foto

Ruby Dee

  • nar. 27.10.1922
    Cleveland, Ohio, USA
  • zem. 11.6.2014 (91 let)
    New Rochelle, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ruby Dee je americká herečka, básnířka, scénáristka, autorka divadelních her, novinářka a politická aktivistka. Divákům je zřejmě nejvíc známa z účinkování v dramatu A RAISIN IN THE SUN /1961/ a z životopisného krimi snímku AMERICAN GANGSTER /2007/, za který byla nominována na Oscara za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. Je také mnohonásobnou držitelkou a nominantkou cen Grammy, Emmy, Obie, Drama Desk, Screen Actors Guild Award, Screen Actors Guild Lifetime Achievement Award aj. Je taktéž držitelkou National Medal of Arts a Kennedy Center Honors.

Dee se narodila jako Ruby Ann Wallace v Clevelandu ve státě Ohio, rodičům Gladys Hightower a Marshallu Edwardu Nathanielovi Wallaceovi – kuchaři, číšníkovi a portýrovi. Poté co rodinu opustila její matka, oženil se jejich otec s Emmou Amelií Benson – učitelkou. Dee vyrůstala v Harlemu v New Yorku a navštěvovala střední školu Hunter College High School a poté studovala univerzitu Hunter College obor španělština a francouzština. Je členkou dívčího univerzitního spolku Delta Sigma Theta.

Předtím než prorazila do celonárodního kinematografického povědomí filmem THE JACKIE ROBINSON /1950/, vystupovala v několika divadelních představeních na Broadwayi. Během 60.let se Dee objevuje v několika politických filmech jako GONE ARE THE DAYS nebo INCIDENT /1967/, který vydláždil filmovou cestu pro mladé afro-americké herce a tvůrce. Mezi mnoha představeními v televizi, je tou nejznámější role Cory Sanders – marxistické univerzitní profesorky ze seriálu POLICE WOMAN /1974-1978/, kdy tato postava byla ovlivněna skutečnou ženou Angelou Y. Davis.

Účinkovala v jedné epizodě seriálu THE GOLDEN GIRLS /1985-1992/. Na Emmy Awards byla nominována celkem 8x a jednou vyhrála za její roli v TV filmu DECORATION DAY /1990/. V drama seriálu CHINA BEACH /1988-1991/ byla nominována na tutéž cenu za její představení v epizodě „Skylark". V tomto díle s ní hrál i její manžel Ossie Davis. Oba dva byli v roce 1995 oceněni státním vyznamenáním National Medal of Arts.

V roce 2003 komentovala dokument o afro-amerických otrocích Unchained Memories společnosti HBO. V roce 2007 vyhrává Grammy Awards pro nejlepší mluvené album With Ossie and Ruby: In This Life Together spolu s bývalým prezidentem Jimmym Carterem. Ve věku 83 let je Dee druhou nejstarší nominantkou pro nejlepší herečku ve vedlejší roli, hned za Glorií Stuart, která byla nominována ve věku 87 let za její roli v romantickém trháku TITANIC /1997/.

V únoru 2009 se Dee připojila k univerzitnímu orchestru a chóru Aaron Copland School of Music at Queens College spolu s Riverside Inspirational Choir a NYC Labor Choir při příležitosti 200 let od narození Abrahama Lincolna v kostele Riverside Church v New York City. Pod vedením dirigenta Maurice Peresse zapěli album Earla Robinsona The Lonesome Train: A Music Legend for Actors, Folk Singers, Choirs, and Orchestra.

Svobodná Ruby Wallace se provdala za bluesového zpěváka Frankieho Dee v polovině 40.let, ale později se s ním rozvedla. O tři roky později si vzala Ossieho Davise. Spolu napsali knihu o svém politickém aktivismu a jejich otevřeném manželství. Spolu měli tři děti, syna Guye Davise – bluesového hudebníka a dvě dcery Noru Day a Hasnu Muhammad. Dee je členkou mnoha organizací a hnutí jako třeba Congress of Racial Equality, NAACP, Student Nonviolent Coordinating Committee, již zmíněného dívčího spolku Delta Sigma Theta, a Southern Christina Leadership Conference. Dee a Davis byli osobními přáteli Martina Luthera Kinga Jr. a Malcolma X na jehož pohřbu měl Davis oslavnou řeč.

