foto

Lynn Cohen

  • nar. 10.8.1933 (84 let)
    Kansas City, Missouri, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Hrála jsem Čechovova i Shakespeara, ale pro svět budu vždycky Magda..."

Toto vtipné konstatování patří ženě, jejíž tvář si většina fanoušků spojí se seriálem Sex ve městě (1998), kde v letech 2000-2004 ztvárnila roli chůvy Magdy právničky Mirandy Hobbes. Tu si zopakovala i ve dvou filmových zpracováních (2008,2010).

Narodila se jako Lynn Harriette Kay 10.8.1933 v Kansas City, v Missouri. Od mládí působila v regionálních divadlech, studovala herectví na Michael Howard Studios v New York City, vystupovala na prestižním divadelním Humana Festival. Hrála a stále hraje v divadlech na Broadwayi i mimo ni. Do Hollywoodu pronikla až v pozdějším věku. Nebrání se komerčním filmům, nezávislým produkcím ani televizi. Postavy které ztvárňuje nebývají titulními, ale bývají důležité a mají v ději své místo.
 
Na filmovém plátně debutovala v dramatu Beze stopy (1983), filmu založeném na skutečné události z roku 1979. První výraznější roli měla v Allenově Tajemné vraždě na Manhattanu (1993), další příležitost od něj dostala v Pozor na Harryho (1997). Jako soudkyně Elizabeth Mizener se mezi roky 1993 až 2010 objevovala v seriálu Zákon a pořádek (od r.1988). Ve spin-offu Zákon a pořádek - Zločinné úmysly v letech 2001-2005 hrála několik jiných postav. V r.2007 se objevila v nekonečné mýdlové opeře Days of Our Lives (od r.1965), v seriálu Sestřička Jackie (2009) nebo dvou epizodách Damages (2009), u nás vysílaného jako Patty Hewes:Nebezpečná advokádka.

V roce 2000 přichází její největší sláva. Nastupuje do třetí sezóny fenoménu tehdejších obrazovek Sexu ve městě (1998). Její chůva Magda tvoří jemnou opozici vůči postavě Mirandy, coby zástupkyně tradičních hodnot. Ač to není v seriálu přímo zmíněno, její postava pochází z Ukrajiny a Lynn Cohen použila akcent své babičky pro vytvoření seriálového přízvuku.

Další výraznou vedlejší postavou je izraelská premiérka Golda Meir ve Spielbergově Mnichově (2005), či Leni Riefenstahl v krátkém filmu The Last Days of Leni Riefenstahl (2005), studentském filmu o 1OO. narozeninách proslulé režisérky.

Je podruhé vdaná. S prvním manželem Gilbertem L. Frazenem, má syna. Manželství trvalo od r.1957 do 1960, kdy ovdověla. V r.1964 si vzala Ronalda T. Cohena se kterým je dodnes.

kenny.h

Herecká filmografie

Filmy

2018 Omphalos
2017 Oma
Tooth and Nail
Walden: Life in The Woods
2016 Beautiful Dreamer
The Pickle Recipe
2015 All in Time
2014 Gabriel
They Came Together
Švec
2013 Chasing Taste
Hunger Games: Vražedná pomsta
Skrytá zlost
2012 Art Machine
Not Waving But Drowning
The Romance of Loneliness
2011 Někde dnes večer
2010 Awake
Hello Lonesome
Little Help, A
2009 Malý New York
2008 Eavesdrop
Oko dravce
Podvod
Sex ve městě
Synecdoche, New York
2007 Across the Universe
Konečně spolu
2006 Hořká krajina
Opilí slávou
2005 Mnichov
2004 Evergreen
2003 Přednosta
2002 Hi-Yah!
2001 The Jimmy Show
2000 Spěchej dál
Ten Hundred Kings
1999 Cradle Will Rock
1998 Meschugge
1997 Hurricane
My Divorce
Once We Were Strangers
Pozor na Harryho
1996 Everything Relative
Střelila jsem Andyho Warhola
Řeči, řeči...
1994 Falešná hraběnka (TV film)
Vanya on 42nd Street
1993 Tajemná vražda na Manhattanu
1983 Beze stopy

TV seriály

2016 Chicago Med (TV seriál)
Withdrawal (S01E17)
2015 Master of None (TV seriál)
Old People (S01E08)
2014 Aféra (TV seriál)
8 (S01E08)
5 (S01E05)
2012 Sestřička Jackie (TV seriál)
Horká a studená (S04E08)
2011 Znuděný k smrti (TV seriál)
Nic, co nevyřeším útěkem (S03E08)
2009 Sestřička Jackie (TV seriál)
Slepičí polévka (S01E03)
2007 Patty Hewes - nebezpečná advokátka (TV seriál)
2005 Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Zachránit si tvář (S05E08)
2004 Sex ve městě (TV seriál)
Američanka v Paříži II. (S06E20)
Fuj faktor (S06E14)
2003 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Tragédie (S05E01)
Sex ve městě (TV seriál)
Jeden, jedna, jedno (S06E12)
Právo ženy na boty (S06E09)
Umět se chytit (S06E08)
další epizody (5)
2002 Sex ve městě (TV seriál)
Kritický stav (S05E06)
Štěstí je stará dáma (S05E03)
Prvotní hřích (S05E02)
další epizody (5)
2001 Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Obrazy (S01E02)
2000 Sex ve městě (TV seriál)
Útok na šestistopou ženu (S03E03)
1991 Zlaté časy (TV seriál)

Dokumentární

2013 The Sonnet Project (TV seriál)
1988 Łódź Ghetto - vyp.

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace