foto

Petr Svárovský

  • nar. 26.2.1949 (69 let)
    Brno, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jméno Petra Svárovského můžeme již řadu let číst v titulcích pořadů na komerčních televizích, kde působí jako dramaturg, scénárista i režisér, původně byl ale divadelním a filmovým hercem. Pochází z Brna, kde se na hereckou dráhu připravoval studiem na Státní konzervatoři (1964-1967), odkud přešel na JAMU (1967-1971). Po dokončení studií našel první angažmá v Opavě, kde jednu sezónu strávil ve Slezském divadle (1971-1972), následovalo čtyřleté období ve Východočeském divadle v Pardubicích (1972-1976). Tady se seznámil s předčasně zemřelou herečkou Zuzanou Ondrouchovou (1950-1978), která potom byla jeho manželkou.

Z Pardubic byl Svárovský v polovině sedmdesátých let poprvé přizván do filmových ateliérů a v epizodní roli vojína debutoval ve filmu NA KONCI SVĚTA (1975). Ve vojenské uniformě se pak objevil v několika dalších filmech, navázal také spolupráci s televizí, kde hrál především v pohádkách. Poslední stálé angažmá měl v Divadle Vítězslava Nezvala v Karlových Varech (1976-1977), od té doby se další umělecké činnosti věnoval v tehdy značně nejistém svobodném povolání.

Na přelomu 70. a 80. let stál Petr Svárovský před filmovou a televizní kamerou poměrně často, nikdy ale nepřekročil rámec vedlejších rolí. Objevil se v umělecky hodnotných dílech jako LÁSKY MEZI KAPKAMI DEŠTĚ (1979) nebo POZOR, VIZITA! (1981), diváci si jej můžou všimnout i v dodnes oblíbené komedii TAJEMSTVÍ HRADU V KARPATECH (1981). Do povědomí vstoupil i účastí v několika dodnes reprízovaných seriálech (NÁVŠTĚVNÍCI, 1983; SANITKA, 1984; BYLO NÁS ŠEST, 1986), nadále hrál také v pohádkách a televizních komediích. Z většinou bezejmenných rolí výrazně vystupuje postava pražského lékaře Steinbacha, kterou ztvárnil v životopisném filmu o Karlu Čapkovi ČLOVĚK PROTI ZKÁZE (1989).

Ve druhé polovině 80. let studoval Petr Svárovský dálkově dramaturgii a scénáristiku na FAMU. Studium dokončil v roce 1989 a od té doby se začal věnovat práci mimo kameru. Výjimečně si zahrál ještě menší role, mimo jiné i v zahraničních produkcích, především byl ale dlouholetým dramaturgem, scénáristou a režisérem v televizi Nova, v roce 2008 přešel do nově vzniklé televize Barrandov TV, kde se podílí na vzniku jejích vlastních zábavných pořadů.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2000 Mladý Indiana Jones: Masks of Evil
1990 Chybná diagnóza (TV film)
1989 Berenika (TV film)
Člověk proti zkáze
1987 Jemné umění obrany
1986 Kus života (TV film)
Ohnivé ženy se vracejí (TV film)
Pavouk se smaragdovýma očima (TV film)
1985 ...nebo být zabit
Chán Sulejmán a víla Fatmé (TV film)
Tísňové volání
1984 Letní pohádka (TV film)
Čertův švagr (TV film)
1983 Takový talent (TV film)
1982 Ale je ženatý (TV film)
Vyhnanství (TV film)
1981 Budu ti psát (TV film)
Maratonský běh (TV film)
Pozor, vizita!
1980 Hadač od Saidovy zahrady (TV film)
Loupežnická pohádka (TV film)
Meluzína (TV film)
Něco je ve vzduchu
Sestřičky růží (TV film)
1979 Anglický biftek s českou oblohou (TV film)
Drsná Planina
Lásky mezi kapkami deště
O chudém královstvíčku (TV film)
1978 Muž pro domácnost (TV film)
Pohádka o ebenovém koni (TV film)
Píseň o stromu a růži
1977 Hněv
Mílaři (TV film)
1976 Boty plné vody
1975 Na konci světa
1974 Co budeme dělat v sobotu (TV film)
Generál chudých (TV film)
Rinaldino (TV film)

TV seriály

2010 Cesty domů (TV seriál)
2004 Pojišťovna štěstí (TV seriál)
1992 Mladý Indiana Jones (TV seriál)
1989 Dlouhá míle (TV seriál)
Epizoda 1 (E01)
1988 Rodáci (TV seriál)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
1986 Bylo nás šest (TV seriál)
Píseň pro májovou Prahu (E05)
Málo štědré Vánoce (E03)
Loučení (E01)
Gottwald (TV seriál)
1984 Sanitka (TV seriál)
Epizoda 11 (E11)
Epizoda 10 (E10)
1983 Návštěvníci (TV seriál)
1979 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Mimikry (S03E09)
1977 Die Magermilchbande (TV seriál)

Dokumentární

2007 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Zuzany Bubílkové (S02E35)

Scenáristická filmografie

Filmy

1984 Letní pohádka (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace