foto

Olympia Dukakis

  • nar. 20.6.1931 (86 let)
    Lowell, Massachusetts, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka řeckého původu, vyznačující se křehkým půvabem i plamínky v očích, vystudovala herectví v Bostonu. Na prkna, která znamenají svět, vstoupila poprvé v šedesátých letech. Vryla se do srdci jak fanouškům Broadwaye, tak milovníkům divadla na menších scénách.

Ve filmu debutovala až v roce 1964 ve filmu Lilith a objevila se i jako matka Dustina Hoffmana v roce 1969 ve filmu John a Mary. Stále zůstávala především divadelní herečkou. Průlom ve filmové kariéře nastal v roce 1987. Film Pod vlivem úplňku udělal z Olympie uznávanou filmovou herečku (za tento film získala Zlatý Globus i Oscara) a natrvalo se vryla do srdcí i filmovým fanouškům.

Následovaly vedlejší role ve snímcích: Podnikavá dívka (1988), Ocelové magnólie (1989), Kdopak to mluví - všechny díly (1989, 1990, 1993).

Olympia stále žije v New Yorku, kde vyučuje herectví . S manželem Louisem Zorichem založila divadelní spolek v New Jersey.

Hana "Saara" Klimešová

Herecká filmografie

Filmy

2016 Broken Links
Infiltrátor
2015 Outliving Emily
7 Chinese Brothers
2014 A Little Game
Big Driver (TV film)
2013 Christmas Spirit, The (TV film)
Last Keepers, The
2012 Montana Amazon
2011 Birds of a Feather
Místy oblačno
2007 Na území žen
2006 Daleko od ní
Flynn Carsen 2: Návrat do dolů krále Šalamouna (TV film)
Jesus, Mary and Joey
Osudný den
2005 Podzimní cesta
Whiskey School
Začít úplně jinak
3 jehly
2004 Flynn Carsen: Honba za Kopím osudu (TV film)
2003 Event, The
Charlie's War
Mafia Doctor (TV film)
2002 Intended, The
2001 Cesta domů (TV film)
Dvě dámy a boxer (TV film)
Nenechám tě odejít (TV film)
2000 Brooklyn Sonnet
Poslední sexbomby (TV film)
1999 Johanka z Arku (TV film)
Znamení smrti
1998 Lepší život
Life for a Life, A
Maffiósso
Slib otci (TV film)
Války Pentagonu (TV film)
1997 Perfektní záskok
Podvod
Svatba sjednaná v nebi (TV film)
1996 Jerusalem
Milk & Money
1995 Jeffrey
Mocná Afrodité
Opus pana Hollanda
Smrtící láska
Young at Heart (TV film)
1994 Bláznivá střela 33 a 1/3: Poslední trapas
Zbožňuju trable
1993 Digger
Kdopak to mluví 3
Když mi odejdeš
1992 Sinatra (TV film)
Za vodou
1991 Fire in the Dark (TV film)
Last Act Is a Solo, The (TV film)
Lucky Day (TV film)
1990 Kdopak to mluví 2
S duchy na útěku
1989 Kdopak to mluví
Ocelové magnólie
Táta
1988 Podnikavá dívka
1987 Pod vlivem úplňku
1985 Walls of Glass
1982 King of America (TV film)
National Lampoon a kino
Neighborhood, The (TV film)
1980 Manažer
1979 Bohaté děti
Tuláci
1975 Seagull, The (TV film)
1974 Nicky's World (TV film)
Přání smrti
Rehearsal, The
1973 Sestry
1971 Made for Each Other
1969 John a Mary
Stiletto
1964 Lilith
1963 Twice a Man

TV seriály

2013 Forgive Me (TV seriál)
Sex & Violence (TV seriál)
2009 Znuděný k smrti (TV seriál)
2008 Můj nejhorší týden (TV seriál)
2006 Vražedná čísla (TV seriál)
Předávkování (S02E24)
2005 Character Studies (TV seriál)
2002 Zločin srdce (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Stařec a hoře (S13E13)
2001 Historky z města (TV seriál)
1998 More Tales of the City (TV seriál)
1997 Ruby (TV seriál)
1993 Tales of the City (TV seriál)
1951 Search for Tomorrow (TV seriál)

Dokumentární

2017 The Untold Tales of Armistead Maupin
2016 Starring Austin Pendleton
2015 Beneath the Olive Tree - vyp.
2009 Já vím, žes to byl ty: John Cazale známý, neznámý
2001 Armenians: A Story of Survival, The
Papp Project, The
2000 Crimes of Honour (TV film)
1999 Climb Against the Odds
1998 Paralyzing Fear: The Story of Polio in America, A (TV film)
1994 Century of Women, A (TV seriál)

TV pořady

1998 The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace