Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kriminalistku Marii Výrovou osloví žena, která je přesvědčena, že před třiceti lety, kdy trávila jako dvanáctiletá dívka prázdniny u kamarádčiny babičky na venkově, viděla vraha, který zavraždil pětiměsíční dítě. Z vraždy tehdy byla obviněna jeho matka trpící laktační psychózou a případ byl uzavřen jako vyřešený. Nová znepokojivá svědectví však Marii osobně motivují, aby se případem nepochopitelného zločinu ujala mimo rámec svých služebních povinností. Pátrání v dávné minulosti je velmi obtížné. Mnozí svědkové a aktéři případu již nežijí anebo se odmítají k trýznivé minulosti vracet. Marie postupně poznává a konfrontuje dnes o třicet let starší rodinné příslušníky tragédií zasažené rodiny Třebovických. Její podezření, že všechno bylo jinak, než uvádějí dobové policejní spisy, narůstá. Kdo měl zájem na manipulování s policejními protokoly a svědectvími? Marie se vydává na hororově ponurou a napínavou výpravu do minulosti, která se místy zvláštním způsobem překrývá se známou erbenovskou baladou... (Česká televize)

(více)

Recenze (42)

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Léto 1987. Velmi dusné léto. Hlásek ustavičně vřískajícího půlročního Lukáška utne až cirkulárka. Jedinou hlavní podezřelou z brutální vraždy je jeho matka (Alena Doláková) a ta také byla policií prohlášena za vražedkyni. Ta se ale nikdy k zločinu nepřiznala a v cele spáchala sebevraždu. Zůstala však tehdy dvanáctiletá svědkyně, z níž je dnes žena středního věku (Lenka Krobotová) která kdysi toho tragického dopoledne u kočárku nemluvněte viděla jakousi činorodou osobu. Její svědectví ale zní značně absurdně: dítěte se měl tehdy zmocnit Vodník z Erbenovy sbírky Kytice. Kriminalistka Marie Výrová (Klára Melíšková) na popud tehdejší svědkyně otvírá třicet let starý a již dávno uzavřený případ vraždy. Od samého počátku má první epizoda této třídílné krimi minisérie velmi znepokojivou, tíživou a autentickou atmosféru léta za socialismu. Sledujeme rodinu v domě, kde neurvalým způsobem v tílku pobíhá a na všechny strany nevybíravě křičí Václav Neužil. Následuje střih do pracovny vyšetřovatelky, za kterou přišla v doprovodu manžela (Peter Bebjak) s tíživou výpovědí svědkyně tehdejší hrůzy, aby ulevila svému neklidnému svědomí. Stále se pak střídavě vracíme do vesnického stavení, abychom zjistili poměry v rodině a byl nám naservírován pozvolný a neodvratný posun k rodinné tragédii. Nejprve je třeba si udělat tak trochu jmenný pořádek a přehled v postavách. Prázdniny u babičky (Jaroslava Pokorná), které zároveň patří i dům, tráví její dvě vnučky, které jsou dcerami dvou starších synů, a jejich kamarádka Hana, tedy inkriminovaná svědkyně nešťastné události. Vůdčí osobností této tříčlenné holčičí party je čtrnáctiletá Magda (Kasijana Džakič). A o třicet let později pak budeme sledovat Neužila s vrásčitým obličejem a totálně prořídlou kšticí, ač předtím mohl klidně dělat reklamu na vlasové šampony. Vše je v první epizodě velmi dobře rozvrženo. Režisér Viktor Tauš umí dokonale udržet tajemnou i hutnou auru. Na konci epizody se nám dokonce dostane i jakýsi možný profil vraha. Tahle minisérie má excelentní rozjezd. A doufejme, že si podrží svoji scenáristickou a režijní vrstevnatost i nadále., tedy ve zbývajících dvou epizodách. 10/10 ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Uvidíme, jak se bude série dále vyvíjet, ale první díl byl na české poměry hodně dobrý. Vcelku brutální a zároveň krásně nasnímaný (např. Hana a barevná sklíčka na balkoně), jen by neškodilo občas tu shaky cam uklidnit, z té věčné rozkývanosti se mi místy dělalo zle od žaludku a není nutné, aby byla každá scéna napěchována až po strop kamerovými efekty. :) K tomu dobré herecké výkony a profesionální major Výrová. Silné 3*. ()

Reklama

klukluka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak takhle dobře udělanou českou věc jsem neviděl, ani nepamatuju. Pokud jsem ji tedy vůbec kdy viděl. Tohle by byl film jako víno, na seroš mi to přijde možná až škoda. Každej záběr o něco obohacenej, něčím vyšperkovanej, kamera a výprava naprosto famózní. Bojím se, že to bude mít nějakou triviální pointu, ale ta cesta, po které nás k ní vedou, je tedy promyšlená dokonale. ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prázdniny dospívajících dívek u babičky na venkově. Takový poklidný začátek, který ale narušuje neustálý pláč dítěte, nešťastná matka, která si už neví rady, jak dítě utišit, a věčně naštvaný táta ve vynikajícím podání V. Neužila. Výborná Klára Melíšková v roli vyšetřovatelky, která otvírá případ starý třicet let, protože tuší, že něco tehdy nebylo v pořádku. Svědectví, jež si vyslechne, ji utvrzuje v tom, že je třeba se na případ znovu podívat. Neužil ve své roli po třiceti letech je neskutečný! M. Krobot mě zaujal i během těch pár minut, kdy se objevil na obrazovce. Předpokládám, že v příští epizodě bude mít víc prostoru. Výborná režie a hudba. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kamera děsná. Lenka Krobotova, na můj vkus, přehnaně hysterická (přece jen 30 let...), atmosféra v celé epizodě skutečně odporná, nebylo mi všechno jedno. Ale to, co vystřihl Václav Neužil během návštěvy "v současnosti", to byla prostě pecka! Mrkala jsem na drát, přestože o jeho hereckých kvalitách dávno nepochybuji. Tato scéna byla senzačně napsaná a parádně zahraná. Jak mě to zpočátku nebavilo, tak mě to na konci zaujalo a těším se na další části. Čtyři špunty. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • Epizoda se odehrává v malé vesnici poblíž Olomouce. Automobil LADA má ale SPZ OPD-83-87, přičemž zkratka OP označovala okres Opava. (vlcekmirek)

Reklama

Reklama