hrál v představení jednoho herce Kouzelný cirkus v Laterně Magice (1978-1979). Do světa filmu vstoupil chlapeckými rolemi ve filmu ANNA, SESTRA JANY (1975) a ve slovenských snímcích KEBY SOM MAL DIEVČA (1976) a PENELOPA (1977). Větší roli prodavače v samoobsluze pak hrál ve filmu Věry Chytilové PANELSTORY ANEB JAK SE RODÍ SÍDLIŠTĚ (1979). Souběžně se začal objevovat i v televizi.

Po dokončení konzervatoře tři roky studoval pantomimu a choreografii u známého mima Ladislava Fialky. Svůj příklon k této specifické formě herectví pak Nesvadba realizoval především v rámci skupiny Mimtrio, kterou založil v roce 1979 spolu se Světlanou Nálepkovou a Václavem Krejčím, mezitím ale krátce také účinkoval v Ypsilonce. Mimtrio svými krátkými skeči a parodickými výstupy získalo velkou popularitu především díky častému účinkování v zábavných pořadech Československé televize. Osobní vztahy dostaly novou dimenzi v roce 1985, kdy se Michal Nesvadba oženil se Světlanou Nálepkovou. S obecně ztíženými podmínkami možností uplatnění v kultuře po roce 1989 se Mimtrio rozpadlo (1990), ve stejném roce pak skončilo rozvodem i manželství Nesvadby s Nálepkovou. Michal Nesvadba se pak soustředil především na práci s dětmi a pro děti, jíž se úspěšně věnuje dodnes.

Ještě v 80. letech se Michal Nesvadba objevil několikrát i před filmovou kamerou. Kromě několika menších rolí si zahrál hlavní postavu ve filmu MRKÁČEK ČIKO (1983). Zatím naposledy jsme Michala Nesvadbu mohli vidět ve filmu VÁLKA BAREV (1995). Jak již bylo řečeno, v 90. letech našel Nesvadba těžiště své práci v tvorbě pro děti. Její náznaky lze nalézt již v rámci působení Mimtria, ale tam nebylo zaměření tak vyhraněné. Od roku 1990 pracoval pod záštitou vlastní agentury P.Point, spolu s bratrem Martinem vedl taneční ateliér Ánfas (1996-1999). V jeho rámci realizoval vlastní představení Billiard a dětskou lední show Princezna Zmrzlina. Od roku 1999 dodnes je pak Michal Nesvadba známý jako hlavní protagonista dětského pořadu KOUZELNÁ ŠKOLKA, často také účinkuje v zájezdových představeních. V roce 1997 zaujal na festivalu v Japonsku představením Mr. Tapetman založeném na práci s lepící páskou.

Z prvního manželství se Světlanou Nálepkovou má Nesvadba dceru Josefínu, nyní je podruhé ženatý s Andreou Hodáňovou.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1995 Válka barev
1990 Tajemství Popelčina střevíčku (TV film)
1989 Kdo probudí Pindruše ...? (TV film)
Romance o vodníkovi (TV film)
1986 Můj hříšný muž
1984 Poslední mejdan
1983 Samorost
1982 Mrkáček Čiko
To se ti povedlo, Julie (TV film)
1980 Meluzína (TV film)
Pohádka z šafránové louky (TV film)
1979 Panelstory aneb Jak se rodí sídliště
Případ IV. A (TV film)
1978 Julie pod balkonem (TV film)
O vysoké věži (TV film)
1977 Penelopa
1976 Keby som mal dievča
1975 Anna, sestra Jany
Král Honza (TV film)
Namátková kontrola (TV film)

Dokumentární

2012 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Světlany Nálepkové (S07E25)

TV pořady

2017 Michalovy nálady (TV pořad)
2015 Michalova doprava (TV pořad)
Michalovy barvy (TV pořad)
2014 Jedna dvě Michal jde (TV pořad)
2013 Silvestr v Kouzelné školce (TV pořad)
Ábécédé s Michalem (TV pořad)
Šance 2013 (TV pořad)
2010 Slavná hudební čísla (TV pořad) - a.z.
2007 Alotria Michala Nesvadby (TV pořad)
2003 Silvestrovská Manéž Bolka Polívky (TV pořad)
1999 Babeta (TV pořad)
Banánové rybičky (TV pořad)
Kouzelná školka (TV pořad)
Čtveráci (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
XXL (TV pořad)
Šoubyznys (TV pořad)
1997 Navštívenka (TV pořad)
Vsaďte se! (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1994 Cestovní horečka (TV pořad)
Český bodyguard (TV pořad)
1992 Šance (TV pořad)
1987 Jedeme dál (TV pořad)
Manéž Bolka Polívky (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
Zpívánky (TV pořad)
1982 Možná přijde i kouzelník (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace