foto

Andrew McCarthy

  • nar. 29.11.1962 (56 let)
    New York City, New York, USA

Biografie

Andrew McCarthy se narodil 29. listopadu 1962 v New York City, vyrostl ve Westfieldu (New Jersey) a v 15ti letech se přestěhoval do Bernardsville, kde navštěvoval přípravnou školu Pingry school, na které se věnoval basketbalu, ale právě zde začal vystupovat v divadelních představeních a muzikálech. V 18ti letech začal studovat divadlo na New York University a z této doby pochází také jeho první filmové účinkování a to hned v jedné z hlavních rolích v teenagerovské komedii „Třída“ (Class, 1983).

Tento debut ho společně s účinkováním v dalších teenagerovsky orientovaných filmech nedobrovolně pasoval do tzv. „Brat pack“ (něco jako banda fakanů), což byla skupina mladých herců a hereček, kteří se v 80tých letech společně často objevovali v mnoha filmech pro teenagery. Do „Brat pack“ se řadili společně s Andym mimojiné např. Emilio Estevez, Rob Lowe, Demi Moore, Ally Sheedy, a další. Pro zajímavost v 50-60tých letech se skupina herců v čele s Frankem Sinatrou nazývala „Rat pack“ (Banda krys) a v 90tých letech se spontánně vytvořila komediální „Frat pack“ v čele s Benem Stillerem, Jackem Blackem, Owenem Wilsonem, Vincem Vaughnem a řadou dalších.

Z nejznámnějších McCarthyho filmů, spadající do období „Brat pack“a ve kterých těžil ze svého roztomilého vzhledu, je vhodné uvést zejména „Eliášův oheň“ (St. Elmo´s Fire, 1985), které režíroval Joel Schumacher a ve kterém můžeme vidět řadu budoucích hvězd a hvězdiček, dále „Kráska v růžovém“ (Pretty In Pink, 1986) a „Divocí koně“ (Fresh Horses, 1988).

Do konce 80tých let se Andy objevil ještě v řadě nevýrazných hollywoodských snímcích a jeho kariéra nabírala sestupnou dráhu, což si částečně kompenzoval účinkováním na Brodwayi, kde debutoval v roce 1985 v „The boys of winter“. Pozornost upoutala až dobrodružná komedie „Víkend u Bernieho“ (Weekend At Bernie's, 1989), která se o 4 roky později dočkala neméně úspěšného pokračování. Poměrně úspěšnou hollywodskou éru na nějakou dobu uzavírá „Děsná hlína“ (Dead Funny, 1994) a následuje období televizních filmů, seriálů a další účinkování na prknech, která znamenají svět.

V roce 2003 se Andy objeví jako hostující hvězda seriálu „Zákon a pořádek: Zločinné úmysly“, ovšem po dvou dílech jeho hostování končí kvůli nepřekonatelným sporům s hercem Vincentem D´Onofriem. Tvůrce seriálu Dick Wolf s McCarthym spolupráci ukončil a později si stěžoval na McCarthyho svárlivost od prvního okamžiku, kdy začal v seriálu účinkovat. Andy reagoval tím, že byl kolegy terorizován a bylo mu dokonce vyhrožováno násilím. Navzdory tomuto incidentu se v roce 2007 objevil ještě v jedné epizodě tohoto seriálu.

Přínosem pro McCarthyho kariéru bylo účinkování v netradičním a zřejmě nově nastupujícím žánru hororového seriálu „Královská nemocnice“ (Kingdom Hospital, 2004), na jehož scénáři se podílel slavný knižní hitmaker Stephen King, podle jehož předloh vznikla už pěkná řádka filmů. Andy se dále pravidelně objevoval v u nás nepříliš známem seriálu „E-Rings“ (2005), který producentsky zaštítil Jerry Bruckheimer. V dohledné době si můžeme McCarthyho herecký um ověřit v kinech v dobrodružném fantasy snímku „Kronika rodu Spiderwicků“ (The Spiderwick Chronicles, 2008).

Andrew McCarthy se v roce 1999 oženil se svou bývalou spolužačkou z vysoké školy Carol Schneider 20 let po té, co spolu měli první rande. V roce 2002 mu Carol porodila syna Sama McCarthyho. Andy je vášnivým hráčem poolu (kulečník). V roce 2004 se Andy přiznal, že měl v minulosti velké problémy s alkoholem. Údajně měl začít s pitím již ve svých 12ti letech. V roce 1992 podstoupil odvykací kůru a od té doby se prý alkoholu ani nedotkl.

Bow-Z

Herecká filmografie

Filmy

2019 Finding Julia
2016 Snatched
2012 Come Dance with Me (TV film)
2011 Brooklyn brothers
2010 Hlavní třída
Tábor naděje
2009 Národní Vánoční strom (TV film)
Pan Dokonalý
2008 Kronika rodu Spiderwicků
2006 The Way (TV film)
2005 Destrukce systému (TV film)
2004 Dokonale čestní
Vražda v Hollywoodu (TV film)
2003 Od srdce k srdci (TV film)
2002 Tajný život (TV film)
Vše o lásce
2001 Diggityho poklad
Sama v temnotě
2000 Jackie (TV film)
Letní bouře (TV film)
Vidění (TV film)
1999 Jump
New Waterford Girl
Twist of Faith, A
Zločin v Silicon Valley
1998 Bela Donna
I Woke Up Early the Day I Died
I'm Losing You
Proměna srdce (TV film)
Zvláštní rasa (TV film)
1997 Hostile Force (TV film)
Stag
1996 Boss
Co jsem ti nikdy neřekla
Everything Relative
Vánoční strom (TV film)
Úniková klauzule (TV film)
1995 Courtyard, The (TV film)
Noc muže na útěku
Vražedná představa
1994 Děsná hlína
Getting In
Mrs. Parker a začarovaný kruh
1993 Klub šťastných žen
Víkend u Bernieho II
1992 Common Pursuit (TV film)
Jenom Ty
1991 Rok zbraní
1990 Docteur M.
Tiché dny v Clichy
1989 Víkend u Bernieho
1988 Divocí koně
Kansas
1987 Feťáci
Figurina
Waiting for the Moon
1986 Kráska v růžovém
1985 Eliášův oheň
Seminaristé
The Beniker Gang
1983 Třída

TV seriály

2016 The Family (TV seriál)
What Took So Long (E12)
Election Day (E11)
Fun Ways to Tell Boyfriend You're Pregnant (E10)
další epizody (12)
2013 Vzpomínky (TV seriál)
Bigtime (S02E01)
2011 Ve službách FBI (TV seriál)
Na mušce (S02E16)
Padělané dluhopisy (S02E11)
2009 Milionový lékař (TV seriál)
Džungle rtěnek (TV seriál)
Chapter Twenty: La Vie En Pose (S02E13)
Chapter Nineteen: Lovers' Leaps (S02E12)
Super drbna (TV seriál)
Holky z valley (S02E24)
2008 Džungle rtěnek (TV seriál)
Chapter Eighteen: Indecent Exposure (S02E11)
Chapter Fifteen: The Sisterhood of the Traveling Prada (S02E08)
Chapter Fourteen: Let the Games Begin (S02E07)
další epizody (15)
2007 Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Obrana a útok (S07E08)
2005 E-Ring (TV seriál)
2004 Královská nemocnice (TV seriál)
2003 Můj přítel Monk (TV seriál)
Pan Monk se vrací do školy (S02E01)
Právo a pořádek (TV seriál)
Absentia (S13E13)
2002 Georgetown (TV seriál)
2000 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Slaves (S01E22)
1991 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
Loved to Death (S03E01)
1986 Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
Dědečkův duch (S01E24)

Dokumentární

2000 Intimate Portrait: Park Overall (TV film)
1983 Making of 'Class', The (TV film)

Hudební videoklipy

1985 John Parr - St. Elmo's Fire (Man in Motion) (hudební videoklip)

Režijní filmografie

TV seriály

2019 Černá listina (TV seriál)
Bastien Moreau (No. 20) (S06E11)
2018 Condor (TV seriál)
A Question of Compromise (S01E08)
A Diamond With a Flaw (S01E05)
Trapped in History (S01E04)
New Amsterdam (TV seriál)
As Long As It Takes (S01E09)
Nightflyers (TV seriál)
The Sacred Gift (E06)
Torches and Pitchforks (E02)
Černá listina (TV seriál)
The Invisible Hand (No. 63) (S05E13)
Abraham Stern (No. 100) (S05E11)
2017 Černá listina: Vykoupení (TV seriál)
Rukojmí (E06)
Zvrat: Washingtonovi špioni (TV seriál)
Černá díra Kalkaty (S04E02)
Orange Is the New Black (TV seriál)
Flaming Hot Cheetos, Literally (S05E06)
Riot FOMO (S05E01)
Černá listina (TV seriál)
Isabella Stone (No. 34) (S04E13)
2016 Právem odsouzeni (TV seriál)
Pět dní do popravy (E09)
The Family (TV seriál)
Nowhere Man (E06)
I Win (E05)
Of Puppies and Monsters (E03)
Halt and Catch Fire - PC Rebelové (TV seriál)
Yerba Buena (S03E05)
Zvrat: Washingtonovi špioni (TV seriál)
Přelíčení a poprava (S03E10)
Orange Is the New Black (TV seriál)
(Don't) Say Anything (S04E03)
Work That Body for Me (S04E01)
Černá listina (TV seriál)
Dr. Adrian Shaw (No. 98) (S04E07)
Mato (No. 66) (S04E02)
Susan Hargrave (No. 18) (S03E21)
2015 Grace and Frankie (TV seriál)
The Secrets (S01E11)
Happyish (TV seriál)
Starring David Ogilvy, Anton Chekhov and Gluten Enteropathy (E07)
Zvrat: Washingtonovi špioni (TV seriál)
Natvrdo (S02E02)
Orange Is the New Black (TV seriál)
Where My Dreidel At (S03E09)
Mother's Day (S03E01)
Černá listina (TV seriál)
Marvin Gerard č.80 (S03E02)
Tom Keen (No. 7) (S02E16)
The Deer Hunter (No. 93) (S02E13)
další epizody (4)
2014 Songbyrd (TV seriál)
Alpha House (TV seriál)
The Retreat (S02E06)
Shelter In Place (S02E04)
Gaffergate (S02E02)
další epizody (4)
Orange Is the New Black (TV seriál)
Comic Sans (S02E07)
Low Self Esteem City (S02E05)
2013 Orange Is the New Black (TV seriál)
Fool Me Once (S01E12)
Bora Bora Bora (S01E10)
The Chickening (S01E05)
2012 Ve službách FBI (TV seriál)
Sousedská hlídka (S03E13)
Super drbna (TV seriál)
Princezna a věno (S05E17)
2011 Doktorka z Dixie (TV seriál)
Gumbo a sláva (S01E03)
Super drbna (TV seriál)
Carolina cesta do zatracení (S05E09)
Princezny a žabák (S04E20)
Nevítaný spolubydlící (S04E14)
2010 Super drbna (TV seriál)
Evin dotek (S04E04)
Ztracená dáma (S03E14)
2009 Džungle rtěnek (TV seriál)
Chapter Twenty: La Vie En Pose (S02E13)
2008 Džungle rtěnek (TV seriál)
Chapter Thirteen: The Lyin', the Bitch and the Wardrobe (S02E06)

Host

TV pořady

2011 The Chew (TV pořad)
1999 The Late Late Show with Craig Kilborn (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace