Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Osmý díl byl dlouho pokládán za poslední natočený a napsán byl již na jaře 1968. Natáčen byl ale až koncem roku 1968, mezitím se v Československu odehrálo mnoho věcí, autoři proto dlouho uvažovali, zda ponechají děj tak, jak ho původně plánovali. Nakonec se rozhodli, že scénář použijí, jen ho mírně aktualizují. Příběh rodiny řezníka je tak v tomto dílu proplétán výjevy z Bible, historií narození Ježíše, znázorněnou písničkami.
Do Prahy přijíždí z emigrace po dvaceti letech Rudolfův dávný kamarád Bořivoj a otec Šárky se před ním snaží vytáhnout. Vymyslí si tedy rodinnou zasílatelskou firmu. Lež se samozřejmě prozradí a u všech nakonec vítězí pravá vánoční nálada, která je ovšem zatěžkána pochmurností doby, kterou již poznamenala začínající normalizace. Mnoho písní tak bylo diváky vnímáno jako protest proti stavu společnosti, nejvíce asi rezonovala „Přejdi Jordán“, která v sobě nesla v podtextu výzvu k emigraci. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tvůrcům se povedl obdivuhodný kousek, přesvědčili v té době národem milovaného, Alexandra Dubčeka k účinkování v epizodě V písni o hvězdě, která  vypráví o třech králích kteří hledají spravedlivého člověka. U něj v kanceláři mu odevzdávají poselství tři mudrcové, tedy Václav Neckář, Jiří Štědroň a Milan Chladil. V písni o hvězdě, která  vypráví o třech králích kteří hledají spravedlivého člověka, ve chvíli kdy zpívají "ukažte nám cestu" kamera na chvilku švenkne po dopravních ukazatelích a je vidět že jsou všechny přetřené barvou. Zabarvení ukazatelů či jejich odstranění se dělo spontánně po vpádu okupačních jednotek do vlasti, z důvodu aby vojskům znesnadnili orientaci. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Proč ty máš trpět za to, že pořád někdo chtěl stavět  hutě?!" Rudolfovi sa po dvoch desaťročiach navracia z emigrácie starý kamarát a tak pred ním v rámci hesla "len aby sme v hanbe nezostali" treba hrať potemkinovskú habaďúru, zastierajúc skutočný stav mäsiarskeho remesla a socialistickej spoločnosti celkovo. A pretože sa dej odohráva na Vianoce, sú všetky piesne a snové vízie v ich duchu a zároveň sa jedná o podobenstvá na pookupačnú dobu, takže Jozef Matuška s bohorodičkou, mesiášom a somárom emigruje a traja králi Štědroň, Chladil, Sedláček podpisujú pod nátlakom spoluprácu s Herodesom Hálom. Ostatnými spomínané cameo súdruha generálneho tajomníka KSČ som si ani pri opakovanom pozeraní nevšimol. Každopádne sa v svojej dobe jednalo o dosť odvážny počin, pre niektorých zúčastnených aj s dlhodobými následkami. Nakoniec si populári strihli trochu otravné koledové medley na polnočnej omši. "Dneska jak ty děti pustíš na chvíli z očí, tak se hned dají na nějakou víru!"  ()

Reklama

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vánoční kapři, čtení z bible a stavění velkého betlému a návštěva u soudruha Dubčeka. 3 králové a Hála jako Herodes. Narážky na turecké hospodářství a k tomu mše půlnoční. Toť velmi odvážné na podzim 68. A hlavně přijel Bořivoj z Cortiny. Vrátil se po 20i letech, aby se tu usadil, protože dřív se ven nesmělo a teď už se může, no jo ale jak dlouho ještě? ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neskutečné, co se tvůrcům povedlo a že se ještě stačilo v tom pro naši zemi nešťastném roce 1968 v televizi v čase vánočním odvysílat.  Původní písně - byť vánoční byly v podstatě protest songy - všechny potom zakázané, bílou barvou přetřené dopravní značky s ukazateli směru aby okupačním vojskům byla znesnadněná orientace a tři králové na audienci u národem milovaného generálního tajemníka ÚV KSČ Alexandra Dubčeka…V tomto díle hodně potěší pěkná směs koled zpívaná všemi tehdejšími hvězdami populární hudby na půlnoční mši v závěru epizody. Písnička ”Přejdi Jordán” Helenkou zpívaná cenzorům potom hodně vadila protože vlastně nabádala k emigraci…Opravdu krásná vánoční “Píseň pro Rudolfa III”, která byla pohlazením po duši v nelehké době. Jak já jsem to jako kluk u televize hltal… ()

Galerie (3)

Zajímavosti (5)

  • Karel Štědrý: „A kdybyste se mě zeptali, na který díl vzpomínám nejraději, asi bych odpověděl, že na ten vánoční, ve kterém zazněly burcující písničky, které si lidé po dvacet let tajně přehrávali a čerpali z nich sílu. Píseň o Herodesovi, Přejdi Jordán, píseň vojáka zpívaná Karlem Černochem, která se jmenuje Jsem pro, nebo vánoční koledy. Jednu z nich, speciálně pro tento seriál napsanou, jsem zpíval s Martou KubišovouVáclavem Neckářem. Věřím, že i po letech najde tento seriál své diváky a posluchače.“ (Česká televize)
  • Tvůrcům se povedl obdivuhodný kousek, přesvědčili v té době národem milovaného Alexandra Dubčeka k účinkování v epizodě „V písni o hvězdě“, která vypráví o třech králích, kteří hledají spravedlivého člověka. U něj v kanceláři mu odevzdávají poselství tři mudrcové, tedy Václav Neckář, Jiří Štědroň a Milan Chladil. (sator)
  • „V písni o hvězdě“, která vypráví o třech králích, kteří hledají spravedlivého člověka, ve chvíli, kdy zpívají „ukažte nám cestu“, kamera na chvilku švenkne po dopravních ukazatelích a je vidět, že jsou všechny přetřené barvou. Zabarvení ukazatelů či jejich odstranění se dělo spontánně po vpádu okupačních jednotek do vlasti, z důvodu, aby vojskům znesnadnili orientaci. (sator)

Reklama

Reklama