foto

Matthew Perry

  • nar. 19.8.1969 (47 let)
    Williamstown, Massachusetts, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Počas štúdií na strednej škole stál Matthew na križovatke. Nevedel sa rozhodnúť, ktorej z dvoch záľub dať prednosť. Odmalička miloval tenis a popri tom sa venoval hraniu v divadle. Tieto protichodné a časovo ťažko skĺbiteľné koníčky mu však v diároch robili veľkú neplechu. A tak raz, v roku 1984, sa po prehre v dôležitom turnaji definitívne rozhodol pre herectvo - profesiu, v ktorej pôsobil aj jeho otec.

Perryho prvé profesionálne herecké skúsenosti pochádzajú z niekoľkých úspešných sitcomových seriálov. V týchto neľahkých začiatkoch sa všemožnými spôsobmi zamestnával v losangelských reštauráciách a fast-foodoch. A práve tu získal od jednej kolegyne - čašníčky - telefonický kontakt na režiséra Williama Richtera, ktorý zrovna obsadzoval ľudí do svojho nového projektu. Hoci si od toho Perry príliš nesľuboval, Richterovi predsa len zavolal. Šťastie ho neobišlo, a tak sa mu ušla rolička po boku Rivera Phoenixa vo filme JEDNA NOC V ŽIVOTE JIMMYHO REARDONA (1988).

Krátko na to skončil Matthew stredoškolské štúdium. Otec ho od začiatku prehováral, aby išiel na vysokú školu, no jemu sa do nej príliš nechcelo. Nakoniec uzavreli chlapskú dohodu: Pokiaľ sa mu do jedného roka nepodarí zohnať stabilné herecké postavenie, prihlási sa na University of Southern California. Hneď týždeň po maturite získal Perry angažmán na jednu z hlavných rolí v mysteriózne - komediálnom sitcome spoločnosti FOX - "Druhá šanca". Foxovci svoju novú tvár neprehliadli a zanedlho mu ponúkli niekoľko ďalších, relatívne výrazných úloh. Všetky televízne projekty, ktorým sa venoval (a že ich bolo požehnane), však boli viac menej iba druholigovými, a väčšieho úspechu sa s nimi dočkať nemohol. Preto sa rozhodol pre zmenu.

A tak sa v roku 1993 pustil do písania vlastného komediálneho seriálu s názvom "Maxwell's House". O rok neskôr predal scenár pilotného filmu spoločnosti Universal Television a po jej súhlase sa pustil do jeho realizácie. Seriál bol o šestici mladých, sympatických ľudí, ich vzťahoch a životných cestičkách. Pokiaľ máte pocit, že vám tento námet niečo hovorí, nemýlite sa. Presne v rovnaký okamih sa púšťala do nakrúcania podobného projektu aj spoločnosť NBC. A jeho názov mal byť "Priatelia". Producenti z NBC samozrejme Perryho ako autora takmer totožného projektu neprehliadli, okamžite si ho odkúpili pre seba a obsadili ho do svojho seriálu. Zverili mu úlohu Chandlera Binka.

”Priatelia“ zožali hneď na začiatku, t.j. v jeseni 1994, obrovský úspech a z hlavných predstaviteľov urobili televízne mega hviezdy. Vďaka tomu sa všetkým z nich, vrátane Perryho, začali hrnúť lukratívne ponuky na celovečerné filmy. A tak viedla jeho cestička prvoligového herca od spolupráce so Salmou Hayekovou (LEN BLÁZNI SA PONÁHĽAJÚ) a Neve Campbellovou (TRAJA DO TANGA) až po hlavnú rolu neurotického zubára vo filme MOJ SUSED ZABIJAK, kde mu bol parťákom Bruce Willis. V súčasnosti sa Matthew vyváža na vysnenom Porsche, býva v pohostinnej rezidencii na Hollywood Hills a flirtuje s takými babami ako Julia Robertsová.

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

Filmy

2012 The Big Fat Quiz of the 90s (TV film) - a.z.
2009 Znovu 17
2008 End of Steve, The (TV film)
Vyletět z hnízda
2007 Zmatená duše
2006 Ron Clark Story, The (TV film)
2004 Můj soused zabiják 2
2002 Sloužit Sáře
2000 Kid
Můj soused zabiják
1999 Tři do tanga
1998 Málem hrdinové
1997 Jen blázni spěchají
1995 Day with, A (TV film)
1994 Getting In
Poslední setkání (TV film)
1993 Vražedné vztahy (TV film)
1990 Call Me Anna (TV film)
1989 Ruce pryč od mé dcery
1988 Dance 'Til Dawn (TV film)
Jimmy Reardon

TV seriály

2017 The Good Fight (TV seriál)
Not So Grand Jury (E07)
Stoppable: Requiem for an Airdate (E05)
Henceforth Known as Property (E04)
The Kennedys After Camelot (TV seriál)
2015 Správná dvojka (TV seriál)
2014 Dog Thrower, The (TV seriál)
Město žen (TV seriál)
Zásnuby (S05E02)
Playhouse uvádí (TV seriál)
Házeti psem (S03E01)
2012 Go On (TV seriál)
2011 Mr. Sunshine (TV seriál)
Terapie online (TV seriál)
2009 Dobrá manželka (TV seriál)
2008 Childrens' Hospital (TV seriál)
2006 Studio 60 (TV seriál)
2004 Přátelé (TV seriál)
Poslední epizoda (S10E18)
Předposlední epizoda (S10E17)
Večírek na rozloučenou (S10E16)
další epizody (10)
2003 Přátelé (TV seriál)
Jak přišli pozdě na Díkůvzdání (S10E08)
Prohlídka bytu (S10E07)
Rossův grant (S10E06)
další epizody (22)
2002 Přátelé (TV seriál)
Vánoce v Tulse (S09E10)
Jak Rachel dala svůj telefon (S09E09)
Rachel a její druhá sestra (S09E08)
další epizody (23)
2001 Přátelé (TV seriál)
Jak Ross pokročil (S08E11)
Moničiny kozačky (S08E10)
Pomluvy (S08E09)
další epizody (25)
Scrubs: Doktůrci (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Speciální čarodějnický díl XII (S13E01)
2000 Přátelé (TV seriál)
Vánoční pásovec (S07E10)
Jak Monica pekla cukroví (S07E09)
Jak Chandler neměl rád psy (S07E08)
další epizody (25)
1999 Přátelé (TV seriál)
Taneční kreace (S06E10)
Hříchy Rossova mládí (S06E09)
Rossův chrup (S06E08)
další epizody (24)
1998 Přátelé (TV seriál)
Milující sestra (S05E10)
Rossův sendvič (S05E09)
Nejhorší Díkůvzdání (S05E08)
další epizody (24)
1997 Ally McBealová (TV seriál)
Přátelé (TV seriál)
Když se dva hledají (S04E10)
Na tahu (S04E09)
Chandler v bedně (S04E08)
další epizody (25)
1996 Přátelé (TV seriál)
Rachel dává výpověď (S03E10)
Fotbal (S03E09)
Osudová (S03E08)
další epizody (25)
1995 Caroline in the City (TV seriál)
Přátelé (TV seriál)
Phoebin táta (S02E09)
Rossův seznam (S02E08)
Rossovo odhalení (S02E07)
další epizody (23)
1994 Přátelé (TV seriál)
Opička (S01E10)
Oběť reklamy (S01E09)
Loučení s babičkou (S01E08)
další epizody (10)
1993 Home Free (TV seriál)
1990 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Sydney (TV seriál)
1987 Second Chance (TV seriál)
1984 Who's the Boss? (TV seriál)

Dokumentární

2015 American Addict 2: The Big Lie
2014 Misery Loves Comedy
90. léta: Dekáda, která nás propojila (TV seriál)
2008 Speechless (TV film)
2005 Charity Jam (TV seriál)
2004 Životopisy: Ohlédnutí s Přáteli (TV film)
2000 Lord Stanley's Cup: Hockey's Ultimate Prize
1995 Microsoft Windows 95 Video Guide

TV pořady

2016 Must See TV: A Tribute to James Burrows (TV pořad)
2015 The Late Late Show with James Corden (TV pořad)
The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2013 Hollywood Game Night (TV pořad)
2012 64. Emmy Awards (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
62. Emmy Awards (TV pořad)
2009 Inside the Cinema (TV pořad)
Noční Show Jimmyho Fallona (TV pořad)
2006 The 58th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2003 The 55th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2002 NBC 75th Anniversary Special (TV pořad)
The 54th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2001 Friends: The Stuff You've Never Seen (TV pořad)
1997 The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1996 The Daily Show (TV pořad)
1995 The 47th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

2008 End of Steve, The (TV film)

TV seriály

2015 Správná dvojka (TV seriál)
2011 Mr. Sunshine (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 522)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace