Reklama

Reklama

Burt Lancaster znovu spojil síly s režisérem Johnem Frankenheimerem a zahrál si hlavní postavu v autentickém příběhu vězně Roberta E. Strouda. V roce 1909 byl Robert Stroud odsouzen k deseti letům vězení za zabití člověka. Později ztrácí veškeré naděje na propuštění, protože bodne jiného vězně. Uvězněný v Leavenworthu, zpečetí svůj osud zabitím vězeňského strážce, když jeho matce (Thelma Ritterová) není dovolena návštěva. Tehdy je odsouzen k smrti. Jeho matka prosí manželku Woodrowa Wilsona o přímluvu a prezident nakonec zmírní Stroudův trest na doživotí v izolaci. Bezútěšné přežívání mu ztrpčuje krutý dozorce Harvey Shoemaker (Karl Malden). Jednoho dne se však cosi změní, Stroud najde na vězeňském dvoře poraněného vrabce, ošetří ho a pečuje o něj dokud se neuzdraví, dokonce vrabčáka naučí i pár veselých kousků. S odchodem Shoemakera, je Stroudovi dovoleno mít v cele více ptáků a tak začne studovat jejich chování. Jak míjí roky, stává se expertem na chov ptáků v zajetí, nakonec napíše knihu o nemocech, ke kterým jsou náchylní. Poté co získá cenu v časopisecké soutěži, ho návštěví nadšená ornitoložka Stella Johnsonová (Betty Fieldová), která mu navrhne rozjet společné podnikání a vyrábět léky pro ptáky. Skvěle obsazené drama, ve kterém Burt Lancaster podává jeden ze svých nejlepších výkonů, je příběhem člověka, který díky pevné vůli a intelektuálním schopnostem znovu nachází smysl života a fascinující svět i v prostoru malé cely. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nadherny artovy film, ktory sa vyhayba strhujucej dejovej lini - ale aj ta tu je, a priamociaremu deju. Hlavnou hviezdou je Burt Lancaster /Vlak 1964/ v roli vazna, ktory v chladku zacal chovat vrabce. Lebo normalne by zhnil od nudy a zrejme by mu zacalo aj prepinat z toho. Nechapem akurat jedno, o com toci uzivatel LiVentura ked napisal, ze Burt Lancaster "nikdy nesesel z cesty sve svobody". Co tym uzivatel myslel, neviem a obavam, sa, ze to netusi ani samotny Liventura! Tie jeho komentare to je teda masaker, niekedy. No nic, s5 k filmu. Dialogy su vyborne, zo zivota, na prvy pohlad neriesia nic dolezite, ale potom vysvitne ze predsa len jo - aspon teda sa mi hrozne pacila scena, ked Lancaster zachranil zivot mladatu vrabca. A potom ho uzil zrat, spravil mu hniezdo ... Trochu mi vadil Telly Savalas, nemam toho herca rad. Vseobecne vsak nadherny film a opat nieco pre mna, obstarozneho mentalneho invalida a artoveho cinefila : 98 % ()

Gaskin 

všechny recenze uživatele

Možná první černobílý film, který jsem doopravdy vnímal, určitě první film vůbec, co mne ještě jako malého chlapce uvedl v úžas a probudil ve mne nadšení ve stříbrné plátno. Znovu jsem ho viděl až po nějakých deseti letech, a seděl jsem stejně koncernovaně jako tehdy. Brilantní řemeslnost filmu a silný příběh zajistily tomuto filmu nesmrtelnost - a jistě ne jen pro mne. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Váhám mezi 3-4 hvězdičkami... Film z vězeňského prostředí o proměně jednoho člověka mě vlastně ničím nepřekvapil. Příliš jsem nechápala počáteční zaťatost a z mého hlediska bezdůvodnou zuřivost hlavního hrdiny, jeho divný vztah k matce. Zmoudření vlivem vztahu k ptákům se událo příliš skokově (byť v reálu uběhly celé roky), všechno mi to přišlo příliš idealizované a nevěrohodně, zkratkovitě podané (navzdory dlouhé stopáži). Na druhou stranu jsem se nenudila, snímek je relativně příjemně koukatelný, punc skutečného příběhu není na škodu... nicméně ve srovnání s jinými filmy, kterým jsem udělila 4*, mě tenhle zas tolik nezaujal, stopáž je zbytečně dlouhá a zpracování mi úplně nesedlo... Takže zas takové dilema to není: na čtyři puntíky to prostě nestačí, ne v dnešní době. 68% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tak som si obnovil spomienky na vtáčnika. Voči vyššiemu hodnoteniu tohto, nesporne kvalitne nakrútenému, filmu mám v sebe zabudované ochranné bariéry. Nemám rád a neverím filmom, v ktorých sú zločinci vykresľovaní ako skvelé bytosti, ktoré sa iba nešťastnou zhodou okolností stali zločincami. A keď sú to fešáci, začnú vo väzení študovať alebo si nájdu zaujímavého koníčka, tak sviečkové baby sa idú zblázniť od šťastia, demonštrujú pred väzeniami a domáhajú sa ich prepustenia. Ako sa spomína vo filme "Ľudia majú krátku pamäť." Nikto nemyslí na obete, na napáchané škody, veria iba rozprávkovým schémam o polepšení sa hriešnikov. A s tým sa ja nestotožním, aj keby išlo o Oscarový film. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ten typ filmu, ktorý vás po piatich minútach napriek pomalému tempu buď strhne a bude si priať, aby trval minimálne dvakrát toľko, alebo ho znudený hneď vypnete. Mňa príbeh hlavného hrdinu hneď zaujal a bolo fascinujúce sledovať jeho zážitky a postupný prerod od odporného divokého vraha k niečomu užitočnému. Najviac ma bavila prvá polovica, ktorá sa odohráva v Leavenworthe, kde na samotke sa Stroud z nudy postupne začne zaujímať o vtákov a stane sa na nich špičkovým expertom. No a popri tom sa trochu ukľudní  a začne byť prístupnejší aj k ľudom. Okrem famózneho Lancastera v hlavnej úlohe, tu vynikne ešte vlasatý Telly Savalas ako  väzeň z vedľajšej cely, ktorý tiež prepadne vtákom. No a treťou výraznou postavou je Karl Malden ako prísny a nepríjemný riaditeľ väznice. Ale našťastie to tiež nie je čiernobiela postava a bolo zaujímavé sledovať jeho vzájomný vzťah so Stroudom. Rovnako zaujme Stroudov zvláštny vzťah s matkou. Po presune deja do Alcatrazu ale príbeh začne prešľapovať na mieste a už sa nikam poriadne nevyvíja. Mohli niečo vyťažiť z tej Stroudovej ďalšej knihy v ktorej kritizoval väzenský systém alebo mohli viac vyhrotiť jeho vzťah s riaditeľom. Proste čokoľvek. Ale nakoniec aj tá epizódka so vzburou pôsobí len tuctovo. No a definitívne vyvrcholenie je také vlažné. Prakticky bez pointy. Veľká škoda. Prvá polovica je za 5* a druhá za 3*, takže celkovo je to za kvalitné 4*, ale finále proste sklame, čo je horšie ako keby mal film len slabší rozbeh. Možno stačilo počkať ten 1 rok kým skutočný Stroud zomrel a potom by to mohlo mať výraznejšiu pointu o premrhanom talente kvôli svojej blbosti z mladosti a následne systému, ktorý radšej nečakane objavený potenciál umlčí akokeby ho nejak podporil. 8/10. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama