Reklama

Reklama

Terapie

(seriál)
  • angličtina In Treatment (festivalový název)
Trailer 5
Drama / Psychologický
Česko, (2011–2019), 48 h 6 min (Minutáž: 21–29 min)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(116)

Obsahy(1)

Terapie je český seriál věnující se terapii lidem s psychickými problémy. Psycholog Marek Pošta (Karel Roden) se každý týden setkává s pěti klienty – pacienty, kterým se věnuje od pondělí do pátku. Formát seriálu je převzatý z izraelského seriálu BeTipul, ze kterého vycházel i americký seriál V odborné péči. (sator)

Videa (6)

Trailer 5

Recenze (42)

Zagros 

všechny recenze uživatele

První sérii jsem sledoval již poměrně dávno, teď jsem si dal druhou a musím přiznat, že mě seriál až nebývale zaujal. Doma jsme jej odsledovali snad během čtrnácti dnů, což je na nás skvělý výkon. Velkým plusem je jeho rozvržení na týdenní cykly, kdy se každý den střídá jeden pacient a také ideální délka jednotlivých dílů. Příběh pacientů spojuje příběh samotného Marka Pošty v podání skvělého Karla Rodena. Obsazení se povedlo a herecké výkony jsou vcelku dobré, nejvíce mě bavil Charvát (skvělý Jiří Ornest). Tvůrcům se povedla i myšlenka terapie terapeuta, kdy vždycky pátý den sám Marek Pošta absolvuje svou terapii, což je i jakýsi sumář předchozích dnů. Seriál tak ještě lépe drží pohromadě a nerozpadá se jen do příběhu samotných pacientů. Výtky jsou jen drobné, snad občasné zjednodušení, klasické šablony a dramatizace. I když popravdě jsem nechtěl reálné záběry z terapie a tohle seriálové zpracování se i díky těm „výtkám“ povedlo znamenitě, čtyři poctivé hvězdy. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Seriálová Terapie těží především ze dvou nosných bodů a těmi jsou kvalitní scénář (který má sérii od série stoupající tendenci) a silné zakomponování terapeutova osobního příběhu do celého vyprávění. Troufnu si říct, že na tuzemském seriálovém poli je Terapie vůbec to nejhodnotnější, co kdy vzniklo a dlouhou dobu nic podobně komplexního a emocionálně strhujícího jen tak nevznikne. Budu jedině rád, když se zmýlím. Terapie má totiž něco, co podobně ambiciózním tuzemským projektům schází, a to je schopnost udržet diváka po celou dobu v permanentní pozornosti. Za mě nejlepší role Karla Rodena. 1. série: 80%, 2. série: 85%, 3. série: 90% ()

Reklama

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vzhľadom na statické prostredie sa vytráca istý druh dynamiky či už v akcii alebo mimike hercov, ktorí cez postavy opisujú zážitky a pocity, ktoré možno práve teraz neprežívajú a tak ich emócie sú už len sprostredkované a deformované spomienkami, nie zažité tu a teraz. Z tohto dôvodu sa mi nedá dať pri epizódach plné hodnotenie. Videl som aj konverzačné drámy, no Postavy tam celý čas nesedeli a neoberali sa tak o možné prehlbovanie príbehu. Ostáva už len hodnotiť jednotlivé epizódy podľa kvality dialógov. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O nějaké návykovce nemůže být (za mě) řeč. Pár epizod PRVNÍ SÉRIE bylo výjimečně zrežírovaných a opravdu skvěle zahraných. Ale většinou se to celé nějak zaseklo, nehnulo z místa, bylo plné nevěrohodných momentů, přehrávaných dialogů i ječivých a útočných situací ze strany pacientů. Pondělí patří Sandře. Atraktivní zrzka. Impulzivní, nevyrovnaná. Slova jako sex či péro používá v každé třetí větě. Pojem trvalejší partnerský vztah je pro ni tak nějak vzdálený. Později přiznává, že svého terapeuta miluje. Úterním klientem je Igor. Frajer, který sám pokládá nepříjemné otázky. Pod slupkou elitního vojáka se skrývá poraněné štěně. Jenže zatím vypouští dost šílené myšlenky a teorie. Středa a Linda, ambiciózní gymnastka. Nepřišla si povídat, po úrazu při dopravní nehodě potřebuje nutně od Marka posudek, že je v pořádku a že pod náklaďák nespadla úmyslně. Sebejisté děvče, které tu a tam vystrčí drápky. Zranění každopádně nebudou jen fyzická. Mnohé rozhýbá rozhádaný manželský pár Jana a Michal, kterým patří čtvrtky. Jedno dítě mají, ale není jeho, nyní přicházejí s tím, zda utnout její těhotenství. Rozhodnout má terapeut. Poslední pracovní den tráví odborník u své bývalé kolegyně Dity, se kterou se kdysi profesionálně rozešel a se kterou se v mnohém neshodne. Místy to vypadá, že si tvůrci ukousli příliš velké sousto. Ano, museli vnímat psychologickou obec, aby se jim nevysmála, ale zejména vnímali nějakých 98 % diváků, pro které musí být látka srozumitelná. Ona sice je, ale pak nastupuje zase jiná část diváctva, pro kterou jsou prostě kroky Marka a zejména jeho pacientů místy „podivné“. To nesouvisí s hereckými výkony, Karel Roden působí velmi věrohodně, používá drobné detaily: tam pozvednutí obočí, tam delší pauza. Ostatně celé osazenstvo je pečlivě vybrané. Každý z příchozích se nějak vyvíjí, odhaluje své nitro až na dřeň, role se přelévají… Ty tři hvězdy jsou rozhodně velice slušné, upřímně se ale divím, že vznikly další série. ()

Blueeyes 

všechny recenze uživatele

Kdybyste někdy měli pocit, že jen vy vedete divnej život... pusťte si Terapii. Jestliže máte dojem, že se nám snad v té naší vlasti nedostává dobrých herců... pusťte si Terapii. A máte-li místo a čas na trochu nové závislosti, opět jděte do Terapie. Herecké výkony (zvlášť u některých postav a v konkrétních epizodách) vyráží dech. Musely to být štosy a štosy scénáře, protože v tomto projektu se v jednom kuse mluví a všechno je hlavně o dialozích. Dám krk na to, že v některých postavách, situacích či momentech se určitě poznáte. Určité postavy budete milovat a jiné vám způsobí kopřivku a budete se modlit, ať už na další sezení nechodí. A sám terapeut? Inu i ten má svoje problémy, velké a co si budeme povídat, sám tu terapii potřebuje jako koza drbání :-) Po první sérii musím dát klobouk dolů před tím, co v ní Klára Melíšková, Lukáš Hejlík, Martin Hofmann a především Karel Roden ukázali. Civilni, autentické, přesvědčivé, ... lidské. No jo. ()

Galerie (317)

Zajímavosti (33)

  • Terapie je první seriál české HBO, ve kterém využívá formát převzatý ze zahraničí. (endoskop)
  • Marek (Karel Roden) říká: „Nedělám si poznámky už patnáct let.“ Není to pravda, čas od času si při terapiích bere zápisník a zapisuje si, naposledy to bylo to tři epizody zpět, při terapii jedenáctiletého Viktora. (sator)
  • Táto séria bola oznámená na 53. MFF v Karlovych Varech. (deux88)

Reklama

Reklama