V současnosti /2013/ reziduje Dee v New Rochelle v New Yorku a byla uvedena do ženské síně slávy Women's Hall of Fame ve Westchester County spolu s Hillary Rodham Clinton a Nitou Lowey. V roce 2009 obdržela čestný titul z Princeton University.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2013 1982
Betty and Coretta (TV film)
2012 Tisíc slov
2011 Politics of Love
Red & Blue Marbles
Video Girl
2009 America (TV film)
The Perfect Age of Rock 'n' Roll
2007 All About Us
Americký gangster
Steam
2006 Návrat domů
Číslo 2
2005 Dream Street
2004 Jejich oči sledovaly boha (TV film)
2002 Baby of the Family
2001 Taking Back Our Town (TV film)
Ztracené ideály (TV film)
2000 Letní bouře (TV film)
Znovuobjevení Bucka McHenryho (TV film)
1999 Having Our Say: The Delany Sisters' First 100 Years (TV film)
Malí géniové
Pomíjivá sláva (TV film)
1998 Wall, The (TV film)
1997 Stačí si přát
1996 Captive Heart: The James Mink Story (TV film)
Pan a paní Lovingovi (TV film)
Stories from the Edge (TV film)
1995 Tuesday Morning Ride
Vražedné alibi
1994 Whitewash (TV film)
1993 Ernest Green Story, The (TV film)
Jeden a půl policajta
Poetry Hall of Fame, The (TV film)
1991 Horečka džungle
Jazztime Tale (TV film)
1990 Court-Martial of Jackie Robinson, The (TV film)
Hledá se láska
Vyznamenání (TV film)
1989 Jednej správně
1988 Lincoln (TV film)
Větrné mlýny bohů (TV film)
1985 Go Tell It On the Mountain (TV film)
1982 Kočičí lidé
1980 All God's Children (TV film)
Torture of Mothers, The
1979 I Know Why the Caged Bird Sings (TV film)
1976 Countdown at Kusini
1974 It's Good to Be Alive (TV film)
1972 Black Girl
Buck a kazatel
To Be Young, Gifted, and Black (TV film)
1971 Šerif (TV film)
1969 Deadlock (TV film)
1968 Up Tight!
1967 Incident
1963 Balkón
Gone Are the Days!
1962 Seven Times Monday (TV film)
1961 A Raisin in the Sun
1959 Take a Giant Step
1958 St. Louis Blues
Virgin Island
1957 Edge of the City
1956 The Great American Pastime
1954 Go, Man, Go!
1951 Vysoký cíl
1950 No Way Out
Příběh Jackieho Robinsona
1949 Fight Never Ends, The
1948 What a Guy
1947 That Man of Mine
1946 First Year, The (TV film)

TV seriály

2005 Character Studies (TV seriál)
1999 Little Bill (TV seriál)
1994 Svědectví (TV seriál)
1992 Middle Ages (TV seriál)
1985 The Atlanta Child Murders (TV seriál)
1981 American Playhouse (TV seriál)
1980 Ossie and Ruby! (TV seriál)
1979 Kořeny (TV seriál)
1964 Peyton Place (TV seriál)
1952 U nás ve Springfieldu (TV seriál)
1951 Frontiers of Faith (TV seriál)

Dokumentární

2017 Sighted Eyes/Feeling Heart
2014 Life's Essentials with Ruby Dee
2009 A Place Out of Time: The Bordentown School - vyp.
Let Freedom Sing: How Music Inspired the Civil Rights Movement
2007 In the Shadow of Hollywood: Race Movies and the Birth of Black Cinema
2006 Lockdown, USA
2003 Beah: A Black Woman Speaks
Unchained Memories: Readings from the Slave Narratives
2002 Broadway Legends (TV film)
Hughes' Dream Harlem (TV film)
Inside TV Land: African Americans in Television (TV film)
2001 Christianity: The First Two Thousand Years (TV seriál)
Intimate Portrait: Rosa Parks (TV film)
2000 Directors: Spike Lee, The
1999 The Unfinished Journey
1998 NY TV: By the People Who Made It - Part I & II
Porgy and Bess: An American Voice (TV film)
Small Steps, Big Strides: The Black Experience in Hollywood (TV film)
Time to Dance: The Life and Work of Norma Canner, A
1997 Sports on the Silver Screen (TV film)
1995 Edgar Allan Poe: Terror of the Soul (TV film)
1994 Homeward Bound (TV film)
1992 Color Adjustment
1989 Making 'Do the Right Thing' (TV film)
1975 Lorraine Hansberry: The Black Experience in the Creation of Drama
1970 King: A Filmed Record... Montgomery to Memphis

TV pořady

2008 80. Annual Academy Awards (TV pořad)
2006 The 2006 Black Movie Awards (TV pořad)
2005 Black Movie Awards, The (TV pořad)
1991 The 43rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1983 Reading Rainbow (TV pořad)
1982 Ebony/Jet Showcase (TV pořad)
1979 The 31st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace