foto

Pavel Spálený

  • nar. 17.11.1915
    Ostrava, Slezsko, Rakousko-Uhersko
  • zem. 6.7.1985 (69 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Pavel Spálený vyrůstal v kulturním prostředí, jeho matkou byla operní pěvkyně Božena Dvorská. Hereckou dráhu zahájil ještě před válkou v roce 1938 v pražském divadle Unitarie, na počátku okupace pak působil u několika divadelních společností s operetním repertoárem. V letech 1942-1943 hrál v Městském divadle v Kladně, do konce války pak účinkoval v pražském Divadle práce. Po roce 1945 se vrátil do Kladna, ale již od roku 1947 znovu působil v Praze, když získal angažmá v Divadle státního filmu (1947-1949). Čtyři roky pak odehrál ve východočeských oblastních divadlech (Hradec Králové, Pardubice), nakonec našel trvalé působiště v Praze, v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého (1953). Působil zde až do odchodu do penze a i potom občas pohostinsky hrál, práce zanechal až v roce 1983. Se svým příkrým hereckým projevem a ostrým jasným hlasem nalezl uplatnění především v postavách autoritativního vyznění.

Před filmovou kameru předstoupil Pavel Spálený poprvé v době svého poválečného angažmá v Divadle státního filmu. V průběhu bezmála čtyřiceti let se jeho filmografie rozrostla na třicet titulů, v nichž ovšem hrál jen vedlejší, případně až epizodní role, většina z natočených filmů je navíc dnes pozapomenuta. Poprvé se objevil v malé roli skladníka v komedii ŽELEZNÝ DĚDEK (1948), v následujících letech dostal menší příležitosti ve filmech převážně budovatelského ražení, později jej ale bylo možno vidět i v kvalitnějších filmařských počinech s psychologickým podtextem nebo v kriminálkách (PROBUZENÍ, 1959; STRACH, 1963), umělecky hodnotnou kreaci ztvárnil ve snímku OBŽALOVANÝ (1964). Dodnes si jeho herectví v nevelkých postavách můžeme připomínat v nadčasových komediích jako DÁMA NA KOLEJÍCH (1966) nebo DÍVKA NA KOŠTĚTI (1971). Nicméně i v 70. letech hrál v umělecky méně hodnotnějších titulech s politickým podtextem; za zmínku stojí postava francouzského vyslance ve Vávrově historické fresce DNY ZRADY (1973). Zapamatovatelnější, i když opět jen drobnou postavu starého nacisty ztvárnil ve sci-fi komedii ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM (1977).

Od šedesátých let spolupracoval Pavel Spálený také s televizí, hrál v televizních inscenacích, připomenout můžeme i jeho účast v seriálech, například HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO (1968), CHALUPÁŘI (1975) nebo DNES V JEDNOM DOMĚ (1979). Po definitivním ukončení jevištní činnosti v roce 1983 si pak zahrál již jen lokaje v pohádce S ČERTY NEJSOU ŽERTY (1984). Zemřel v Praze 6. července 1985 v nedožitých sedmdesáti letech.

Manželkou Pavla Spáleného byla divadelní herečka Milada Davidová (1922-2002). Jejich syn Pavel Spálený (*1944) je též hercem.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1987 Bony a klid
1984 S čerty nejsou žerty
Šéfe, jdeme na to! (TV film)
Šéfe, vrať se! (TV film)
1982 Děkuju, pane profesore (TV film)
Šéfe, to je věc! (TV film)
1980 Starožitníkův krám (TV film)
1979 Detektivem proti své vůli (TV film)
Kaliba (TV film)
Na dvoře vévodském (TV film)
Na koho to slovo padne...
1978 Píseň o stromu a růži
1977 Dva na koni, jeden na oslu (divadelní záznam)
O moravské zemi
Všichni proti všem
Zítra vstanu a opařím se čajem
1976 Běž, ať ti neuteče
1975 Matematika (TV film)
Mys Dobré naděje
1974 Dvacátý devátý
Hvězda padá vzhůru
Zbraně pro Prahu
1973 Dny zrady I.
Dny zrady II.
Němí (studentský film)
Zločin v Modré hvězdě
1972 Bitva o Hedviku
1971 Dívka na koštěti
1968 Talisman (TV film)
1967 Lucerna (TV film)
1966 Dáma na kolejích
Starý Burgunďan (TV film)
1965 Hrdina má strach
1964 Obžalovaný
Skok do tmy
1963 Naděje
Pršelo jim štěstí
Strach
1961 Návštěva (studentský film)
1960 Chlap jak hora
Černá sobota
1959 Křižovatky
Probuzení
1957 Brankář bydlí v naší ulici
1949 DS-70 nevyjíždí
Dnes o půl jedenácté
Zrcadlo na vesnici 3
1948 Železný dědek

TV seriály

1984 Die schöne Wilhelmine (TV seriál)
1982 Dobrá Voda (TV seriál)
Radost (E07)
Pokora (E06)
Lítost (E05)
další epizody (4)
1980 Arabela (TV seriál)
Dnes v jednom domě (TV seriál)
Domov jménem Praha (E09)
Holka do deště (E06)
Archa Noemova (E03)
1979 Inženýrská odysea (TV seriál)
Začátečníci (E04)
1975 Chalupáři (TV seriál)
Svatba (E11)
Kapřín (E10)
Režisér (E08)
další epizody (8)
Matka (TV seriál)
Požár (E04)
1971 F. L. Věk (TV seriál)
Epizoda 7 (E07)
1969 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Hra (E11)

Dokumentární

1957 Panenka
1953 Technologická kázeň v chemickém průmyslu

TV pořady

1981 Jak byste se zachovali (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace