Reklama

Reklama

Philippe de Broca

Philippe de Broca

nar. 15.03.1933
Paříž, Île de France, Francie

zem. 26.11.2004 (71 let)
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie

Zajímavosti (12)

  • Herečka Annie Girardot jej označila za jednoho z režisérů, se kterým spolupracovala nejraději: "Natočili jsme spolu čtyři nebo pět filmů a všemi jsem se doslova prochechtala. Vždycky říkal 'rychleji, rychleji' nebo naopak 'nudím se' a my se před ním předváděli a dováděli jak malé děti, aniž bychom věděli, co hrajeme. Ale na plátně to vždycky fungovalo. S ním se neztrácel čas a neplýtvalo energií. Žádné zdlouhavé zasvěcování a žádné zdlouhavé zkoušky. Všechno velmi rychle odsýpalo." (NIRO)

Manželé z roku II (1971)

Muž z Hongkongu (1965)

  • Režisér De Broca se pro natočení scény pohybu Jean-Paula Belmonda a Jeana Rocheforta po indickém Dillí inspiroval komiksem „Tintin v Tibetu“. Aby se omluvil a vysvětlil, že nešlo o úmysl ani krádež, napsal De Broca osobně dokonce autorovi „Tintina“ Hergému. Umělcovi právníci ale neprojevili dost pochopení a režisérovi poslali velmi ostrý dopis. De Brocu toto nedorozumění velmi trápilo. (Komiks)

Muž z Hongkongu (1965)

  • Po překvapivém trumfu s filmem Muž z Ria (1964) chtěl Phillippe de Broca vytvořit velkolepý, nevídaný film, který ho ve všem předčí. Diváci ale Mužem z Honkgongu nebyli moc nadšení a kritici nad ním doslova ohrnovali nos. Jean Rochefort, který ztvárnil roli sluhy, film také zkritizoval. Prohlásil, že není dobře natočený a situace v něm jsou laciné. (Pierre)

Muž z Ria (1964)

  • Jean Paul Belmondo si při natáčení pořídil do své koupelny v hotelu živé, dvaceticentimetrové krokodýly. Když je personál objevil, křičel jako smyslu zbavený a odmítal do hercova pokoje vstoupit. To ale nebylo celé. Jean Paul je s pomocí De Brocy dokonce přestěhoval do pokojů ostatních hostů. Jindy zase s De Brocou nasypal pudr do větracího topení, takže když ho někdo zapnul, byl celý zapudrován. Ředitel hotelu neměl pro podobné legrácky pochopení a chtěl herce z hotelu vyhodit. (Pierre)

Muž z Ria (1964)

  • Italská produkce, která se na filmu také podílela, nechtěla schválit obsazení Françoise Dorléac do role Agnes a nutila De Brocu, aby do této role obsadil nějakou Italku. On ovšem odmítl a kategoricky trval na svém. Italové tedy nakonec ustoupili a volbu režiséra přijali. Nakonec se jim ovšem podařilo obsadit italského Adolfa Celiho do role Seňora Castroa. (Pierre)

Cartouche (1962)

  • Po slavnostní premiéře filmu se Belmondo zase jednou vyřádil. Nejdřív spolu s Claudií Cardinale bombardovali přítomné hosty knedlíčky z krupice, později si na tiskové konferenci sundal pásek od kalhot, které mu spadly ke kotníkům, a na dotazy novinářů odpovídal ve slipech. Ale režisér de Broca ho ještě trumfnul, přišel na konferenci i bez těch slipů. (raininface)

Režisér

Scenárista

Herec

Host

Reklama

Reklama