foto

Matthew Perry

  • nar. 19.8.1969 (50 let)
    Williamstown, Massachusetts, USA

Biografie

Počas štúdií na strednej škole stál Matthew na križovatke. Nevedel sa rozhodnúť, ktorej z dvoch záľub dať prednosť. Odmalička miloval tenis a popri tom sa venoval hraniu v divadle. Tieto protichodné a časovo ťažko skĺbiteľné koníčky mu však v diároch robili veľkú neplechu. A tak raz, v roku 1984, sa po prehre v dôležitom turnaji definitívne rozhodol pre herectvo - profesiu, v ktorej pôsobil aj jeho otec.

Perryho prvé profesionálne herecké skúsenosti pochádzajú z niekoľkých úspešných sitcomových seriálov. V týchto neľahkých začiatkoch sa všemožnými spôsobmi zamestnával v losangelských reštauráciách a fast-foodoch. A práve tu získal od jednej kolegyne - čašníčky - telefonický kontakt na režiséra Williama Richtera, ktorý zrovna obsadzoval ľudí do svojho nového projektu. Hoci si od toho Perry príliš nesľuboval, Richterovi predsa len zavolal. Šťastie ho neobišlo, a tak sa mu ušla rolička po boku Rivera Phoenixa vo filme JEDNA NOC V ŽIVOTE JIMMYHO REARDONA (1988).

Krátko na to skončil Matthew stredoškolské štúdium. Otec ho od začiatku prehováral, aby išiel na vysokú školu, no jemu sa do nej príliš nechcelo. Nakoniec uzavreli chlapskú dohodu: Pokiaľ sa mu do jedného roka nepodarí zohnať stabilné herecké postavenie, prihlási sa na University of Southern California. Hneď týždeň po maturite získal Perry angažmán na jednu z hlavných rolí v mysteriózne - komediálnom sitcome spoločnosti FOX - "Druhá šanca". Foxovci svoju novú tvár neprehliadli a zanedlho mu ponúkli niekoľko ďalších, relatívne výrazných úloh. Všetky televízne projekty, ktorým sa venoval (a že ich bolo požehnane), však boli viac menej iba druholigovými, a väčšieho úspechu sa s nimi dočkať nemohol. Preto sa rozhodol pre zmenu.

A tak sa v roku 1993 pustil do písania vlastného komediálneho seriálu s názvom "Maxwell's House". O rok neskôr predal scenár pilotného filmu spoločnosti Universal Television a po jej súhlase sa pustil do jeho realizácie. Seriál bol o šestici mladých, sympatických ľudí, ich vzťahoch a životných cestičkách. Pokiaľ máte pocit, že vám tento námet niečo hovorí, nemýlite sa. Presne v rovnaký okamih sa púšťala do nakrúcania podobného projektu aj spoločnosť NBC. A jeho názov mal byť "Priatelia". Producenti z NBC samozrejme Perryho ako autora takmer totožného projektu neprehliadli, okamžite si ho odkúpili pre seba a obsadili ho do svojho seriálu. Zverili mu úlohu Chandlera Binka.

”Priatelia“ zožali hneď na začiatku, t.j. v jeseni 1994, obrovský úspech a z hlavných predstaviteľov urobili televízne mega hviezdy. Vďaka tomu sa všetkým z nich, vrátane Perryho, začali hrnúť lukratívne ponuky na celovečerné filmy. A tak viedla jeho cestička prvoligového herca od spolupráce so Salmou Hayekovou (LEN BLÁZNI SA PONÁHĽAJÚ) a Neve Campbellovou (TRAJA DO TANGA) až po hlavnú rolu neurotického zubára vo filme MOJ SUSED ZABIJAK, kde mu bol parťákom Bruce Willis. V súčasnosti sa Matthew vyváža na vysnenom Porsche, býva v pohostinnej rezidencii na Hollywood Hills a flirtuje s takými babami ako Julia Robertsová.

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

Filmy

2019 Friends 25th: The One With The Anniversary
2012 The Big Fat Quiz of the 90s (TV film) - a.z.
2009 Znovu 17
2008 End of Steve, The (TV film)
Vyletět z hnízda
2007 Zmatená duše
2006 The Ron Clark Story (TV film)
2004 Můj soused zabiják 2
2002 Sloužit Sáře
2000 Kid
Můj soused zabiják
1999 Tři do tanga
1998 Málem hrdinové
1997 Jen blázni spěchají
1995 A Day with (TV film)
1994 Getting In
Poslední setkání (TV film)
1993 Vražedné vztahy (TV film)
1990 Call Me Anna (TV film)
1989 Ruce pryč od mé dcery
1988 Dance 'Til Dawn (TV film)
Jimmy Reardon

TV seriály

2017 Dobrý boj (TV seriál)
Not So Grand Jury (S01E07)
Stoppable: Requiem for an Airdate (S01E05)
Henceforth Known as Property (S01E04)
Kennedyové po Camelotu (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
Správná dvojka (TV seriál)
Conscious Odd Coupling (S03E13)
The God Couple (S03E12)
Batman vs. The Penguin (S03E11)
další epizody (5)
2016 Správná dvojka (TV seriál)
Felix Navidad (S03E08)
The Odd Couples (S03E07)
Eisen Trouble (S03E06)
další epizody (21)
2015 Správná dvojka (TV seriál)
The Audit Couple (S01E12)
Jealous Island (S01E11)
Enlightening Strikes (S01E10)
další epizody (12)
2014 Dog Thrower, The (TV seriál)
Playhouse uvádí (TV seriál)
Házeti psem (S03E01)
Město žen (TV seriál)
Zásnuby (S05E02)
2013 Go On (TV seriál)
Urn-ed Run (E22)
Fast Breakup (E21)
Matchup Problems (E20)
další epizody (11)
Dobrá manželka (TV seriál)
Death of a Client (S04E18)
2012 Go On (TV seriál)
The World Ain't Over 'Til It's Over (E11)
Back, Back, Back... It's Gone! (E10)
Dinner Takes All (E09)
další epizody (11)
Dobrá manželka (TV seriál)
I Fought The Law (S04E01)
Naprostá lež (S03E20)
Kontrolní komise (S03E19)
2011 Mr. Sunshine (TV seriál)
Terapie online (TV seriál)
2008 Childrens' Hospital (TV seriál)
2007 Studio 60 (TV seriál)
What Kind of Day Has It Been (E22)
K&R: Part 3 (E21)
K&R: Part 2 (E20)
další epizody (10)
2006 Studio 60 (TV seriál)
The Christmas Show (E11)
B-12 (E10)
The Option Period (E09)
další epizody (11)
2004 Scrubs: Doktůrci (TV seriál)
Můj jednorožec (S04E11)
Přátelé (TV seriál)
Poslední epizoda (S10E18)
Předposlední epizoda (S10E17)
Večírek na rozloučenou (S10E16)
další epizody (10)
2003 Západní křídlo (TV seriál)
Separation of Powers (S05E07)
Life on Mars (S04E21)
Evidence of Things Not Seen (S04E20)
Přátelé (TV seriál)
Jak přišli pozdě na Díkůvzdání (S10E08)
Prohlídka bytu (S10E07)
Rossův grant (S10E06)
další epizody (22)
2002 Ally McBealová (TV seriál)
Láska je všudypřítomná (2. část) (S05E17)
Láska je všudypřítomná (1. část) (S05E16)
Přátelé (TV seriál)
Vánoce v Tulse (S09E10)
Jak Rachel dala svůj telefon (S09E09)
Rachel a její druhá sestra (S09E08)
další epizody (23)
2001 Přátelé (TV seriál)
Jak Ross pokročil (S08E11)
Moničiny kozačky (S08E10)
Pomluvy (S08E09)
další epizody (25)
Simpsonovi (TV seriál)
Speciální čarodějnický díl (S13E01)
2000 Přátelé (TV seriál)
Vánoční pásovec (S07E10)
Jak Monica pekla cukroví (S07E09)
Jak Chandler neměl rád psy (S07E08)
další epizody (25)
1999 Přátelé (TV seriál)
Taneční kreace (S06E10)
Hříchy Rossova mládí (S06E09)
Rossův chrup (S06E08)
další epizody (24)
1998 Přátelé (TV seriál)
Milující sestra (S05E10)
Rossův sendvič (S05E09)
Nejhorší Díkůvzdání (S05E08)
další epizody (24)
1997 Přátelé (TV seriál)
Když se dva hledají (S04E10)
Na tahu (S04E09)
Chandler v bedně (S04E08)
další epizody (25)
1996 Přátelé (TV seriál)
Rachel dává výpověď (S03E10)
Fotbal (S03E09)
Osudová (S03E08)
další epizody (25)
1995 Caroline in the City (TV seriál)
Přátelé (TV seriál)
Phoebin táta (S02E09)
Rossův seznam (S02E08)
Rossovo odhalení (S02E07)
další epizody (23)
1994 Přátelé (TV seriál)
Opička (S01E10)
Oběť reklamy (S01E09)
Loučení s babičkou (S01E08)
další epizody (10)
1993 Home Free (TV seriál)
1991 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Duben, nejkrutější měsíc (S01E19)
1990 Sydney (TV seriál)
1987 Second Chance (TV seriál)
1984 Who's the Boss? (TV seriál)

Dokumentární

2015 American Addict 2: The Big Lie
2014 90. léta: Dekáda, která nás propojila (TV seriál)
Misery Loves Comedy
2008 Speechless (TV film)
2005 Charity Jam (TV seriál)
2004 Životopisy: Ohlédnutí s Přáteli (TV film)
2000 Lord Stanley's Cup: Hockey's Ultimate Prize
1995 Microsoft Windows 95 Video Guide

Hudební videoklipy

1995 The Rembrandts - I'll Be There For You (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Filmy

2008 End of Steve, The (TV film)

TV seriály

2015 Správná dvojka (TV seriál)
2011 Mr. Sunshine (TV seriál)

Režijní filmografie

TV seriály

2004 Scrubs: Doktůrci (TV seriál)
Můj jednorožec (S04E11)

Tvůrcovská filmografie

Host

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 502)