Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kriminalistku Marii Výrovou osloví žena, která je přesvědčena, že před třiceti lety, kdy trávila jako dvanáctiletá dívka prázdniny u kamarádčiny babičky na venkově, viděla vraha, který zavraždil pětiměsíční dítě. Z vraždy tehdy byla obviněna jeho matka trpící laktační psychózou a případ byl uzavřen jako vyřešený. Nová znepokojivá svědectví však Marii osobně motivují, aby se případem nepochopitelného zločinu ujala mimo rámec svých služebních povinností. Pátrání v dávné minulosti je velmi obtížné. Mnozí svědkové a aktéři případu již nežijí anebo se odmítají k trýznivé minulosti vracet. Marie postupně poznává a konfrontuje dnes o třicet let starší rodinné příslušníky tragédií zasažené rodiny Třebovických. Její podezření, že všechno bylo jinak, než uvádějí dobové policejní spisy, narůstá. Kdo měl zájem na manipulování s policejními protokoly a svědectvími? Marie se vydává na hororově ponurou a napínavou výpravu do minulosti, která se místy zvláštním způsobem překrývá se známou erbenovskou baladou... (Česká televize)

(více)

Recenze (42)

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kamera děsná. Lenka Krobotova, na můj vkus, přehnaně hysterická (přece jen 30 let...), atmosféra v celé epizodě skutečně odporná, nebylo mi všechno jedno. Ale to, co vystřihl Václav Neužil během návštěvy "v současnosti", to byla prostě pecka! Mrkala jsem na drát, přestože o jeho hereckých kvalitách dávno nepochybuji. Tato scéna byla senzačně napsaná a parádně zahraná. Jak mě to zpočátku nebavilo, tak mě to na konci zaujalo a těším se na další části. Čtyři špunty. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výrová řeší případ novorozence, kterému před třiceti lety uřízli hlavu na cirkulárce. Nic drsnějšího se asi dlouho neobjevilo, ale pod taktovkou režiséra Tauše je z toho taková artová podívaná, ikdyž méně šílená než Modré stíny. První díl zaujal, ale zatím s rozpaky. Polovina herců přehrává jako na divadle ( Krobotová jde na policii podat výpoveď a polovinu času recituje Erbenova Vodníka ) a z herců byli dobří jen minimalistický Majer, skromný Bebjak a malá brunetka Kasijana Džakič. ()

Reklama

jungewolf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Děsivý příběh z létem prosluněné vesnice na sklonku komunistické éry. Osvěžující byl vtípek mrzoutského ex-šéfa Viktora Vitouše(M.Krobot) s papouškem ara jménem Ara. J.Plesl a L.Krobotová jsou výborní. Stejně jako A.Doláková hrající nešťastnou matku Drahu Třebovickou, která spáchala sebevraždu. Těším se na 2.díl. Famózní je práce se světlem+způsob snímání obrazu kamerou. V.Tauš tímto nadchnul diváky už ve své předchozí minisérii Modré stíny (taky z cyklu Detektivové od Nejsvětější Trojice). Fantastická hudba Blues Shadows(P.Ostrouchov), zpěv : herečka a zpěvačka Magdaléna Borová. Výborně namaskovaný J.Plesl-po 30 letech(maskéři: L.Dýcková, M.Marková, M.Kristová, R.Stejskal). Odborným poradcem byl Josef Mareš(jako u sérií Případy 1.oddělení+seriál Devadesátky).5* a 86 % . ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Uvidíme, jak se bude série dále vyvíjet, ale první díl byl na české poměry hodně dobrý. Vcelku brutální a zároveň krásně nasnímaný (např. Hana a barevná sklíčka na balkoně), jen by neškodilo občas tu shaky cam uklidnit, z té věčné rozkývanosti se mi místy dělalo zle od žaludku a není nutné, aby byla každá scéna napěchována až po strop kamerovými efekty. :) K tomu dobré herecké výkony a profesionální major Výrová. Silné 3*. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po první epizodě mám takové smíšené pocity. V podstatě se mi díl líbil, ale tak nějak cítím, že bych chtěl, aby se mi líbil víc. Návraty ke starým policejním případům mě obecně baví, ani tentokrát tomu nebylo jinak, jen mi dost překážela ta evidentní snaha o umělecký dojem, na místě tvůrců bych se na to vykašlal a soustředil bych se na příběh. Ale co já můžu vědět o filmařině, já jsem jen divák, a i to jen amatérský. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • Epizoda se odehrává v malé vesnici poblíž Olomouce. Automobil LADA má ale SPZ OPD-83-87, přičemž zkratka OP označovala okres Opava. (vlcekmirek)

Reklama

Reklama