foto

Thierry Lhermitte

  • nar. 24.11.1952 (65 let)
    Boulogne-Billancourt, Hauts-de-Seine, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jeden z najpopulárnejších francúzskych hercov sa narodil 24. novembra 1952 na západnom predmestí Paríža. Ako gymnazista začal spolu s kamarátmi z gymnázia (Michelom Blancom, Christianom Clavierom, Gérardom Jugnotom) navštevovať hodiny herectva. Spolu s nimi neskôr založil aj komediálnu divadelnú skupinu “Le Splendid“.

Po boku kolegov z „Le Splendid“ debutoval Lhermitte aj na filmovom plátne, vo filme L'AN 01 (1973). Oveľa známejší je však jeho druhý film LES VALSEUSES (Buzeranti, 1974). Prelom v jeho kariére znamenal až koniec sedemdesiatych rokov a film LES BRONZÉS (1978), komédia o francúzskych turistoch dovolenkujúcich v Afrike. Tento film sa stal vo Francúzsku natoľko populárny, že už o rok sa dočkal pokračovania LES BRONZÉS FONT DU SKI (1979). Pri obidvoch filmoch sa Lhermitte spolupodieľal na scenári.

Aj v 80. rokoch hral Thierry najmä v komédiách. K tým úspešnejším patrili najmä DEDKO SA DAL NA ODBOJ (1983) a Zidiho PREHNITÍ (1984), ktorý získal troch Césarov. Lesbuche (Lhermitte) a Boirond (Noiret) sa spolu na plátne objavili ešte v dvoch pokračovaniach Prehnitých, PREHNITÍ PROTI PREHNITÝM (1990) a SUPER PREHNITÍ (2003). V obidvoch prípadoch pod taktovkou Clauda Zidiho. S Philipom Noiretom si zahral aj v komédii TANGO (1993).

V roku 1991 hral Lhermitte hlavnú úlohu v Zidiho filme PODČIARKNUTÉ, SČÍTANÉ. Známejšia vo svete je však jeho “hollywoodska adaptácia“, ktorú natočil v roku 1994 pod názvom Pravdivé lži James Cameron, s Arnoldom Schwarzeneggerom v hlavnej úlohe. Amerického remaku sa dočkal aj film MALÝ INDIÁN V MESTE (1994) kde stvárnil Lhermitte hlavnú úlohu a mal podiel aj na adaptácii scenára. U nás ho poznáme pod názvom DŽUNGĽA AKO DŽUNGĽA, s Timom Allenom v hlavnej úlohe.

Aj keď podstatnú časť hereckej filmografie Thierryho Lhermitta tvoria komédie, zahral si aj v niekoľkých vážnejších filmoch ako napr. BANKÉRKA (1980), v hlavnej úlohe s Romy Schneider, MARKÍZA (1997) so Sophie Marceau či AND NOW... LADIES AND GENTLEMAN (2002) s Jeremy Ironsom. Ale komédia je tým žánrom, kde sa cíti Thierry naozaj doma. Okrem už vyššie spomenutých filmov, dokázal svoj komediálny talent aj vo Veberových úspešných komédiách JEDEN BLBEC NA VEČERU (1998) a KONDOMÉDIA (2001).

Thierry Lhermitte je vôbec prvým držiteľom Prix Jean Gabin (získal ju v roku 1981), ktorá sa od roku 1981 udeľuje nádejným mladým hercom. Cena zmenila po sporoch s dedičmi Jeana Gabina názov a od roku 2008 sa udeľuje pod názvom Prix Patrick Deweare.

Boris "jesus666" Nižňanský

Herecká filmografie

Filmy

2018 La Finale
2016 Ma famille t'adore déjà
Nový život Paula Sneijdera
2015 Naše ženy
2014 Benoît Brisefer: Les taxis rouges
2013 Zamini
Znamení andělů - Miserere
2012 Le Noir (Te) Vous Va Si Bien
Nothing Sacred
Tátové na neděli
2011 L'affaire Gordji (TV film)
2010 Gigola
Le Grand restaurant (TV film)
Pigeon, Le (TV film)
Thelma, Louise et Chantal
2009 Bancs publics (Versailles rive droite)
Le Siffleur
Sans rancune !
2008 Náš nelítostný svět
Ça se soigne ?
2007 13 m2
Invité, L'
La clef
2006 Dovolená po francouzsku 3
Jako všichni ostatní
Neřízená střela
2005 Foon
Nepostradatelný pomocník
2004 Au secours, j'ai 30 ans !
Enfant de l'aube, L' (TV film)
Exmanželka mého života
L'Américain
Si j'étais elle (TV film)
Vos Français de coeur (TV film)
2003 Cette femme-là
Podivné zahrady
Qui perd gagne!
Rozvod po francouzsku
Satánek
Snowboardista
Super prohnilí
Šifra (TV film)
2002 And Now... Ladies and Gentlemen
Bande du Drugstore, La
Mladý Casanova (TV film)
Soukromé záležitosti
2001 KOndoMEDIE
Roman de Lulu, Le
2000 Bon plan
Druhá tvář
Největší ženská naděje
Princ z Tichomoří
Profesor
1999 Collègues, Les
Já za to nemůžu
Le Plus beau pays du monde
Trafic d'influence
1998 Blbec k večeři
Byznys je byznys
1997 Americký vlkodlak v Paříži
Comme des rois
Les soeurs Soleil
Markýza
Quatre garçons pleins d'avenir
1996 Fallait pas !...
Má žena mě opustila
1995 Augustin
Každý den je neděle
1994 Elles n'oublient jamais
Grosse fatigue
Malý indián ve městě
Pomsta jedné plavovlásky
1993 Fanfan
Honneur de la tribu, L'
L'Ombre du doute
Tango
1992 Danseurs du Mozambique, Les (TV film)
Číslo
1991 Podtrženo, sečteno!
Secrets professionnels du Dr Apfelglück, Les
Ďáblovo pokušení
1990 Ex-femme de ma vie, L' (TV film)
La Fête des pères
Prohnilí proti prohnilým
Promotion canapé
Šeherezáda a gentleman
1988 Sueurs froides: Le chat et la souris (TV film)
1987 Fucking Fernand
Poslední léto v Tangeru
1986 Nuit d'ivresse
1985 Mariage du siècle, Le
Mistři gagu
1984 Až do září
Prohnilí
Smala, La
Un été d'enfer
1983 Dědoušek se dal na odboj
Holka mýho kámoše
La fiancée qui venait du froid
Práskač
Rock 'n Torah
Stella
Un homme à ma taille
1982 Au théâtre ce soir: Pieds nus dans le parc (TV film)
Elle voit des nains partout!
Le Père Noël est une ordure
Legitimní násilí
Tribu des vieux enfants, La (TV film)
Voyageur imprudent, Le (TV film)
1981 Clara et les Chics Types
Les hommes préfèrent les grosses
Možná v příštím roce
1980 Alors heureux?
Bankéřka
Tout dépend des filles...
Une puce dans la fourrure (TV film)
1979 Dovolená po francouzsku 2
Héros n'ont pas froid aux oreilles, Les
1978 Dovolená po francouzsku
Hombre objeto
1977 Amour en herbe, L'
Des enfants gâtés
Diable dans la boîte, Le
Vous n'aurez pas l'Alsace et la Lorraine
1976 Attention les yeux
F... comme Fairbanks
Oublie-moi, Mandoline
1975 Ať začne slavnost...
Bol d'air, Le
Krást se musí umět
1974 Buzíci
1973 L'An 01

TV seriály

2015 Vzkazy mrtvých (TV seriál)
Epizoda 6 (S01E06)
Epizoda 5 (S01E05)
Epizoda 4 (S01E04)
další epizody (6)
2012 Signé Mireille Dumas (TV seriál)
2010 Doc Martin (TV seriál)
1994 Les enfants de la télé (TV seriál)
1993 Deux justiciers dans la ville (TV seriál)
1988 Studený pot (TV seriál)
1982 L'académie des 9 (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)

Dokumentární

2010 Illegal Love
Le Plus beau métier du monde (TV film)
2009 La traversée du désir
Philippe Noiret (TV film)
2004 Les 40 ans de la 2 (TV film) - a.z.
2003 Bronzés, le père Noël, papy et les autres, Les (TV film)
Il était une fois... (TV seriál)
2001 2001 - l'odyssée des enfoirés (TV film)
Francis Veber artisan du rire: La saga Pignon
2000 Enfoirés en 2000
1999 Paris dernière (TV seriál)
1998 Comme au cinéma (TV seriál)
Enfoirés en coeur
1978 Si vous n'aimez pas ça, n'en dégoûtez pas les autres
1964 Chroniques de France (TV seriál)

TV pořady

2016 Amanda (TV pořad)
Même le dimanche (TV pořad)
2012 Le grand 8 (TV pořad)
2010 Comment ça va bien! (TV pořad)
2009 C à vous (TV pořad)
La traversée du miroir (TV pořad)
Les stars du rire (TV pořad)
2007 Un jour, un destin (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
Qui veut gagner des millions? (TV pořad)
1998 Tapis rouge (TV pořad)
Tout le monde en parle (TV pořad)
Union libre (TV pořad)
Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1997 Stars'N Co (TV pořad)
1992 Frou-Frou (TV pořad)
1981 13 heures le journal (TV pořad)
20 heures le journal (TV pořad)
1980 Jeudi cinéma (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(24)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace