Reklama

Reklama

Emil Dlesk

Emil Dlesk

nar. 17.05.1894
Plzeň, Čechy, Rakousko-Uhersko

zem. 1977
Praha, Československo

Biografie

Emil Dlesk se narodil 17. května 1894 v Plzni. Záhy utekl z domova k rozličným hereckým putovním společnostem. Od kočovných a kabaretních scén přešel v první polovině třicátých let do operety a činohry pražské Uranie. Byl zejména hercem různých pražských okrajových scén. Později musel, kvůli zaneprázdněnosti ve filmu, svoji divadelní činnost ukončit.

Jeho herecký projev byl odkázán, kvůli malému hereckému uplatnění a prostoru, na zvýšenou činnost mimiky, práce s tělem, hlasu, intonace a položení slovního projevu. V každé filmové úloze ho diváci mohly spatřit v jiné masce, díky které se mu dařilo odlišovat své stereotypně malé role.

V naší kinematografii se poprvé ukázal v roli detektiva v melodramatu M. J. Krňanského PÍSEŇ ŽIVOTA (1924). O pět let později se začal již objevovat pravidelně v epizodních rolí. Na sklonku naší němé éry vytvořil ještě němé role pohanského vraha Gomona, který s vrahem Tunou (Přemysl Pražský), uškrtí legendární kněžnu Ludmilu (Věra Baranovskaja) ve velkofilmu SVATÝ VÁCLAV (1929) J. S. Kolára, nebezpečného banditu v kriminálce PANCÉŘOVÉ AUTO (1929) Rakušáka Rolfa Randolfa, sedláka Bulovce v dramatu BOŽÍ MLÝNY (1929) Josefa Medeotti – Boháče a nebojácného pytláka ve snímku ADJUNKT VRBA (1929) Miroslava Josefa Krňanského.

V letech 1930 – 1938 sehrál epizodní postavičky v téměř padesáti snímcích. Vytvářel zručné řemeslníky (FIDLOVAČKA, ZLATÉ PTÁČE), královské a vojenské dvořany (C. A K. POLNÍ MARŠÁLEK, LELÍČEK VE SLUŽBÁCH SHERLOCKA HOLMESE), zdatné šoféry (PUDR A BENZIN, KRB BEZ OHNĚ), loajální vojáky (PSOHLAVCI, POSLEDNÍ BOHÉM, DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK), zapálené temperamentní fanoušky (MUŽI V OFFSIDU), číšníky různých restaurací (KARIÉRA PAVLA ČAMRDY, JARČIN PROFESOR, PÍSEŇ DROŽKÁŘE) či velmi přísné strážce zákona (TISÍC ZA JEDNU NOC, PEPINA REJHOLCOVÁ, LOJZIČKA, DĚVČATA, NEDEJTE SE!).

Rovněž také rozličné hosty (PÍSNIČKÁŘ, DĚVČÁTKO, NEŘÍKEJ NE!, VOJNARKA, IRČIN ROMÁNEK, SRDCE NA KOLEJÍCH, CECH PANEN KUTNOHORSKÝCH), prosté hrubozrnné vesničany (PÍSEŇ O VELKÉ LÁSCE, KAREL HYNEK MÁCHA, CESTOU KŘÍŽOVOU), otce nezvedených dětí (FUNEBRÁK), nebezpečné a zlé trestance a zloděje (TŘI KROKY OD TĚLA, MAZLÍČEK, VZDUŠNÉ TORPÉDO 48), zřízence různých podniků, úřadů a hotelů (POLSKÁ KREV, SRDCE V SOUMRAKU, POSLÍČEK LÁSKY, DŮVOD K ROZVODU), obětavé sluhy (DIVOCH), úplně nejchudší žebráky a nemocné muže (TRHANI, BÍLÁ NEMOC) a desítky dalších mužů různých profesí a společenských tříd. Roku 1938, kvůli reálnému nacistickému nebezpečí, opustil na deset let českou kinematografii.

Po válce (a po znárodnění českého filmu) opět Dlesk ztělesňoval své malé epizodní role, ale o poznání v méně snímcích. Opět se vtělil do postaviček v našich snímcích ŽELEZNÝ DĚDEK (dělník), KARIÉRA (flašinetář), DVAASEDMDESÁTKA (dozorce), DVA OHNĚ (cihlář), ZVONY Z RÁKOSU (dělník s fajfkou), TEMNO (drábův pomocník), KARHANOVA PARTA (dělník), CESTA KE ŠTĚSTÍ (starý družstevník), PLAVECKÝ MARIÁŠ (lesní dělník), KAVÁRNA NA HLAVNÍ TŘÍDĚ (starší policejní figurant), JESTŘÁB KONTRA HRDLIČKA (muž na dražbě), Z MÉHO ŽIVOTA (zřízenec), KAM S NÍM? (pražský obyvatel), BOMBA (muž v hospodě) a KASAŘI (vrátný na poště).

Dekádu svých malých rolí ukončil Dlesk nedobrovolně roličkou starého žebráka v Krejčíkově povídce GLORIE v povídkovém snímku podle povídek Karla Čapka O VĚCECH NADPŘIROZENÝCH (1958). I když žil Dlesk ještě dvacet let, žádnou příležitost k vytvoření filmové role, již nedostal.

Jeho datum úmrtí nebylo dlouhou dobu známo. Dnes již neznámý a obličejem ten nejobyčejnější herec Emil Dlesk zemřel v Praze až roku 1977 ve věku osmdesáti tří let. Přesně devatenáct let po své úplně poslední filmové roli.

Jaroslav "krib" Lopour

Herec

Filmy
1958

Blednoucí romance

 

Kasaři

 

O věcech nadpřirozených

1957

Bomba

1955

Kam s ním?

 

Z mého života

1953

Jestřáb kontra Hrdlička

 

Kavárna na hlavní třídě

1952

Plavecký mariáš

Reklama

Reklama

1951

Cesta ke štěstí

1950

Karhanova parta

 

Temno

 

Zvony z rákosu

1949

Dnes o půl jedenácté

 

Dva ohně

1948

Dvaasedmdesátka

 

Kariéra

 

Železný dědek

1938

Cech panen kutnohorských

 

Cestou křížovou

 

Pozor, straší!

 

Zborov

1937

Advokátka Věra

 

Bílá nemoc

 

Děvčata, nedejte se!

 

Důvod k rozvodu

 

Harmonika

 

Jarčin profesor

 

Karel Hynek Mácha

 

Klatovští dragouni

 

Krb bez ohně

 

Poslíček lásky

 

Píseň drožkáře

 

Srdce na kolejích

1936

Divoch

 

Irčin románek

 

Lojzička

 

Srdce v soumraku

 

Trhani

 

Vojnarka

 

Vzdušné torpédo 48

1934

Mazlíček

 

Polská krev

 

Tři kroky od těla

1932

Anton Špelec, ostrostřelec

 

Děvčátko, neříkej ne!

 

Funebrák

 

Lelíček ve službách Sherlocka Holmese

 

Pepina Rejholcová

 

Píseň o velké lásce

 

Písničkář

 

Sňatková kancelář

 

Tisíc za jednu noc

 

Zlaté ptáče

1931

Dobrý voják Švejk

 

Karel Havlíček Borovský

 

Kariéra Pavla Čamrdy

 

Muži v offsidu

 

Poslední bohém

 

Psohlavci

 

Pudr a benzin

 

To neznáte Hadimršku

 

To neznáte Hadimršku (německá verze)

1930

C. a k. polní maršálek

 

C. a k. polní maršálek (německá verze)

 

Fidlovačka

 

Černý plamen

1929

Adjunkt Vrba

 

Boží mlýny

 

Pancéřové auto

 

Svatý Václav

1924

Poslední píseň

Reklama

Reklama