foto

Biser A. Arichtev

  • nar. 12.10.1976 (42 let)
    Ostrava, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Biser Atanas Arichtev se narodil 12.10.1976 v Ostravě, rodičům původem z Bulharska. Jeho maminka je dramaturgyně a tatínek bývalý majitel obchodu s potravinami. Má o 12 měsíců, 12 dní a 12 hodin mladšího bratra Nikolaje.

Po obchodní akademii nastoupil na filmovou SVOŠ a absolvoval přípravný ročník FAMU. Svou kariéru nastartoval účinkováním v kapele Kryštof, kde hrál na kytaru. Později z ní odešel, protože se chtěl věnovat filmu a televizi, ale jeho bratr v ní dodnes hraje na baskytaru.

Jeho prvním seriálem byl v roce 2006 seriál Horákovi. V roce 2009 začal režírovat seriál Vyprávěj, který původně odmítnul. Nakonec ale na nabídku kývl, což se mu rozhodně vyplatilo. Vyprávěj získalo cenu Týtý- seriál roku a v Monte Carlu cenu Nejlepší evropský televizní producent. Biser považuje za nejlepší část Vyprávěj díly, které se týkají Sametové revoluce. Tu zažil, když byl v sedmé třídě a sousedé se k nim do Havířova chodili dívat na záznamy dění v Praze na Národní třídě, které domů z televize nosila jeho maminka.

"Češi obecně moc nevědí o historii a kultuře svého národa. Hrdí bývají jen v okamžiku, kdy Česko vyhrává mezinárodní utkání v hokeji nebo ve fotbale. To je smutné."

Roku 2014 natočil seriál První republika, který se stejně jako Vyprávěj těšil velké oblibě. Do jedné z hlavních rolí obsadil svou manželku Veroniku, kterou poznal při natáčení seriálu Vyprávěj a vzal si ji v srpnu 2013. V současné době je vysílán seriál Četníci z Luhačovic (2017), který je naprosto volným pokračováním Četnických humoresek. Je zasazen do doby po První světové válce, tedy do první republiky. Momentálně se připravuje i 2. řada seriálu První republika.

Biser za své rodné jazyky považuje bulharštinu i češtinu. Kromě nich ovládá i polštinu, ruštinu a slovenštinu. Z předchozího vztahu má syna Teodosia.

ryccoly

Režijní filmografie

Filmy

2010 Vyprávěj - ohlédnutí (TV film)
1997 Nahý (studentský film)

TV seriály

2018 Kadeřnictví (TV seriál)
Je důležité na začátku vztahu flirtovat? (S01E05)
Mají muži raději baculky? (S01E04)
Je vegetariánství zdravé? (S01E03)
další epizody (5)
První republika (TV seriál)
Díl třináctý (S03E14)
Díl dvanáctý (S03E13)
Díl jedenáctý (S03E12)
další epizody (14)
2017 Četníci z Luhačovic (TV seriál)
Bestie (E10)
Dopis se záhrobí (E09)
Zpěvačka (E08)
další epizody (6)
Mazalové (TV seriál)
Velká pohádková loupež (S02E12)
Čarodějnice s vedlejšími účinky (S02E11)
Strašidelný hrad (S02E10)
další epizody (12)
První republika (TV seriál)
Díl třináctý (S02E13)
Díl dvanáctý (S02E12)
Díl jedenáctý (S02E11)
další epizody (13)
2016 V.I.P. vraždy (TV seriál)
Vytříděný odpad (S01E08)
S.E.D.M.E.R.O. (S01E07)
Tvrdší než diamant (S01E06)
další epizody (4)
2015 Všechny moje lásky (TV seriál)
Světlo v temnotách (E24)
Recept na zajíčka (E23)
Pan Motýl (E22)
2014 První republika (TV seriál)
Štvanice (S01E22)
Sbohem a odpusťte (S01E21)
Eskamotér (S01E20)
další epizody (22)
2013 Vyprávěj (TV seriál)
Něco končí, jiné začíná (S05E22)
Dobrý skutek (S05E21)
Tsunami (S05E20)
další epizody (22)
2012 Vyprávěj (TV seriál)
Karpíšek (S06E09)
Tondův tatínek (S06E08)
Milena a Zdeněk (S06E07)
další epizody (35)
2011 Vyprávěj (TV seriál)
Chmelová brigáda (S03E14)
Osmdesátiny (S03E13)
Burza (S03E12)
další epizody (14)
2010 Vyprávěj (TV seriál)
Šok! (S02E16)
Charta 77 (S02E15)
Vánoce (S02E14)
další epizody (24)
2009 Vyprávěj (TV seriál)
Bonboniéra (S01E18)
Silvestr (S01E17)
Vánoce (S01E16)
další epizody (18)
2007 Horákovi (TV seriál)
Zpátky do školy (S02E16)
Mnoho povyku pro nic (S02E15)
Velká výhra (S02E14)
další epizody (18)
2006 Horákovi (TV seriál)
Šestý smysl (S01E16)
Strýček z Ameriky (S01E14)
Prezident a já (S01E10)
další epizody (7)

Scenáristická filmografie

Filmy

1997 Nahý (studentský film)

Herecká filmografie

Dokumentární

2009 Film o seriálu: Vyprávěj (TV film)

TV pořady

2015 TýTý 2014 (TV pořad)
2014 Konfrontace Petra Fischera (TV pořad)
TýTý 2013 (TV pořad)
2013 TýTý 2012 (TV pořad)
2011 Vínečko (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(31)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace