foto

Bryan Dick

  • nar. 1978
    Carlisle, Cumbria, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Britský převážně divadelní a televizní herec Bryan Dick pochází z anglického města Carlisle, kde žil s rodiči Jenny a Jimem a bratrem Stuartem, než se rozhodl, že se chce opravdu stát hercem. Ač už dříve pracoval jako dětský herec, jeho první volbou bylo studium tance na Elmhurst Ballet School v Surrey, odkud přestoupil na Cumbria Institut of the Arts a teprve potom zamířily jeho kroky na klasickou London Academy of Music and Dramatic Art (LAMBDA) a o jeho osudu bylo rozhodnuto.

Bryanovou první pořádnou televizní rolí byl Henry Pratt v seriálu THE LIFE AND TIMES OF HENRY PRATT (1992) o životě v Anglii během doby, kdy byla Evropa zmítána druhou světovou válkou. Následovalo velké množství rolí nejrůznější váhy ve spoustě seriálů, jako třeba DALZIEL A PASCOE, MERSEY BEAT, SHAMELESS, FOYLOVA VÁLKA nebo BLACK POOL (kde hrál policejního detektiva po boku Davida „profesora Lupina“ Tenata). V roce 2005 dostal roli Thomase Wyatta v televizním filmu PANENSKÁ KRÁLOVNA o Alžbětě I. (Anne-Marie Duff) a také ztvárnil hlavní postavu idealistického Boba, který se v době upjatého poválečného Londýna zamiluje do prostitutky, v seriálu TWENTY THOUSAND STREETS UNDER THE SKY podle klasické trilogie Patricka Hamiltona.

Bryanovy výlety na stříbrné plátno nejsou tak časté jako na televizní obrazovku, zato se ale můžou pochlubit značnou rozmanitostí. V roce 2003 si zahrál lodního tesaře Josepha Naglea pod velením Russella Crowea ve Weirově výtečné adaptaci novel Patricka O’Briana MASTER AND COMMANDER: ODVRÁCENÁ STRANA SVĚTA o boji na život a na smrt mezi britskou a francouzskou lodí během napoleonských válek. V ŘÍKEJTE MI KUBRICK (2006) ztvárnil přítele muže, který se ve svém (veškerém) volném čase vydává za legendárního režiséra a dělá si z toho výhodné živobytí. Z tohoto filmu ale nakonec vylezla one-man-show hlavní hvězdy – Johna Malkoviche, a tak se Bryanova role smrskla na pár vět a návštěvu v blázinci. To v béčkovém hororu (který ale není děsivý) KREV JAKO ČOKOLÁDA (2007) se metamorfoval do vlkodlaka Rafea, který si chce jenom užít trochu prostých násilnických radostí a místo toho dostane stříbrnou sodu. Film sice nesklidil příliš pochvalných kritik, ale Bryan alespoň mohl ukázat světu, že mu sluší rozdílná barva kontaktních čoček.

Bryan je ale také hlavně divadelním hercem. Účinkoval už v bezpočtu her po divadlech Royal Court, Crucible Theatre, Soho Theatre a National Theatre. Vidět jsme ho mohli například jako Mozarta ve hře Amadeus Petera Schaffera nebo jako Andreu Sartiho v Bertoltově Životě Galilea. Mezi jeho koníčky patří hudba. Sám hrál na bassovou kytaru v kapele Freud’s Toys, kterou založil se svými kamarády ještě v Carlislu. Když pracoval na Master and Commander, zajammoval si dokonce s Russellem Crowem, který je také vášnivý milovník hry na kytaru. Mezi schopnosti, které uvádí při konkurzu, patří balet, bojová umění nebo třeba chůze na chůdách.

Dagmar "Morien" Pokorná

Herecká filmografie

Filmy

2013 Borealis (TV film)
Kódované vysílání
Slavnost květin
2012 Já, Anna
2011 Eric & Ernie (TV film)
2010 Excluded (TV film)
2008 He Kills Coppers (TV film)
2007 Krev jako čokoláda
Old Curiosity Shop, The (TV film)
Slečna Marplová: Zkouška neviny (TV film)
2005 Dvacet tisíc ulic pod nebem (TV film)
Panenská královna (TV film)
Spojeni navždy
Říkejte mi Kubrick
2004 Bunk Bed Boys (TV film)
Long Firm, The (TV film)
Passer By (TV film)
2003 Master & Commander: Odvrácená strana světa
2002 Morvern Callarová
Strange (TV film)
2001 Dream
Shockers: Parent's Night (TV film)
2000 Losing It (TV film)

TV seriály

2018 The Split (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
2015 Capital (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
Wolf Hall (TV seriál)
Mistři přízraků (E06)
Ďábelská slina (E04)
Naprostý miláček (E02)
2013 Smrt v ráji (TV seriál)
A Deadly Curse (S02E04)
2011 Městečko Haven (TV seriál)
Fear & Loathing (S02E02)
2010 Ashes to Ashes (TV seriál)
Epizoda 4 (S03E04)
Cena za lidskost (TV seriál)
Educating Creature (S02E04)
2009 All the Small Things (TV seriál)
Vraždy v Oxfordu (TV seriál)
Něžný déšť milosrdenství (S03E02)
2008 Torchwood (TV seriál)
Adam (S02E05)
2007 Sold (TV seriál)
2006 Shameless (TV seriál)
Dark Friends (S03E02)
2005 Ponurý dům (TV seriál)
Vincent (TV seriál)
2004 Blackpool (TV seriál)
2003 Blue Murder (TV seriál)
Červené barety (TV seriál)
Foylova válka (TV seriál)
Padesát lodí (S02E01)
2002 White Teeth (TV seriál)
2001 Bedtime (TV seriál)
Kommissarie Winter (TV seriál)
Mersey Beat (TV seriál)
2000 Clocking Off (TV seriál)
1996 Dalziel a Pascoe (TV seriál)
1994 Earthfasts (TV seriál)
1993 Bonjour la Classe (TV seriál)
1992 Life and Times of Henry Pratt, The (TV seriál)
1984 Poldové (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Filmy

2017 A Stranger with My Kids (TV film)
2015 Trpělivý vrah
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace