foto

Wah Yuen

  • nar. 2.9.1950 (68 let)
    Tianjin, Čína

Biografie

Wah Yuen (vl.jm. Yung kai Chi) se narodil v Honk Kongu 2. Září 1950. Již od útlého věku sledoval akční filmy ve kterých mu učarovalo umění kung fu které začal sám cvičit. Z bratrů a sester si dělával boxovací pytle stejně tak ve škole ze spolužáků. Jeho matka po častých stížnostech ze školy na jeho agresivitu a nemravnost jej radši přihlásí v osmi letech do Čínské dramatické akademie. Jeho mistrem se stává legendární Yu Jim Yuen jehož příjmení přijal za své stejně jako další početný neméně známý komparz. Tehdy se poprvé setkává a spolupracuje s Jackie Chanem, Sammo Hungem, Biao Yuenem, Corey Yuenem atd. Wah prošel stejně jako ostatní tvrdým výcvikem a patřil mezi nejlepší žáky. Už jako dítě udivoval svou mrštností a při studiu své kolegy nechával stát v úžas. Na jeho nesporný talent vzpomíná samotný Jackie Chan: ¨Když jsme dělali zmrazení a museli stát hodiny nehybně jako socha on vždycky vyhrál zatím co ostatní vysílením odpadávali. Mohl stát na jedné ruce neuvěřitelně dlouho. Když Mistr Yuen řekl udělejte si přestávku dál stál hlavou dolů, protože usnul. Byl to opravdový mistr bojových postojů a forem.¨

Po deseti letech tvrdého drilu je zvolen nejlepším studentem a plní si tak svůj sen. Jeho cesta stejně jako u ostatních akrobatů vede k filmu kde se zpočátku uplatňuje především jako vynikající kaskadér a akční choreograf jenž si v této branži brzy vydobyje zvučné jméno. Přestupuje ke Golden Harvest a nastává tak dlouholetá (1970-1980) éra dablování, kdy ve filmech zaskakuje hlavní protagonisty v náročných scénách. Za zmínku stojí jeho scéna s cedulí  “No dogs and Chinese allowed”  ve FIST OF FURY (1972) s Brucem Lee se kterým také spolupracoval a zaskakoval jej v mrštnějších sekvencích. V ENTER THE DRAGON (1973) v úvodní bojové scéně Lee  vs Sammo Hung předvádí dablér Wah Yuen elegantní salto vzad, dále povedený přeskok dvojitým saltem přes mnichy a v souboji Lee vs O´Hara (Bob Wall) ukazuje zpomalené salto vzad s kopem. Jako hosta ho spatříme ve scéně s hozeným jablkem při Hanových hodech a účast má i ve finální hromadné bitce. Díky podobné muskulaci a tělesné stavbě se nabízela další spolupráce kterou předčasně ukončila smrt Bruce Leeho, který sám smekal klobouk před bojovým uměním a pestré akrobacií šlachovitého přesto svalnatého Wah Yuena a jeho dvojitým saltům. Málo se ví, že spolu s legendárním Lam Ching Yingem patřil do úzkého výběru bojovníků, akčních choreografů, kaskadérů a přátel se kterými Bruce Lee plánoval zajímavou budoucnost.

Wah Yuen po smrti Bruce Leeho během následujících ´70tých let  se jako herec mihne v desítkách kung fu snímcích přesto se aktivněji podílí na choreografii a akčních scénách. Jeho neotřelá mimika a neokoukaná řeč těla jej postupem času předurčila spíše k záporným rolím s pokřiveným charakterem kterého si všimli i režiséři John Woo či Yuen Woo Ping. Wah Yuen už v té době patří mezi nejzběhlejší bojovníky ovládajíc mnoho odnoží kung fu mimo jiné efektivní Orlí Pařáty, Taekwondo, Hapkido, Bak Mei a různé techniky Jížních pěstí, Hung gar, Jet Kune Do, mimo jiné ovládal i boj se zbraněmi (Kobudo). Spoustu scén se neobešlo bez zranění v jednom interwiev Wah vzpomíná: ¨V jednom šermířském filmu jsem měl skočit z šestého patra pagody. Zkoušky proběhly v pořádku a pak byla přestávka na oběd. Posléze se šlo na plac natáčen scénu. Tak běžím a skáču z pagody a v letu si uvědomuji, že komparz přestěhoval crash rohože, protože na nich během oběda seděli a nedali je zpátky. Snažil jsem se ve vzduchu přetočit a BOOOM! Do země jsem udělal díru a dost ošklivě si zlomil obě nohy.¨

Krom Sammo Hunga spolupracuje s nejlepším choreografistou ze Shaw Brothers Tong Gaaiem a stává se ke konci ´70. let jeho hlavním asistentem a tajnou zbraní. Díky svým fyzickým schopnostem se významně podílí na filmech režisérů Chang Cheha, Lau Kar Leunga či Chor Yuena a zaskakuje jak ve vteřinových záběrech tak v delších soubojích s meči např. Ti Lunga, Lo Lieha či Tony Laua. Wah Yuen strávil v Shaw Brothers témeř deset let kdy se podílel přibližně na 40ti filmech ikdyž jako herce ho šlo vidět spíš jen z dálky, zezadu nebo v přestrojení. Větší prostor jako herec a občasný režisér má v nadcházejících ´80. letech, ale hereckou všestrannost a bojové umění lze nejvíce docenit až na přelomu ´80. a ´90. let mezitím hraje i v celkem úspěšných hororech. Čím je starší získává zajímavější role, které si sám upravuje a vylepšuje tak charakter chladných gestapáckých postav, nechává si narůst knír a posléze bradku čímž své vizáži přidává na důležitosti stejně jako stylem kouření doutníků, účesů a zlým smíchem které utkví v paměti stejně jako epické bitvy s Biao Yuenem. Znovuobnovená spolupráce se Sammo Hungem mu přihrává hlavní role gangsterů, které vylepšuje až bizarním darem komického repertoáru a krade si tak scény pro sebe čehož si začíná všímat i veřejnost. Svůj bojový arzenál předvede v plné míře v EASTERN CONDORS (1987), DRAGON FOREVER (1988) nebo ICEMAN COMETH (1989).

Wah Yuen ač flexibilně vytížená lidská rekvizita je mezi herci dobře znám pro své všestranné kvality pro veřejnost už sice méně si po dvaceti letech tvrdé práce přiznává, že je načase se věnovat i rodině a v ´90. letech natáčí už méně přesto úspěšně jak v komerčních kung fu komediích tak ve vážnějších filmech s bojovou tématikou. I když mu je už přes 40 let jeho pružnost a mrštnost je v ´90. letech stále udivující o čemž mohou vyprávět jak tehdejší star Jet Li, Stephen Chow tak legendární taekwondista Jerry Trimble s nejrychlejším kopem na světě (190 km/h), který se utká s Wah Yuenem hned v úvodním střetu ve filmu MISTR (1992). Jako herec má největší roli v POLICE STORY 3.(1992), kde ztvárňuje gangstera jménem Panther, kterému z vězení pomáhá tajný policajt Jackie Chan spolu s Michelle Yeoh. V roce 1997 se Wah Yuen s rodinou z obav z předání do komunistické Číny raději stěhuje do Kanady a čím dál více se objevuje ve své vlastní televizi TV WAH. V roce 2004 Wah Yuen získal v Hong Kongské výroční soutěži cenu jako nejlepší herec ve vedlejší roli ve filmu Kung-fu mela (2004).

  

Grand "Epistemolog" Master

Herecká filmografie

Filmy

2018 Di ya cao
My Kitchen Lover
2016 Můj strážný senior
2015 Monk Comes Down the Mountain
2014 The Buddha's Shadow
2013 Xiao gong zhen wu lin
Yong chun xiao long
2011 Perfect Rivals
Pěst proti pěsti
Xiao Yong Chun
2010 City Under Siege
Gong fu yong chun
Jiang shi xin zhan shi
Yue guang bao he
2009 Hledá se Jackie Chan
Liu lang han shi jie bei
2008 Austrálie
You zhi jiang shi an lian ni
2007 Dvojčata v akci
He yue qing ren
Que sheng 3 zi mo san bai fan
Vampire Super
2006 Ai shang shi xin niang
Da que ying xiong chuan
Gui yan xing jing
Strážci Dračí brány
Ye man mi ji
2005 A sao
Meng long
Que sheng
Que sheng 2 zi mo tian hou
Velké dobrodružství
2004 Kung-fu mela
Zhui ji 8 yue 15
2001 Gan shi xian sheng
Zui hou tong die
2000 Bruce Lee in G.O.D.: Shibôteki yûgi
Moh ying
1999 Cha shi gu xiang nong
Kuen king tin ha
1998 Aiming High
Ching nung dai dei 3
Lie pao xing dong
1997 Hrdina
1995 Dai lao bai shou
Nu hai wei long
Qi du xian feng
1994 Shao Lin xiao zi II: Xin wu long yuan
1993 Hei bao tian xia
Huang Fei-Hong zhi gui jiao qi
1992 Kuang feng mi ming
Man hua wei long
Mistr
Police Story 3
Te yi gong neng xing qiu ren
Tou shen gu zu
Xi Zang xiao zi
1991 Ching sing
Du ba
Lei ting sao xue
Long de chuan ren
Wei Si Li zhi ba wang xie jia
1990 Gong chang fei long
Huang jia nu jiang
Ma deng ru lai shen zhang
Swordsman
Ye mo xian sheng
1989 Čas válečníků
1988 Gong zi duo qing
Gui meng jiao
Hua zhong xian
Jiang shi shu shu
Meng guo jie
Navěky drakem
Wang ming yuan yang
1987 Poslední kondor
Scared Stiff
Zui hou yi zhan
1986 Milionářský expres
Where's Officer Tuba ?
1985 Jiang shi xian sheng
Mé šťastné hvězdy
První úkol - Dračí srdce
1984 Ai nu xin zhuan
Moh din tiu lung
Opium and the Kung Fu Master
1983 An qu
Ri jie
Shaolinští vetřelci
Yao hun
1982 Chu liu xiang zhi you ling shan zhuang
Huan hua xi jian
Human Lanterns
Lie mo zhe
San shi nian xi shuo cong tou
Shaolin chuan ren
Xiao zi you zhong
1981 Chin mun bat jeung
Hei xi yi
Liu Xiao Feng zhi jue zhan qian hou
Mo jian xia qing
Panovník a jeho bratr
Revenge of the Corpse
1980 Bat Without Wings
E ye
Killer Constable
Rendezvous with Death
The Kid with a Tattoo
The Swift Sword
The Tiger and the Widow
Ying xiong wei lei
1979 Feng liu duan jian xiao xiao dao
Jun fa qu shi
Kong que wang chao
Qi sha
Učitel Kung Fu
Yuan yue wan dao
Zhi zhuan yi jian
1978 Can ku da ci sha
Duch meče
Hra smrti
Legenda o netopýru
Shi zi mo hou shou
Xiao ao jiang hu
Xiao shi yi lang
Xiu hua da dao
Yi tian tu long ji
Yi tian tu long ji da jie ju
1977 Chu liu xiang
Duo qing jian ke wu qing jian
Hu fu
Jue sha ling
Lady Exterminator
Ming yue dao xue ye jian chou
Nan quan bei tui dou jin hu
San shao ye de jian
Si da men pai
The Amsterdam Kill
Tian long ba bu
1976 Fei long zhan
Jiang hu zi di
Long jia jiang
Mi zong sheng shou
Pavučina smrti
Pěsti smrti
Qian Long huang qi yu ji
Sha dan ying
Tajní nepřátelé Stříbrné lišky
Tien ya ming yue dao
Xiang gang qi an
1975 E ba
Jin mao shi wang
Kleopatra Jones a zlaté kasino
Nu zi tai quan qun ying hui
Qi cai man tian shen fo
Yan ku shen tan
Zhong lie tu
1974 E Hu Cun
Si wang tiao zhan
Tie jin gang da po zi yang guan
Zhong tai quan tan sheng si zhan
1973 Chu ba
Drak přichází
Duel of the Dragons
Hei dai chou qiu
Jiang hu xing
Ma lu xiao ying xiong
Mai fu
None But the Brave
Shi po tian jian
Shi xiong chu ma
Xiao ba wang
1972 He qi dao
Hei dian
Pěst plná hněvu
1966 Liang hu shi ba biao (shang ji)
Liang hu shi ba biao (xia ji)
1962 Da xiao huang tian ba

TV seriály

2013 IP Man (TV seriál)
2005 Fu shan zan shi fu (TV seriál)
2001 Feng shen bang (TV seriál)
Jiu shi gu xiang chun (TV seriál)
Yong wang zhi qian (TV seriál)
1999 Dragon Love (TV seriál)
1998 Da ao de tian kong (TV seriál)
Xin shaolin wu zu (TV seriál)
1997 Drunken Angels (TV seriál)
1996 Night Journey (TV seriál)

Dokumentární

2009 Jak Bruce Lee změnil svět (TV film)
2002 Jackie Chan: Fast, Funny and Furious
1992 To nejlepší z bojových umění
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace