Reklama

Reklama

Freddyho smrt - Poslední noční můra

  • USA Freddy's Dead: The Final Nightmare (více)
Trailer

Zkoušeli ho pohřbít! Zkoušeli ho spálit! Zkoušeli ho zahnat svěcenou vodou! Ale takové hlouposti na Freddyho neplatí. Dál si libuje ve svých krvavých orgiích. Ale je tu jeden problém - ve svém městečku už nemá koho zabíjet... Že by pověsil svůj klobouk a rukavici na hřebik? Kdepak! (Falcon Home Video)

Videa (1)

Trailer

Recenze (240)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Tenhle díl je hrozně nahoru-dolů, ale nevidím to s ním až tak bledě. Horor jde stranou a příběh je na jednu stranu fakt stupidní, ale na druhou i docela zajímavý. Zápletka stručně: Freddy má problém, došly mu děti ve Springwoodu. Takže posledního přeživšího použije jako návnadu a pošle ho mimo město... Motají se sem sračky jako ‚dream people‘ – nějací démoni nočních můr, kteří našli největšího možného chlíváka právě ve Fredovi a to díky nim získal ony nadpřirozené schopnosti. A dost přitažený za vlasy mi přišlo vyvraždění mládeže celého městečka, aniž by se o tom doslechlo blízké okolí... Ale tak co no. Naopak k zahození nejsou náhledy do jeho minulosti (žena, dítě), i když to už je asi moc Roba Englunda bez masky (která mi teda tentokráte přišla podezřele gumová). Z Kruegera už je tady vyložený komik a sviňák v jednom. Hrátky s nahluchlým typem, videohry s jiným, létání na koštěti (krátký, ale náhodou stylový!), machrování že ho nic nezabije... – to vše je dobrá sranda. Nepovedlo se obsadit dva hlavní charaktery (John, Maggie), ovšem zase tu jsou dvě povedená camea (Depp, Cooper). Je to slátanina, některé efekty nestojí za nic (asi kvůli 3D), a k ‚true‘ to má daleko, ale prostě nevidím důvod proč to poslat do sraček – místy jsem se štval, místy (častěji) jsem se bavil. Druhý díl pro mě zůstává nejhorším, a to ani ten nebyl nijak katastrofální. 5,5/10. „Every town has an Elm Street.“ ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Je to prostě zábava a nenudí to. Sice se zde tak nějak popírá to, co bylo předtím, ale fakt, že jde o díl s nejvyšším počtem snových sequencí (ano je to vskutku tak), jest pro mě natolik významný, že mi tento díl (jako jeden ze dvou) trůní ve videotéce. I v té reálně fyzické. Ne jen v této čsfd verzi. Ta je mnohem menší. I když si po tom všem, stále nedokážu představiti Freddyho s manželkou a bubákem. Skoro stejné, jako u mě. Byť já proti manželství nic nemám.;-) Ovšem zásadně bez apendixů, kteří vás stejně v dospělosti chtějí zabít. Jako tady.;) Apocalyptický úvod jako u Class of 1999, je palec nahoru. Stejně tak za ten postapo, Springwood. Nápad s tím, jak Freddy přišel ke schopnosti, opruzovati ve snech vilných US teenagerů, není vůbec špatný. A hl. postavu (ne, to není ten kluk jako puk), hraje sestra Billyho Zanea mj. z Critters, BTTF, Twin Peaks, Zoolandera či Tales from the Crypt: Demon Knight. Tudíž, samé mňamky. Ale to jsem poněkud odbočil... ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Šestá a pravděpodobně nejzatracovanější Noční můra bývá často kritizována za chybějící atmosféru, nesympatické postavy, hloupý scénář a případně nulové přínosy v rámci celé série. Nebudu tyto body vyvracet, ale v žádném případě je nepodpořím. Zůstat věrný původní myšlence a přitom přijít s novým přístupem k tématu je těžké, zvláště pokud se jedná o tak pokročilé pokračování. Freddyho smrti se to ale podařilo. Jistým způsobem zde napomohl feeling raných let devadesátých, ale o to hlavní se postarali tvůrci již při psaní scénáře. Rozhodli se znovu zapátrat ve Freddyho osobním životě, což sice může být otravné, ale pokud je to podpořeno povedenou dějovou linií tak proč ne. Děj pátého pokračování je dobře zvládnut po rytmické stránce. Jedním z důvodů může být slušná rozmanitost lokací, ale tím důležitějším je vrstvení děje. Tentokráte se totiž krom klasické snové a reálné pasáže dočkáme i retrospektivní roviny odkrývající život hlavního antihrdiny. Přestože jednotlivá zabití trvají delší dobu (zvláště v porovnání s vraždící mašinerií ve čtyřce), mají slušný drajv; prostě to šlape. Proč tomu tak je lze velice dobře vidět například ve scéně, kdy se Fred pustí do chlapce s naslouchátkem. Ta je poměrně různorodá, co se prostředí týče, dokresluje postavu, navíc je v ní dobře dávkován humor. A právě ten může být další rozporuplně přijímanou věcí v této Noční můře. Bez přílišného přehánění se totiž dá označit za přehnaný, až šaškovský, což některým fanouškům může připadat jako troufalost. Největším průšvihem je pak trojice duchů, díky nimž získal Freddy své schopnosti. Páté pokračování Noční můry bych tedy neviděl nijak černě, spíše naopak. Díky výše uvedené scéně, videoherní vraždě a poměrně slušnému finále rozhodně je na co vzpomínat. ()

oLí 

všechny recenze uživatele

Během sledování jsem to viděl na jednu hvězdu, k závěru dvě, po konci na odpad! - kvalita kolísala opravdu hodně. Absolutně žádná návaznost na předchozí díly, jen samostatný film jako zakončení Freddyho poutě po snech a rozloučení je to fakt debilní. Pár dobrých vtipů by se našlo ( stareček na autodromu jezdící dokola ), ale bylo jasně víc hovadin. Poslední noční můra spolu s druhým dílem do série vůbec nezapadá. 25% [srpen 2007] ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Přes jistou fantasmagoričnost zůstanu u původního hodnocení. Zpočátku spíše nudnější příběh, sen ve snu a snu, útěky, hledání, návraty, cesta v kruhu. Nakonec se ale Freddy zjeví v plné kráse a započne svoji žeň. Freddy na koštěti, s padákem, odřezávající si prsty, probodaný s neustálým vítězným šklebem. Dokonce mě po letech bavil o trochu více, hlavně ve druhé polovině. Hrst špendlíků, ubitý křeček a vzpomínka na Super Mario Bros. Freddy je kult a já ho mám rád...k tomu slušná muzika, nejlepší Iggy Pop! ()

Galerie (87)

Zajímavosti (19)

  • Ve scéně, kdy Freddy (Robert Englund) praští Tracy (Lezlie Deane) do obličeje během jejich boje, tak jeho herecký představitel opravdu herečku během natáčení praštil. (JesterKruger)
  • Peter Jackson napsal pro film scénář, který nakonec nebyl použit. Freddy (Robert Englund) v něm ve světě snů stárnul a slábl, zatímco zdrogovaní teenageři ze Springwoodu během nočních party vstupovali do snového světa, aby ho zmlátili. (Karlos80)
  • Ovladač, s nímž Freddy Krueger (Robert Englund), hraje videohru připomíná videoherní systém NES, na kterém vyšla i videohra „A Nightmare on Elm Street“ (1989). (JesterKruger)

Související novinky

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama