foto

Rachel Portman

  • nar. 11.12.1960 (56 let)
    Haslemere, Surrey, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Ak je scenár naozaj dobrý, nezaujíma ma, či v tom budú hrať filmové hviezdy a či sa z toho stane veľký hit."

Skromná, úprimná a nesmierne láskavá. Týmito slovami ju charakterizujú tí, ktorí mali tú možnosť stretnúť sa s ňou osobne. Nemá rada násilie, nikdy nebude skladať hudbu k akčnému filmu a nikdy vo svojej tvorbe nepoužije elektroniku. Zaujímajú ju ľudské emócie, charaktery a ich osudy a príbehy. A jej najväčším snom je zložiť hudbu k veľkolepému westernu.

Rachel Portmanová je pre celú širokú obec sveta filmovej hudby dodnes veľkou hádankou. Napriek tomu že sa v tejto sfére pohybuje už od začiatku osemdesiatych rokov, stále vzbudzuje dojem nováčika. Má na svojom konte nespočetné množstvo ocenení, no sláva ju nezaujíma. Orchestrácie svojich diel si až na pár výnimiek robí výhradne sama a na pódium povoláva zásadne iba svojho obľúbeného dirigenta Davida Snella. Väčšinu času trávi v ústraní na vidieku, kde v kľude domova na svojom piáne skladá srdce hladiace hudobné kompozície. A všetok voľný čas venuje svojej milovanej rodine.

Svetlo sveta uzrela na podzim 11. decembra 1960, v anglickom mestečku Haslemere. Už v rannom veku sa u nej prejavovalo nesmierne citlivé vnímanie okolia, a nezvyčajne silný vzťah k hudbe. Hrala na niekoľkých nástrojoch (predovšetkým husle a orgán), no najbližšou jej bola vždy poetika piána. Na ňom tiež ako trinásťročná zložila svoje prvé party, vďaka kvalitám ktorých ju bez mihnutia oka prijali na prestížnu Oxfordskú Univerzitu. Tu sa popri štúdiu klasickej hudby a teórií kompozície a orchestrácie začala podieľať na tvorbe filmovej hudby pre študentskú snímku Priviledged, v ktorej hlavnú úlohu stvárňoval jej spolužiak Hugh Grant (áno, TEN Hugh Grant). Táto skúsenosť, vďaka ktorej v sebe objavila schopnosť hudobne portrétovať emócie filmových postáv bola pre ňu nemiernou inšpiráciou a po odkúpení filmu televíznou spoločnosťou BBC a jeho následnom úspechu v klubových kinách mala zrazu v otázkach svojej budúcnosti načisto jasno.

Jej nežné kompozície plné radosti, smútku a romantiky, prednášané jednak vo forme všade prítomného piána a tiež nezvykle bujného zastúpenia sláčikových nástrojov, tu boli prijaté doslova s otvoreným náručím. Prvými filmamy, s pomocou ktorých sa jej okamžite podarilo etablovať medzi hollywoodom žiadaných skladateľov, boli okrem spomínaného Used People predovšetkým Benny & Joon, The Joy Luck Club a Only You. Vďaka ich komediálnemu a romantickému žánru, sústreďujúcemu pozornosť na prosté ľudské príbehy, tak mala hneď na "generálke" možnosť plnej sebarealizácie. Pri práci na The Joy Luck Club sa navyše spoznala s Waynom Wangom, s ktorým si zopakovala spoluprácu hneď o dva roky neskôr na nezávislom filme Smoke.

Všetky tieto príjemné a užitočné skúsenosti a "minivrcholy" jej profesionálneho pôsobenia definitívne prekonala v roku 1997 výhra Oscara za hudbu ku kostýmovej romanci Emma. Portmanová sa stala vôbec prvou ženou v histórii Academy Awards, poctenou ocenením v tejto kategórii. Tento enormný úspech však jej prístup k okoliu a práci vôbec nijako neovplyvnil a ona sa napriek množstvu lukratívnych ponúk od veľkých produkčných spoločností naďalej venuje iba tomu, čo ju baví a vnútorne napĺňa. Hneď po Emme zavítala do divadelne koncipovanej Marvinovej izby (Marvin’s Room) Jerryho Zuckera, s Griffinom Dunnom si vyskúšala, aké to je byť Oddaní láske (Addicted to Love) a vôbec jej nerobila problém ani spolupráca na malom a nevýraznom kreslenom video filme Beauty and the Beast: The Enchanted Christmas. V tomto období, konkrétne v roku 1998, tiež skomponovala hudbu pre nekonvenčnú "černošskú" drámu Jonathana Demmeho Beloved. Ako sama tvrdí, bola to zatiaľ najväčšia skladateľská výzva v jej živote. "Nerada sa opakujem a rada objavujem nové veci. A tu išlo už od začiatku o niečo úplne iné. Jonathan mi povedal: ‘V poriadku, budem rád, keď sa toho chopíš, ale pamätaj, že nesmieš vytiahnuť ani jeden zo svojich bežne používaných nástrojov.‘ A tak som sa musela oboznamovať s množstvom afrických, často iba jednotónových ľudových nástrojov." Vďaka dlhým desiatim mesiacom, ktoré mala možnosť tejto látke venovať, sa do nej ponorila natoľko, že výsledok považuje dodnes za svoje najvyzretejšie a najprepracovanejšie dielo.

Ďalších oscarových úspechov sa – i keď iba vo forme nominácií – dočkala len pred nedávnom. V roku 2000 bola nominovaná za na jej pomery nezvykle minimalistickú a smutnú hudbu k The Cider House Rules a tento rok za naopak veselú, latinským štýlom osladenú Chocolat. Nie je náhoda, že režisérom oboch týchto snímok, nominovaných tiež v kategórii najlepší film roka, je švédsky režisér Lasse Hallström. Rachel skrátka opäť raz natrafila na ďalšiu dušu, s ktorou zdieľa identické vnímanie a portrétovanie ľudských emócií. A vzhľadom na úspechy spomínaných dvoch dielok to vyzerá tak, že ich spolupráca bude trvať naveky. Môžme si my, milovníci Racheliných srdce roztápajúcich a každodenný všedný život tak krásne sladiacich melódií priať niečo viac?

Martin "POMO" Pomothy

Skladatelská filmografie

Filmy

2017 Psí poslání
2016 Barva vítězství
Despite the Falling Snow
Jejich nejlepší hodina a půl
2015 Bessie (TV film)
2014 Můj přítel delfín 2
2013 Belle
Hříšná cesta do ráje
Right Kind of Wrong, The
Zátiší
2012 Miláček
Navždy spolu
Private Peaceful
2011 Jeden den
Xuehua yu Mishan
2010 Neopouštěj mě
2009 Grey Gardens (TV film)
2008 Sesterstvo putovních kalhot 2
Vévodkyně
2006 Dům u jezera
Miss Potter
Pochybná sláva
2005 Co způsobil Winn-Dixie
Oliver Twist
2004 Manchurianský kandidát
2003 Lidská skvrna
Úsměv Mony Lisy
2002 Hartova válka
Nicholas Nickleby
Pravda o Charliem
2001 Císařovy nové šaty
2000 Čokoláda
Jedna za druhou
Legenda o slavném návratu
1999 Chytač krys
Jiná láska
Pravidla moštárny
1998 Co se doma usmaží
Milovaná
1997 Kráska a Zvíře: Kouzelné Vánoce
Propadlí lásce
1996 Emma
Marvinův pokoj
Pinocchiova dobrodružství
1995 Palookaville
Smoke
Tři muži v negližé
Výbušná lovestory
1994 Italské námluvy
Knoflíková válka
Vítejte ve Wellville
1993 Benny a Joon
Ethan Frome
Friends
Great Moments in Aviation (TV film)
Klub šťastných žen
Sirény
1992 Cloning of Joanna May, The (TV film)
Mr. Wakefield's Crusade (TV film)
Rebečiny dcery
Svatba, nebo pohřeb
1991 Kam se i andělé bojí vstoupit
1990 Shoot to Kill (TV film)
Zabiják (TV film)
Život je sladký
1989 Living with Dinosaurs (TV film)
Monster Maker (TV film)
Precious Bane (TV film)
Žena v černém (TV film)
1987 Ježek a kudrny (TV film)
1914 All Out (TV film)
1986 Little Princess, A (TV film)
Sharma and Beyond
1985 Four Days in July (TV film)
1984 Last Day of Summer (TV film)
Reflections
1982 Experience Preferred... But Not Essential (TV film)
Privileged

TV seriály

1990 Storyteller: Greek Myths, The (TV seriál)
1989 Oranges Are Not the Only Fruit (TV seriál)
Tulák Charlie Chaplin (TV seriál)
1987 Storyteller, The (TV seriál)
1986 Screenplay (TV seriál)
1985 Screen Two (TV seriál)

Dokumentární

2013 Girl Rising
1987 Falklands War: The Untold Story, The (TV film)

Herecká filmografie

Dokumentární

2016 SCORE: A Film Music Documentary
2007 Světla! Akce! Hudba! (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(554)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace