foto

Oliver Ford Davies

  • nar. 12.8.1939 (77 let)
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Oliver Robert Ford Davies je anglický herec a spisovatel.

Davies navštěvoval King's School v Canterbury. Následně získal studijní stipendium na univerzitě Merton College v Oxfordu, kde studoval historii a stal se prezidentem Oxford University Dramatic Society /OUDS/. Po získání titulu doktora filozofie pracoval jako lektor historie na University of Edinburgh a od roku 1967 se začal profesionálně věnovat herectví.

Pravidelnou roli Petera Foxcotta – královnina sekretáře, hrál v britském televizním seriálu KAVANAGH QC /1995-2001/. V produkci TV společnosti ITV se objevil v televizním dramatu THE UNINVITED /1997/ a v roce 2002 v epizodě populárního drama seriálu FOYLE'S WAR /2002-současnost 2013/. Nicméně jeho nejznámější rolí je postava Sia Bibbla v prequelové trilogii sci-fi blockbusteru STAR WARS /1999,2002,2005/. V dramatu BERTIE & ELIZABETH /2002/ a v akční komedii JOHNNY ENGLISH /2003/ hrál postavu arcibiskupa z Canterbury.

Jako Polonius hrál ve hře "Hamlet" v repertoáru divadla Royal Shakespeare Company spolu s Davidem Tennantem a Patrickem Stewartem. V roce 2009 hrál ve hře "All's Well That Ends Well" v produkci divadla Royal National Theatre postavu francouzského krále. Rok poté ztvárnil postavu Balfoura v premiéře hry "The Promise" autora Bena Browna pojednávající o Balfourově deklaraci. V roce 2012 se objevuje v divadelní adaptaci stejnojmenné knihy "Goodnight Mister Tom" autorky Michelle Magorian, kde hrál jednu z hlavních postav Thomase Oakleyho.

V roce 1991 byl Davies oceněn cenou Lawrence Olivier Award pro nejlepšího herce v nově uvedené hře "Racing Demon". Dvakrát byl nominován na cenu Laurence Olivier Theatre Award pro nejlepší výkon ve vedlejší roli hry "Absolutely!/perhaps/", uváděné divadlem Wyndham Theatre v letech 2003 a za již zmíněnou roli Polonia v RSC produkci hry "Hamlet" v divadle Novello Theatre.

Na základě zkušeností a zážitků z představení hry King Lear v divadle Almeida Theatre napsal Davies knihy Playing Lear a Performing Shakespeare. Obě byly publikovány knižním vydavatelstvím Nick Hern Books.

Od roku 1987 je ženatý s Jenifer Armitage, se kterou má jedno dítě.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2013 Royal Shakespeare Company: Richard II (divadelní záznam)
Slečna Marplová: Karibské tajemství (TV film)
2011 Bezedné moře
2009 Hamlet (TV film)
Konec dobrý, všechno dobré (divadelní záznam)
2007 Relief of Belsen, The (TV film)
2005 Heidi
Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů
2004 Dívčí válka
2003 Johnny English
Matka
My Uncle Silas II (TV film)
2002 Bertie a Elizabeth (TV film)
Sirens (TV film)
Star Wars: Epizoda II - Klony útočí
Sunday (TV film)
2001 Dohola
Návštěvníci: Cesta do Ameriky
Vykradači hrobek
2000 Mladý Indiana Jones: První dobrodružství
1999 David Copperfield (TV film)
Ideální manžel
Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba
1998 Titanic Town
1997 Mrs. Dalloway
Paní Brownová
Royal Scandal, A (TV film)
1996 Vadí, nevadí (TV film)
1995 Rozum a cit
1994 MacGyver: Ztracený poklad Atlantidy (TV film)
1992 Cloning of Joanna May, The (TV film)
1991 War That Never Ends, The (TV film)
1990 Paper Mask
Police, The (TV film)
1989 Aféra Profumo
Vrahové mezi námi: Příběh Simona Wiesenthala (TV film)
1988 Synova smrt (TV film)
Very British Coup, A (TV film)
1987 Slavný případ (TV film)
1985 Obrana říše

TV seriály

2017 Catastrophe (TV seriál)
Epizoda 3 (S03E03)
2015 You, Me and the Apocalypse (TV seriál)
2014 37 dní od atentátu k válce (TV seriál)
One Long Weekend (E03)
2012 Hra o trůny (TV seriál)
Sever nezapomíná (S02E01)
2007 Thieves Like Us (TV seriál)
2005 Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Tajemný sklep (S08E06)
2001 The Way We Live Now (TV seriál)
2000 Hercule Poirot (TV seriál)
Vražda Rogera Ackroyda (S07E01)
1997 A Dance to the Music of Time (TV seriál)
Nezvaní hosté (TV seriál)
1995 Kavanagh QC (TV seriál)
1992 Mladý Indiana Jones (TV seriál)
1988 Pachuť smrti (TV seriál)
1985 Screen Two (TV seriál)
1983 The Citadel (TV seriál)
1981 Tenko (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace