Reklama

Reklama

Brian Yuzna

Brian Yuzna

nar. 30.08.1949 (74 let)
Manila, Filipíny

Biografie

Narodil se v roce 1949 na Filipínách, ale vyrůstal v Nikarague, Puerto Ricu a Panamě. V Panamě byl vychováván jako křesťanský katolík a právě tady se nechal poprvé fascinovat obrazy z kostelů, které navštěvoval a knih, které se mu v souvislosti s náboženskou výukou dostávaly do ruky. V šedesátých letech se přestěhoval do USA.

Jeho filmy jsou inspirovány dílem H.P.Lovecrafta. Jak sám v rozhovorech přiznává, trpí od mala nočními můrami, jejichž obrazy se snaží implementovat do svých snímků. Vůbec první horor, který viděl, a který jej ve své době inspiroval pro další práci je CREATURE WITH THE ATOM BRAIN (1955). Poprvé se v branži profiloval jako producent. Společně s Juliem Fernándezem založil společnost Fantastic Factory. Tady se soustředil na produkci filmů s tématikou hororu, sci-fi a fantasy pro celosvětový trh. Pro režírování filmů využíval talenty z celého světa. Pod touto značkou vznikly například filmy ARACHNID (2001), JEPTIŠKA (2005) nebo ZLO PŘICHÁZÍ Z HLUBIN (2005).

V roce 1989 napsal scénář k rodinné komedii CO JE MALÝ, TO JE HEZKÝ, což je ovšem v jeho kariéře spíš výjimka. Ve stejném roce už natočil svůj debut - rozporuplný horor SOCIETY (1989). Opravdový úspěch se dostavil až s klasikou RE-ANIMATOR, na které pracoval s přítelem Stuartem Gordonem – rovněž velkým fandou H. P. Lovecrafta. Pokračování NEVĚSTA RE-ANIMATORA (1990) si i sám režíroval, stejně jako NÁVRAT RE-ANIMATORA (2003). Jedním příběhem se podílel i na povídkovém filmu NECRONOMICON (1994).

Brian Yuzna má čtyři děti, které se všechny daly na hereckou dráhu.

Jiri "Holina" Holik

Producent

Režisér

Herec

Scenárista

Reklama

Reklama