Reklama

Reklama

Covington Cross

(seriál)
Velká Británie / USA, 1992, 10 h 50 min (Minutáž: 50 min)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Pseudohistorický příběh vypráví o obyčejné šlechtické rodině ze 14. století. Sir Thomas Grey (Nigel Terry) je rozvážnou hlavou rodiny z anglického Covingtonu. Manželka mu dávno zemřela, má tři syny a jednu dceru a problémů s nimi víc než dost. Navíc je tu ještě baron John Mullens (James Faulkner), jenž se snaží sira Thomase zničit a převzít jeho majetek. V nedalekém hradu žije Elizabeth (Cherie Lunghi), již sir Thomas miluje. Do už tak nelehkého života zasahují mnohé události, jež bývaly na denním pořádku, jako hon na čarodějnice, morová epidemie nebo nezbedné děti. (monolog)

(více)

Recenze (55)

ondrula 

všechny recenze uživatele

Tohle se prostě točilo začátkem 90. let. Odfláknutá nízkorozpočtová sračka - telenovela ze středověku - odehrávající se na dvoře hradu Covington Cross. Ve zkratce - haranti starýmu lordovi vždy udělají nějaký průser a on to pak za ně musí jít (poté co sežere Šalamounovo hovno) žehlit. Nejvíc se mi líbil díl, jak někam do nitra Anglie přijede Saracén, kterej se sem dotrmácí z Palestiny kvůli pomstě a na prahu podhradí dostane od místní lůzy na držku :-) ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi pěkný seriál z prostředí středověké Anglie. Jednotlivé díly sice nepůsobí zrovna realistickým dojmem, naopak jsou silně zidealizované. Rodina Greyových se jeví velice sympaticky, často projevující sociální cítění s utlačovanými. Ale ani to seriál nedegraduje a divák tak vlastně sleduje středověkou, byť poněkud dramatickou, pohádku poukazující jak na život tehdejší šlechty, tak i venkovské chudiny. Ve třinácti epizodách se divák seznámí s mnohými problémy, které trápil a sužoval tehdejší lid všech sociálních vrstev. Jsou zde nastíněna neodmyslitelná témata raného středověku, jako např. křižácké výpravy, zbojnictví, rytířské turnaje, lidové pověry a čarodějnictví. Zvlášť působivá je epizoda s morovou epidemií a scéna s hranicí v epizodě Poprava, za ně přidávám jednu * navíc. Jediné, co mi na seriálu vadí je, že baronu Mullensovi veškeré jeho svinstva včetně vražd snadno prošly. 90% Nyní možnost hodnocení a komentování jednotlivých epizod! ()

Reklama

Nuf 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že se jedná asi o jedno z těch hodnocení, které zkresluje nostalgie a vzpomínky na dětství, ale tenhle seriál patřil (co já pamatuji) mezi úplně první "vlaštovky" na českých televizích (když běžel nebylo to ještě na F1?) a velmi jsem si ho oblíbil. Spojoval středověké hrady s rytíři a dokonalou zábavu. Nejde o realitu středověku (rodinka složená z odlišných typů aby každý divák našel toho svého, řešící problémy spíše našeho století atd.) , ale vzpomínka na tenhle seriál je velmi hřejivá a milá. Už jen jeho objevení zde mě velmi potěšilo a hodilo v čase o nějakých těch patnáct let zpět. **** ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,ANI SLÁVNY EXCALIBUR NEMOHOL BYŤ TAK... TAK PREKRÁSNY." __ Keď som bol ešte drobný tak som tento seriál úplne žral (rytieri a stredovek to bolo vždy moje) a nevedel som sa dočkať ďalšieho pokračovania a práve o to viac som bol zvedavý a hlavne na pochybách ako ho znovu po toľkých rokoch príjmem, keď sa mi ho teraz znova podarilo vidieť. A opäť raz to bol úžasný zážitok, zrovnateľným s detstvom a ostal som v údive koľko hlášok alebo scén si doteraz presne pamätám. Iste aj mne chvíľu trvalo kým som si zvykol na tú ,,Beverly Hills" štylizáciu akým je tu neprávom nazvaný, ale ak sa tento fakt príjme, niet už veľmi čo vyčítať. Okrem toho si tu zahrala manželská kráľovská dvojica z Excaliburu a pretože mám pre ten film slabosť, nemohol som si občas odpustiť utrúsiť odtiaľ nejakú hlášku (keď sa v prvom diely Nigel ,,Artuš" Terry chňápe so synom jeho protivníka nešlo nedodať: ,,Excalibure, vzývám tvou sílu" :-)). Inak ma tiež zaujal pohľad na tu skôr dobrotivého kráľa Eduarda I., ktorý v Gibsonom prevedení škótskej národnej histórie je zase inakšie kvietko. Seriálu by sa dalo vyčítať veľa drobností, no pritom žiadna poriadne. Niektoré epizódy mohli mať viacej nápaditosti a sem-tam haprujú rôzne vývoje postáv + to, že po prvom diele jeden z Greyových synov záhadne mizne. Výprava je však veľmi slušná, rovnako tak aj hudba a Paul Brooke v úlohe mnícha tu len dokazuje, že je jedným z najlepších anglických hercov vedľajších úloh. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Kdysi to býval docela hit a já jsem to jako malej špunt hltal. I přes některé do nebe volající nepřesnosti, které jsem rozpoznal už tehdy, měl seriál svoje kouzlo ("Beverly Hills ze středověku" - to sedí :-)). Herci byli sympatičtí, mým favoritem byl Armus. Kdyby to ČT někdy opakovala, asi bych se už nedíval, abych si nekazil vzpomínky. Tak, kolik dáme? Půlku. 50%. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

  • Kulisy vesnice vytvořené pro tento seriál byly použity také pro Gelfskou vesnici z 6. série seriálu Červený Trpaslík (od r. 1988). (PB2)

Reklama

Reklama