foto

Paul Freeman

  • nar. 18.1.1943 (75 let)
    Barnet, Hertfordshire, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Paul Freeman je anglický filmový, divadelní a televizní herec. Filmovým divákům je nejvíce znám jako archeolog René Belloq z dobrodružného filmu RAIDERS OF THE LOST ARK /1981/, d8le jako ďábelský vínový baron Gustav Reibmann ze čvrté sezóny seriálu FALCON CREST /1981-1990/ nebo jako zločinec Ivan Ooze z akčního filmu MIGHTY MORPHIN POWER RANGERS: THE MOVIE /1995/.

Freeman se narodil v Barnetu v hrabství Hertfordshire v Anglii. Je ženatý s Maggie Scott, se kterou hrál ve filmu THE DOGS OF WAR /1981/. Spolu mají jedinou dceru. Předtím byl Freeman ženatý s herečkou Judy Matheson.

Freeman začal svou hereckou kariéru nejprve v reklamách a jako učitel herectví aby se později objevoval v malých divadelních rolích a hrách jako "A Midsummer Night's Dream" nebo "Hamlet". Poté přešel do National Theatre a následně do Royal Shakespeare Company. V roce 1974 zakládá spolu s režisérem Maxem Staffordem-Clarkem vlastní divadelní skupinu Joint Stock Theatre Company.

V roce 1978 debutuje v televizi v seriálu LIFE OF SHAKESPEARE /1978/. S Johnem Cleesem po boku hrál v komedii THE STRANGE CASE OF THE END OF CIVILISATIONS AS WE KNOW IT. V produkci televize ATV hrál v kontroverzním filmu DEATH OF A PRINCESS o popravě Misha'ala bint Fahd al Sauda ze Saudské Arábie. V roce 1980 hrál Freeman ve svém prvním celovečerním filmu THE LONG GOOD FRIDAY spolu s Bobem Hoskinsem a následně ve válečném filmu THE DOGS OF WAR /1980/s již zmiňovanou manželkou. O rok později účinkoval v 8-dílném seriálu WINSTON CHURCHILL: THE WILDERNESS YEARS.

Ten samý rok si jej režisér Steven Spielberg vybral do role francouzského archeologa – hlavního rivala Indiana Jonese do kultovního filmu Raiders of the Lost Ark. Tento snímek byl pro Freemana vstupní branou do Hollywoodu, kde začal ztvárňovat především zločince a padouchy různých národností a přízvuků. V roce 1988 hrál postavu profesora Moriartyho v britské komedii WITHOUT A CLUE spolu s Michaelem Cainem v roli Sherlocka Holmese a Benem Kingsleym v roli Watsona.

Jako guest star vystupoval v mnoha seriálech, jako v britském drama seriálu MONARCH OF THE GLEN /2000-2005/, v lékařském seriálu ER /1994-2009/, v dobrodružném seriálu THE YOUNG INDIANA JONES CHRONICLES /1992-1993/, v TV seriálu THE FINAL CUT /1995/ nebo v právnickém seriálu NEW STREET LAW /2006-2007/ v hlavní roli spolu s Johnem Hannahem. Objevil se v jedné epizodě seriálu MIDSOMER MURDERS /1997-současnost 2014/, v jedné epizodě krimi seriálu WAKING THE DEAD /2000-2011/ a jako Adam Kingsley hrál v televizním zpracování krimi románu Minette Walters, DARK ROOM /1999/.

Postavu Anguse ztvárnil v životopisném dramatu BOBBY JONES: A STROKE OF GENIUS /2004/ a jako reverend Phillip Shooter hrál v britské akční komedii HOT FUZZ /2007/ se Simonem Peggem a Nickem Frostem. V roce 2012 hrál postavu Thomase Erpinghama v televizní seriálové adaptaci Shakespearovy hry Henry V., THE HOLLOW CROWN.

V roce 1982 byl nominován na cenu Saturn Award pro nejlepšího herce ve vedlejší roli za film Raiders of the Lost Ark. Na Cairo International Film Festival v roce 2001 získal hlavní cenu pro nejlepšího herce ve filmu MORLANG /2001/. Pro pojišťovnu Travelers Insurance natočil v letech 2007-2009 několik televizních reklam.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2018 Viking Destiny
2016 High Strung
The Gatehouse
2014 Promakhos
2013 Bad Day at the Office
Lucan (TV film)
Závod s časem
2012 A Fantastic Fear of Everything
Hard Boiled Sweets
V kruhu koruny: Jindřich V. (TV film)
2010 Centurion
2009 The Courageous Heart of Irena Sendler (TV film)
Španělská chřipka: Zapomenutí padlí (TV film)
2007 Girl and a Gun, A
Jednotka příliš rychlého nasazení
2006 Number 13 (TV film)
2005 Fiesta del chivo, La
2004 Legenda o Jiřím a drakovi
When I'm 64 (TV film)
2002 And Now... Ladies and Gentlemen
Fields of Gold (TV film)
Mrs Caldicot's Cabbage War
2001 Morlang
2000 Drsná škola (TV film)
Mladý Indiana Jones: Žízeň po životě
The 3 Kings
1999 Dark Room, The (TV film)
Mladý Indiana Jones: Přízračný vlak
Ďáblova čísla (TV film)
1998 Jenom láska (TV film)
1997 Bribery and Corruption (TV film)
Double Team
1996 Biblické příběhy: Samson a Dalila (TV film)
Squillo
1995 Husar na střeše
Power Rangers: Film
1994 Grushko (TV film)
Jsou z nás
Rudý orel (TV film)
1993 Zamilovaná princezna
1992 Dvojité ostří (TV film)
Gerald nebo Geraldina?
Železný orel 3
1991 Eminent Domain
Matka, dcera a milenci
1990 Dangerous Man: Lawrence After Arabia, A (TV film)
Perry Mason: Případ skrývané totožnosti (TV film)
Poslední ostrov
1989 Kouzelné chvíle (TV film)
Pursuit (TV film)
Vrahové mezi námi: Příběh Simona Wiesenthala (TV film)
1988 Není Sherlock jako Holmes
Prisoner of Rio
Rozdělený svět
1986 Šanghajské překvapení
1984 Fluchtpunkt Berlin
Sakharov (TV film)
1983 Si elle dit oui... je ne dis pas non
1982 Smrtící síla
Who Dares Wins
1981 Dobyvatelé ztracené archy
Nevhodná práce pro ženu
1980 Death of a Princess (TV film)
Dlouhý Velký pátek
Žoldáci
1976 Feelings
1974 Whose Child Am I?

TV seriály

2017 Nezvěstná (TV seriál)
Original Sin (E10)
Child's Play (E09)
Brave Boy (E08)
další epizody (8)
2015 Da Vinciho démoni (TV seriál)
Ira Deorum (S03E10)
Angelus Iratissimus (S03E09)
The Labrys (S03E04)
další epizody (4)
2013 Bible (TV seriál)
2010 Protiúder (TV seriál)
MI5 (TV seriál)
Epizoda 5 (S09E05)
2008 Hercule Poirot (TV seriál)
Schůzka se smrtí (S11E04)
2007 The Whistleblowers (TV seriál)
2006 New Street Law (TV seriál)
Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Na nesprávné stopě (S09E04)
2002 Pohotovost (TV seriál)
Teorie chaosu (S09E01)
2001 Pohotovost (TV seriál)
Aprílové počasí (S07E18)
2000 Monarch of the Glen (TV seriál)
1998 Pohotovost (TV seriál)
Zlomek vteřiny (S05E02)
1995 Konečný tah (TV seriál)
1992 Mladý Indiana Jones (TV seriál)
1987 Yesterday's Dreams (TV seriál)
1986 Sins (TV seriál)
Worlds Beyond (TV seriál)
1985 Léta Páně (TV seriál)
1981 Winston Churchill: The Wilderness Years (TV seriál)
1978 Will Shakespeare (TV seriál)
1970 Play for Today (TV seriál)

Dokumentární

2003 Indiana Jones: Making the Trilogy
1983 Nepřátelé státu (TV film)
1981 The Making of 'Raiders of the Lost Ark' (TV film)

Hudební videoklipy

1986 George Harrison feat. Vicki Brown: Shanghai Surprise (hudební videoklip) - a.z.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace