foto

Geraldine Hughes

  • nar. 1970
    Belfast, Severní Irsko, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Irská herečka Geraldine Hughes se narodila v roce 1970 v Belfastu. Vyrůstala v dělnické rodině a nějaký čas všichni žili v typických městských bytech na Falls Road. Ve svém rodišti navštěvovala St Louise’s Comprehensive School. Brzy dostala novou šanci na lepší život, když vyhrála soukromé stipendium a vystudovala University of California v Los Angeles. Po studiích působila na scéně Broadwaye a postupně začala obrážet castingy s úmyslem vyjít herecké kariéře aktivně naproti.

Nejdříve hostovala v krimi seriálech jako PRÁVO A POŘÁDEK (1990), POHOTOVOST (1994), PŘÍPAD PRO SAM (1996). Výrazněji se zviditelnila autobiografickou one-women jevištní show Belfast Blues v New York City, obsahující její dlouholeté zkušenosti, množství různorodých rolí a kostýmů. Show byla nadšeně přijata kritikou i diváky a herečka se rázem ocitla v hledáčku filmových producentů. Její sólová show natolik zaujala hollywoodskou agentku Sheilu Jaffe, že ji doporučila Sylvestru Stallonemu do šestého boxerského pokračování ROCKY BALBOA (2006). Sly ji okamžitě přijal do role Little Mary. Další malou a významnou roli získala v rasisticky laděném dramatu Clinta Eastwooda GRAN TORINO (2008), v němž si zahrála jeho snachu Karen. Momentálně dotočila horor s názvem DEAD SOULS (2012), kde ztvárnila postavu Mary Petrie.

Malá vzrůstem, ale vzhledem nepřehlédnutelná zrzka, čímž okamžitě odhaluje typický irský původ, měla zatím štěstí na několik nezapomenutelných rolí. O své roli v Rockym hovoří jako o vrcholu kariéry, celá série patří mezi ikony v historii filmu. Na spolupráci s Clintem Eastwoodem vzpomíná jako na životní zážitek a o natáčení hovoří jen v superlativech. Stejně jako tento režisér má ona ráda speciální druh syrovosti a přirozenost, dělat práci naplno a plně připraven. Jako herečka zamilovaná do své profese klade důraz především na vývoj charakteru než vnější okrasu. Svět velkorozpočtových filmových projektů ani chůze po červeném koberci jí nejsou cizí, přesto nad slávu staví rodinu a přátele. Nezanevřela na Irsko, pravidelně se sem vrací a nevyhýbá se ani natáčení domácích filmů. V Belfastu mají prý lidé přirozený smysl pro humor, a proto tam plánuje vytvořit další vlastní sólový projekt. Křehká herečka přiznává i běžné lidské slabosti, v oblasti módy dává přednost tradičním džínám, módním botám a luxusním kabelkám.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2017 The Book of Henry
2012 Duše mrtvých
2009 Pumpgirl
2008 Gran Torino
2006 Rocky Balboa
2003 Baba na zabití
To je vražda, napsala: Keltská hádanka (TV film)
2002 Malý John (TV film)
1997 St. Patrick's Day
1986 Domov pro čolka
1984 Children in the Crossfire (TV film)

TV seriály

2017 Černá listina (TV seriál)
Natalie Luca (S04E12)
The Harem (No. 102) (S04E11)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
No Good Reason (S19E04)
2014 Černá listina (TV seriál)
Berlin (No. 8) (S01E21)
2013 Černá listina (TV seriál)
Frederick Barnes (No. 47) (S01E07)
Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Zlá krev (S04E09)
2010 Dobrá manželka (TV seriál)
Pro kufřík plný peněz (S01E15)
Nemocnice Mercy (TV seriál)
I'm Fine (E16)
Sestřička Jackie (TV seriál)
Co den přinese (S02E11)
Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Palimpsest (S09E14)
2007 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Savant (S09E04)
2002 Ten, kdo tě chrání (TV seriál)
The Innocent (S02E07)
1996 Případ pro Sam (TV seriál)
1994 Pohotovost (TV seriál)
1990 Právo a pořádek (TV seriál)

Dokumentární

2013 Vražda prezidenta Lincolna (TV film)
2007 Film o filmu Rocky Balboa

TV pořady

1971 Film '72 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace