Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Básník Štěpán Šafránek je přijat na medicínu a stává se studentem prvního ročníku. Do školního roku ale nevykročí zrovna nejšťastněji, protože se nepříliš dobře uvede u docenta anatomie Sejkory, a navíc dostane svatební oznámení od Borůvky, která se vdává za snaživého úředníka Emila Nádeníčka. Jeho novými spolužáky a spolubydlícími na koleji jsou sebevědomý Honza Antoš z Kolína, který se může pochlubit fotografickou pamětí, bodrý Moravák Venoš, jenž má bohaté zásoby proviantu i bohatě vyšívaný kroj, a černoch Numira Cassou Thomb, jemuž spolubydlící začnou říkat stručně Mireček. Přestože mají všichni učení nad hlavu, jediný Štěpán ne a ne najít správnou metodu, jak vše zvládnout. A tak Štěpán studuje, pracuje, občas básní a také se zamiluje do studentky zdravotní školy, které začne říkat Jeskyňka. Jako strašák nad ním visí blížící se zkouška z anatomie a nepřátelský docent Sejkora. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (349)

kingik 

všechny recenze uživatele

Povedené pokračování, kdy už je z hlavního hrdiny student medicíny a jeho kámoš studuje filmovou režii. Role jsem jim celkem věřil, i když ke studiu oba přistupovali dost svérázně. Přibyla spousta nových postav z řad Štěpánových spolužáků, kteří jsou pěkní exoti a jeden doslova, studující medik černé pleti s domáckým pojmenováním Mireček. A pochopitelně nesmí chybět nějaká nová láska. Pěkné, možná i propracovanější než jednička a netočí se to jen kolem jednoho dějového motivu jako předchozí díl. Takže dá se to vidět a klidně i opakovaně. 80% ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Básníkům, konkrétně hlavně těm, kteří přicházejí o iluze a jak jim chutná život, jsem přišel na chuť až s vlastní zkušeností s vejškou, shodou okolností také s medicínou. A natočené je to výborně. Perfektně zachycená medická atmosféra, výborně zpracovaní profesoři a typy studentů jsou až moc přesný. I po letech neztratil tenhle film vtip a atmosféru, hlášky stále baví, jen je rozdíl v tom, že i když jsem byl před pár lety stejně jako Štěpán zoufalej z anatomie, tak nakonec to je je čím dál tím horší a jen se usmívám nad primitivností pojmů jako posterior, anterior, medialis et lateralis. Jeden z vrcholů české komediální tvorby. PS: kamarádka taky přeřízla fibularis. ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Po celkem dost dlouhý době sem byl doslova a do písmene nucen se podívat na tenhle oldschoolovej filmek :o). No ale musím uznat, že sem se náramně pobavil. Zrovna tenhle díl mám totiž nejrači a přijde mi, že z něj pochází asi nejvíc hlášek, no známých songů 100% - Žhavil Béda, žhavil drát, no tak to je už dnes legendární HIT :o). Prča je sledovat mladýho Matáska (Kendy) jak hraje v týhle funny kapele a o pár let pozdějc si to dával v Orlíku na basu, skinhead jeden vybarvenej :o). Film nám krásně ukazuje, jak se na vejšce žilo a kalilo, no od tědle let se tam toho moc nezměnilo, život študáků je a dycky bude bezstarostnej no a sem tam nějaká ta zkouška se prostě udělala. Jo, na tyhle léta vzpomínám strašně rád, páč to bylo něco, žádná práce, žádný vstávání. Jediný starosti byly s tím sehnat nějaký ty prachy na chlast :o). Básnici už budou navždy neodmyslitelně patřit mezi českou klasiku, a není se čemu divit. Škoda jen, že jejich úroveň klesá s přibývajícími díly… Ale tak už to holt na tom Světě chodí. Jo a Jeskyňka se mi líbí ze všech jeho ženskejch nejvíc. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Dvojka si s přehledem hlídá vysoko nastavenou laťku zábavy a kvality. Vysoká škola je plná nástrah (jako těžce zkoušený vysokoškolák vím, o co jde) a Štěpánovi kromě strašlivé Anči motá hlavu Jeskyňka. Vynikající atmosféru pomáhají navozovat Štěpánovi kumpáni na kolejích - výborní jsou hlavně Venoš, jako moravský řízek, a Mireček, ovšem ani excentrický mladý Roden se neztrácí. Kendy je malinko upozaděn, což dává vynikajícímu Křížovi (opravdu si myslím, že v prvních třech dílech básníků podal až legendární výkon a postavě Štěpána vdechl cosi unikátního, co by jí nikdo jiný dát nedokázal) větší prostor. 90% ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Film nabitý tolika nesmrtelnými hláškami a tak skvělým humorem, že pět hvězdiček je málo....Štěpán se tentokrát pokouší získat (marně) srdce sestry žákyňky Jeskyňky a také zkoušku (úspěšně) z anatomie....Galerie postaviček se rozrůstá o Mirečka, Honzu Antoše z Kolína,Venoše Pastyříka z Kyjova, Vendulku Utěšitelku a další a další nezapomenutelné osůbky... Dušan Klein opět potvrzuje, že Básníky umí... ()

Galerie (12)

Zajímavosti (17)

  • Těsně předtím, než Štěpán Šafránek (Pavel Kříž) vstoupí s novinami do studentského baru, řekne číšník: “To jsi ty?“ Kamera následně zabere dveře, které jsou prázdné, a teprve poté se v nich Štěpán ukáže. (pávek)
  • Když Honza Antoš (Karel Roden) demonstruje svoji fotografickou paměť tím, že se během 10 sekund naučí jméno Mirečkova (Joseph Dielle) dědečka, ve skutečnosti Honza odvypráví většinu parodicky dlouhého jména pokrmu z Aristofanovy komedie „Ženský sněm“. (Rattus Rattus)

Reklama

Reklama