foto

Zdeněk Marat

  • nar. 15.2.1931
    Praha, Československo
  • zem. 21.2.2016 (85 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Zdeněk Marat od mládí tíhnul k hudbě, již za gymnaziálních studií vedl vlastní taneční orchestr, poté na Státní konzervatoři vystudoval dirigování a skladbu, od roku 1958 byl hudebním redaktorem Československého rozhlasu, současně stál v čele rozhlasového studiového orchestru. V letech 1961-1964 byl dirigentem orchestru Pražského kulturního střediska, poté se věnoval vlastní skladatelské tvorbě, přičemž udržoval spolupráci s předními orchestry, v roce 1969 byl na půl roku angažován v čele malého orchestru v Kolumbii, v letech 1970-1991 byl tajemníkem politicky angažovaného Svazu českých skladatelů a koncertních umělců, v letech 1973-1983 byl zároveň uměleckým šéfem Orchestru Československé televize. Za socialismu obdržel Vyznamenání za zásluhy o výstavbu, třikrát byly oceněny jeho spartakiádní skladby a v roce 1985 byl jmenován zasloužilým umělcem (tohoto titulu se v roce 1990 vzdal).

Od poloviny 50. let se Zdeněk Marat aktivně věnoval komponování, jeho písňová tvorba zahrnuje přes 400 titulů, první písní byl známý Pyšný tulipán (Josef Zíma), počátkem 60. let Marat zabodoval v televizní soutěži Písničky na zítra (mj. s dodnes populárním twistem Nej, nej, nej s Pavlínou Filipovskou a Josefem Zímou), poté skládal pro přední české zpěváky a úspěšně se se svými skladbami zúčastnil také hudebních festivalů. Vítězství v 70. letech na Bratislavské lyře nebo Děčínské kotvy nebyly však vždy podmíněny kvalitou písně jako spíše společensky angažovaným textem, takže tyto písně jsou dnes již zapomenuté. Do historie naší populární hudby se ale Zdeněk Marat zapsal minimálně písněmi To se nikdo nedoví (Waldemar Matuška, Helena Vondráčková) nebo Přejdi Jordán (Helena Vondráčková). Tvorba Zdeňka Marata nezřídka sklouzávala ke kolovrátkovému stereotypu a melodické nevýraznosti, přesto však dokázal občas vybočit překvapivě svižnými a kvalitními melodiemi. Jeho písně kromě již jmenovaných zpívali dále Karel Gott, Václav Neckář, Marta Kubišová a řada dalších.

Maratova práce pro film a televizi není tak početná jako u jiných hudebních skladatelů, nicméně má v jeho tvorbě významné místo. Pro televizi napsal původní muzikály MILIÓNOVÁ BANKOVKA a MILUŠKA A JEJÍ ZVÍŘÁTKA. V 70. letech pak navázal spolupráci s režisérem Dušanem Kleinem a napsal hudbu pro jeho některé již zapomenuté filmy. V 80. letech ale složil hudbu pro básnickou trilogii a písně z těchto filmů jsou známé dodnes – JAK SVĚT PŘICHÁZÍ O BÁSNÍKY (zde zpívali Vítězslav Vávra, Lenka Kořínková a F. R.Čech), druhý díl pak proslavil píseň Křídla iluzí (Václav Neckář), třetí díl pak oživil duet V tom Karla Černocha a Ivety Bartošové.

S manželkou Juditou, rozenou Vernou, má Zdeněk Marat dvě dcery.

Pavel "argenson" Vlach

Skladatelská filmografie

Filmy

1988 Milionová láska (TV film)
1987 Jak básníkům chutná život
Přízrak (TV film)
Zrcadlo nenávisti (TV film)
1986 Kdo se bojí, utíká
Tichá domácnost (TV film)
1985 Jestli jednou odejdu (TV film)
1984 Až já budu královna (TV film)
Jak básníci přicházejí o iluze
Čas zrání (TV film)
1982 Jak svět přichází o básníky
Čtverec mizení (TV film)
1981 Předeme, předeme zlatou nitku (TV film)
1979 Kam nikdo nesmí
1978 Rudý primátor (TV film)
1977 Sázka na třináctku
1976 Krása (TV film)
1974 Chytrost má děravé šaty (TV film)
1972 Magnolia (TV film)
1971 Mrtvý princ (TV film)
O Pomněnce (TV film)
1970 Růženko, spíte sama? (TV film)
Vražedný týden (TV film)
1968 Jak se Mette chtěla stát královnou (TV film)
Náhrdelník melancholie (TV film)

TV seriály

1986 Hvězdy nad Syslím údolím (TV seriál)
Zvláštní případ Josefa Satrana (E03)
Životní román Mudr. Diany Filipové (E02)
O krásných nožkách Anduly Bláhové (E01)
1979 Plechová kavalérie (TV seriál)
Dožínky (E07)
Svah (E06)
Když nastaly deště (E05)
další epizody (7)
1968 Píseň pro Rudolfa III. (TV seriál)
Betlém (E08)
Hrabě Monte Christo (E07)
Úvod k nenatočenému 6. dílu (E06)
1967 Píseň pro Rudolfa III. (TV seriál)
Loupež století (E05)
Albrecht z Valdštejna (E04)
Miss Diorling (E03)
další epizody (5)

TV pořady

1967 Dětský Silvestr (TV pořad)

Hudební videoklipy

1965 Karel Gott: Tam, kde šumí proud (hudební videoklip)

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace