foto

Edmond O'Brien

  • nar. 10.9.1915
    New York City, New York, USA
  • zem. 9.5.1985 (69 let)
    Inglewood, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Všestrannost je (v herectví) nebezpečná věc. Vystupovat v různorodých rolích je velmi uspkojující, ale často tím ztrácí vaše vlastní identita. Zřídka producent řekne, 'Toto je part Eddie O'Briena.' Na druhou stranu, zatímco filmová hvězda se může těšit na velkou odměnu v podobě slávy a peněz, práce se jí stává jednotvárnou..." (citace)

Edmond O'Brien se narodil v New Yorku jako Redmond O'Brien. Bratr Liam se stal později scénáristou. Jeho sousedem byl slavný mág Harry Houdini a naučil ho prý pár kouzelnických triků. Hereckému umění se však Edmond učil na divadle, vystupoval například s “Mercury Players” Orsona Wellese a postupně se vypracoval na vysoce respektovaného charakterního herce. V roce 1938 debutoval u filmu, a sice jako komparzista v dramatu PRISON BREAK (1938). Jeho skutečný filmový debut však přišel až s vedlejší úlohou Gringoirea v adaptaci románu ZVONÍK U MATKY BOŽÍ (1939, The Hunchback of Notre Dame) s Laughtonem, Mitchellem a Maureen O´Harovou. Za 2. světové války sloužil u amerických vzdušných sil a na Broadwayi se objevil ve hře “Winged Victory” (Okřídlené vítězství) a pak také v její filmové verzi (1944) pod režií George Cukora. Po návratu ze služby budoval O'Brien svoji pověst ve vedlejších rolích “áčkových” filmů a příležitostně se ujmul i role hlavní, tak jako v mysteriózním “noirovém” dramatu 24 HODIN DO SMRTI (1950, D.O.A. - má zde 24 hodin na to, aby vypátral vraha, který ho otrávil).

Cenu Akademie pro “nejlepšího herce ve vedlejší roli” obdržel za své vystoupení v Mankiewiczově romantickém dramatu s Bogartem a Gardnerovou BOSONOHÁ KOMTESA (1954) a nominován byl také za opilého senátora, který odhalí pokus o státní převrat ve Frankenheimerově hvězdně obsazeném thrilleru SEDM KVĚTNOVÝCH DNÍ (1964). Mezi jeho další pozoruhodné filmy patří krimi film-noir BÍLÝ ŽÁR (1949), komedie THE GIRL CAN´T HELP IT (1956), Fordův western MUŽ, KTERÝ ZASTŘELIL LIBERTY VALANCE (1962), kde se sešel mj. s Johnem Waynem a Jamesem Stewartem, drama podle skutečné události PTÁČNÍK Z ALCATRAZU (1962, r. Frankenheimer) v titulní roli s Burtem Lancasterem, “vyloďovací” NEJDELŠÍ DEN (1962) a dobrodružné sci-fi FANTASTICKÁ CESTA (1966).

Známý je také jeho nerudný veterán Freddy, protivník Tectora Gorche, kterého hraje Ben Johnson, v dnes již klasickém Peckinpahově westernu DIVOKÁ BANDA (1969). Tiskového zpravodaje Jacksona Bentleyho ve slavném Leanově velkofilmu LAWRENCE Z ARÁBIE (1962) měl původně představovat taky Edmond, ale zdravotní problémy ho donutily se z produkce stáhnout (nakonec hrál Arthur Kennedy). Jako Poručík Kenneth Fuller byl původně obsazen do hororu BLACK CHRISTMAS (1974), ale kvůli chabému zdraví byla “jeho” role opět znovuobsazena (Johnem Saxonem).

Edmond byl druhým hercem, který v letech 1950 - 1952 představoval titulní postavu v rozhlasové klasice "Yours Truly, Johnny Dollar", četl také "The Red Badge Of Courage", které pak vyšlo na desce. Poměrně obšírná je jeho televizní činnost, včetně živě vysílaného dramatu Roda Serlinga The Comedian (1957) na Playhouse 90. V režii Johna Frankenheimera zde Mickey Rooney ztvárnil televizního komika zatímco O'Brien spisovatele, kterého zranění přivede na pokraj šílenství. V 60. a 70. letech se O'Brien objevoval na obrazovkách stále intenzivněji, rozhodl se ale také zapojit do natáčení snímku svého bývalého šéfa Wellese: THE OTHER SIDE OF THE WIND (1972).

Název jeho vlastní produkční společnosti “Tiger Productions” pocházel z jeho chlapecké přezdívky. Miloval německé ovčáky. Oženil se a rozvedl s herečkami Nancy Kellyovou (1941-42) a Olgou San Juanovou. Druhá žena, se kterou žil téměř třicet let (1948 – 1976), se také stala matkou jeho tří dětí: televizní producentky Bridget O'Brienové a herců Marie O'Brienové a Brendana O'Briena. Edmond O'Brien trpěl Alzheimerovou chorobou, zemřel v Inglewoodu a pohřben byl na Holy Cross Cemetery v kalifornském Culver City. Za zásluhy o rozvoj filmového a televizního průmyslu má dnes na hollywoodském “Chodníku slávy” dvě hvězdy.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

2018 The Other Side of the Wind
1982 Mrtví muži nenosí skotskou sukni - a.z.
1974 99 and 44/100% Dead
1973 Isn't It Shocking? (TV film)
Lucky Luciano
1972 Jigsaw (TV film)
They Only Kill Their Masters
1971 River of Mystery (TV film)
The Name of the Game: LA 2017 (TV film)
What's a Nice Girl Like You...? (TV film)
1970 Dream No Evil
Intruders, The (TV film)
1969 Divoká banda
The Love God?
1968 Flesh and Blood (TV film)
1967 Peau d'espion
The Outsider (TV film)
Vicomte règle ses comptes, Le
1966 Doomsday Flight, The (TV film)
Fantastická cesta
1965 Sylvia
Synanon
1964 Rio Conchos
Sedm květnových dní
The Hanged Man (TV film)
1962 Moon Pilot
Muž, který zastřelil Liberty Valance
Nejdelší den
Ptáčník z Alcatrazu
1961 The Great Impostor
1960 3rd Voice, The
The Last Voyage
1959 Barakuda čeká
L'ambitieuse
1958 Sing, Boy, Sing
The World Was His Jury
1957 Comedian, The (TV film)
Stopover Tokyo
The Big Land
1956 1984
Cry in the Night, A
Den D
The Girl Can't Help It
The Rack
1955 Pete Kelly's Blues
1954 Bosonohá komtesa
Shanghai Story, The
Shield for Murder
1953 China Venture
Cow Country
Julius Caesar
Man in the Dark
Stopař
The Bigamist
1952 Denver a Rio Grande
Největší představení na světě
The Turning Point
1951 Redhead and the Cowboy, The
Silver City
Two of a Kind
Warpath
1950 24 hodin do smrti
711 Ocean Drive
Backfire
Between Midnight and Dawn
The Admiral Was a Lady
1949 Bílý žár
Task Force
1948 An Act of Murder
Another Part of the Forest
Fighter Squadron
For the Love of Mary
1947 Dvojí život
The Web
1946 Zabijáci
1944 Winged Victory
1943 The Amazing Mrs. Holliday
1942 Obliging Young Lady
Powder Town
1941 A Girl, a Guy, and a Gob
Parachute Battalion
1939 Zvoník od Matky Boží

TV seriály

1965 Adventures of Gallegher, The (TV seriál)
Further Adventures of Gallegher, The (TV seriál)
The Long, Hot Summer (TV seriál)
1964 Men in Crisis (TV seriál)
1962 Sam Benedict (TV seriál)
1960 Johnny Midnight (TV seriál)
1958 Lux Playhouse (TV seriál)
1955 Henry Fonda Presents the Star and the Story (TV seriál)

Dokumentární

1996 Divoká banda: Filmové album

TV pořady

1960 Annual Crafts & Arts Contest, The (TV pořad)
1951 The Red Skelton Show (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1961 Man-Trap
1954 Shield for Murder

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace