Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladí manželé se vracejí do Paříže a před odletem nakupují v Aténách dárky pro příbuzné. Dávají se přitom do řeči se sympatickou starší dámou. Pak všichni nastoupí do letadla společnosti Air France na lince Tel Aviv - Paříž. Toho se ale krátce po startu zmocní teroristé a oznámí pasažérům, že si chtějí únosem vynutit propuštění palestinských vězňů. Svět se po čase dozvídá, že letadlo bylo uneseno, a zatímco vlády západoevropských zemí chtějí teroristům vyhovět, v Izraeli se uvažuje o zásahu speciálního komanda. Mezitím letadlo přistane v Ugandě, kde rukojmí navštíví místní psychopatický diktátor, přívrženec Palestinců, a kde jsou odděleni cestující izraelské státní příslušnosti. Izraelské vedení uvažuje dál o zásahu speciální jednotky navzdory demonstracím občanů, kteří chtějí, aby vláda ustoupila požadavkům únosců. Situace se dále vyhrocuje, zásah komanda je pečlivě připravován, ministerský předseda ale váhá... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Pár desítek amerických občanů unesených na lince Tel Aviv - Paříž skončí na letišti v Ugandě, která s palestinskými teroristy spolupracuje ve snaze o vlastní zviditelnění. Začíná složitý diplomatický boj se dvěma možnostmi - budou propuštěni Američany zajatí kriminálníci j ako výkupné za unesené, anebo americká armáda dostane své rukojmí vojenskou akcí. Protože závěrečná osvobozovací akce je pořádně zfušovaná a podceněná, dosaďte si za vše americké izraelské. Vždyť je to totiž jedno. ()

joelly01 

všechny recenze uživatele

Ja jsem cetla o vikendu knizku o nejznamejsich operaich IDF a normalne jsem ji "zblajzla" v rozmezi 24ti hodin. Cetla jsem tam i o Entebbe a ta knizka byla tak skvele a napinave napsana, ze jsem si rekla ze bych Entebbe Rada videla i jako film, vedela jsem ze mi nekde Doma lezi, procez zadny Problem. Film neni ani zdaleka tak dobry jako byla popsana v knize skutecna operace. Bylo tam par nepresnosti a neodvysetleni ktere jsou pro celou akci myslim docela zasadni. Navic byl film take dost televizni. Na to ze se jednalo o jednu z nejdokonalejsich zachrannych akci... no snad ever... tak si myslim ze by si film zaslouzil jeste nejake nove a lepsi zpracovani. Vylozene spatne to ovsem take nebylo, procez vpaluji prumer. ()

Reklama

blondboss 

všechny recenze uživatele

Skutočný príbeh o vojenskej akcii s politickým motívom, ktorý bol natočený v televíznej produkcii a v zásade aj napriek tomu sa dá povedať, že sa jedná o vcelku slušné a verné zobrazenie udalostí. Ten rozpočet mohol byť väčší, ale nedá sa autorom uprieť snahu a faktové zobrazenie skutočností. Potešil Charles Bronson, ale veľkým mínusom filmu je ten, že nie je natočený tak, aby diváka naplno zaujal. Dozviete sa síce fakty, ale bez nejakých vedľajších emócií. Navyše tá skutočne premrštená stopáž filmu vás doslova uspí. 50 % ()

woody 

všechny recenze uživatele

Martin Balsam si povídá s malou holčičkou. Sylvia Sydney se nemůže domluvit s palestinským cestujícím. Horst Buchholz si čte noviny. Rutinní let francouzských aerolinií se změní v boj o holý život, když Horst s několika komplici vytáhne granáty a pistole a přinutí pilota letět do Lybie. Kaddáfí však pochopil, že by mu unesené letadlo příliš nepomohlo a tak museli Palestinští únosci do vnitrozemí Afriky. Do Ugandy. A kdo se zajímá o dějepis ví, že Uganda je v té době pod nadvládou „černého Hitlera“ Idiho Amina Ozvláštněním tohoto thrilleru je, že se neskrývá za vymyšlená jména politiků, ale po lopatě nám nabízí Aminův fanatismus, Rabinovu nerozhodnost a odhodlanost izraelských vojáků. Chvílemi se až zdá, že poselstvím filmu je „když je Izrael ohrožen, útočíme jako první“. Filmu pak vadí ještě omezený spád a televiznost. Ovšem samotný akt osvobození je zvládnutý skvěle. No a k té televiznosti? Máme tu všehovšudy jeden exteriér – Enteebské letiště uprostřed vyprahlé africké buše. To chytře přispívá ke stísněnosti podmínek. Představte si, že jste se dostali do rovníkové Afriky. Na jedné straně banda teroristů, na druhé náladový diktátor. Naděje minimální To hlavní co tvoří - alespoň pro mě – Operaci Blesk nezapomenutelnou je geniální kreace Yapheta Kotto. Jeho Amin naprosto vystihuje jednoho z nejzajímavějších masových vrahů. V jedné chvíli usměvavý, až směšný taťka (Dada) ověšený tunami medailí. O chvíli později hrůzu nahánějící bestie prohlašující se za božského potomka, vládce Ugandy a skotského krále. Bez něj by to byl jen jeden z mnoha zapomenutelných televizáků. Takhle je těch jeho několik scén ozvláštněním jinak průměrného filmu. I to vedení scény, když se poprvé objevuje. Nádhera. Ale čtvrtou hvězdu dávám i za poslední titulek a hudební podkres závěrečné scény... Dokonale vyšťaví a z jinak slušného hepáče toho moc nezbude. Pro zajímavost. O rok dříve natočili jiný televizní snímek Victory at Entebbe. Neviděl jsem jej, ale Amina hraje Julius Harris – obrovitý černoch s hákem nechávající Bonda napospas krokodýlům v Žít a nechat zemřít. A kdo zde vytvořil hlavního Bondova protivníka? Yaphet Kotto. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Pane premiére, tady je velitel speciální jednotky, žádáme vás o povolení akce k záchraně rukojmích''. Premiér : Vydávám souhlas. Přichystejte vše potřebné a ihned odstartujte do Ugandy! - Pane premiére, děkuji za oficiální povolení. My už se vracíme zpět.... ------------- Operace Blesk je velmi dobře natočené drama o únosu letounu pravidelného leteckého spoje Air France - Paříž - Tel Aviv. Na palubě bylo mnoho cestujících z celého světa, dominovali však Izraelci. Letoun však byl unesen členy Lidové fronty pro osvobození Palestiny. Letoun po natankování paliva v Lybii přistál v Ugandě, kde zrovna vládl diktátor Idi Amin, který sympatizoval s teroristy. Tato postava se prakticky proslavila jen svou neskutečnou krutostí, neinteligencí a svojí účastí v akci Blesk.... Zatímco vyjednávání nevedla k ničemu, Izrael ihned sestavil záchranou jednotku, kterou bez jakéhokoliv mandátu vyslal na cizí území přes cizí vzdušné prostory zachránit rukojmí. Zkrátka klasika. Izrael se neptá, Izrael jedná. Zatímco by v OSN či kdekoliv jinde udělali stopadesátou schůzi, kde by se na té poslední rozhodli podat protest proti držení rukojmích, Izrael byl schopen vyslat několik letounů plně vybavených pro osvobození a evakuaci cestujících. Během operace byla pro jistotu v Ugandě na letišti zničena stíhací letadla MIG, aby odlétající C130 Herculesy nikdo neobtěžoval :-). Skvělá operace a dobře natočená rekonstrukce oné události. * * * ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama