foto

Dominic Chianese

  • nar. 24.2.1931 (87 let)
    Bronx, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Každý herec sní o velké roli přesně pro něj, ať už to má být Hamlet nebo cokoliv jiného.“

Narodil se 24. února 1931 v Bronxu. Maturoval o sedmnáct let později na Bronx High School of Science a poté šel ve stopách svého otce a stal se zedníkem. V padesátých letech navštěvoval večerní školu, během které hrál v amatérských divadlech a vystoupeních. Nakonec si odnesl diplom z Brooklyn College v roce 1961.

O čtyři roky odstartoval svou kariéru na Brodwayi ve hře Oliver!. Vystupoval v několika divadlech a studiích v oblasti celého New Yorku, hrál na kytaru a zpíval v restauracích a hospodách. V roce 1964 se také poprvé objevil v televizi a to v seriálu EAST SIDE / WEST SIDE. V roce 1972 poté vedle Burta Reynoldse ve filmu Buzz.

O dva roky později ho obsadil Francis Ford Coppola do role Johnyho Ola v THE GODFATHER II. Tím začala jeho filmová kariéra, která dosáhla vrcholu ve filmech, kde se objevil po boku svého nového přítele – Al Pacina. Mezi ně patřili v sedmdesátých letech DOG DAY AFTERNOON a ...AND JUSTICE FOR ALL. Objevil se také ale například ve filmech ALL THE PRESIDENT’S MEN nebo FORT APACHE THE BRONX.

Na začátku osmdesátých let hrál v seriálu RYAN’S HOPE a následně se většinu dekády věnoval především divadelní tvorbě. S příchodem devadesátých let se objevil ve filmech THE LOST CAPONE, Q & A a OUT OF JUSTICE a v seriálu LAW & ORDER. V roce 1996 také v životopisném díle GOTTI a NIGHT FALLS ON MANHATTAN.

O tři roky později odstartoval na HBO seriál THE SOPRANOS, kde hrál strýce hlavního hrdiny. Za roli Corrada “Juniora“ Soprana si odnesl SAG Award a dvě nominace na Emmy. Na přelomu tisíciletí se připojil k Woodymu Allenovi a Les Paulovi a občasně vystupoval jako zpěvák a muzikant. V roce 2000 vydal vlastní album – Hits. A o dva roky později album druhé – Ungrateful Heart, obsahující 16 klasických sicilských písní.

Během vysílaní Rodiny Sopránů se objevil ve filmech UNFAITHFUL, KING OF THE CORNER, WHEN WILL I BE LOVED a ztvárnil jednu z hlavních rolí v televizním filmu CRIMES OF FASHION. Po skončení seriálu následoval film ADRIFT IN MANHATTAN, vedlejší role v seriálu DAMAGES a letos nezávislý snímek THE LAST NEW YORKER, kde si opět připsal hlavní roli.

V současnosti stále vystupuje v divadlech v New Yorku. Žije se svou třetí ženou a má dohromady šest dětí. Svůj úžasný hlas a zpěv prezentoval několikrát přímo i v Rodině Sopránů, zpíval ale i v opeře a v roce 2005 zahajoval americkou státní hymnou tenisové U.S. Open.

Sony1994

Herecká filmografie

Filmy

2017 Active Adults
Umberto D.
2013 Mafiánovi
2011 Pan Popper a jeho tučňáci
2007 Adrift in Manhattan
The Last New Yorker
2004 Milenka
Pánem svého koutku
Rodinný kšeft (TV film)
2002 Nevěrná
2000 Under Hellgate Bridge
1999 Kolébka ve větru
1998 Went to Coney Island on a Mission From God... Be Back by Five
1996 Mafián (TV film)
Soumrak nad Manhattanem
The Mouse
Utajená svatba
Ztraceni na Manhattanu
1993 Contenders, The
Night We Never Met, The
1992 Bdělé oko veřejnosti
1991 Nemilosrdná spravedlnost
1990 Q & A
Ztracený Capone (TV film)
1989 Jasnozřivý
1981 Pevnost Apačů v Bronxu
1980 Time for Miracles, A (TV film)
1979 ...a spravedlnost pro všechny
Palebná síla
1978 On the Yard
Prsty
1976 Všichni prezidentovi muži
1975 Psí odpoledne
1974 Kmotr II
1972 Poldové

TV seriály

2015 Dobrá manželka (TV seriál)
Discovery (S07E09)
Lies (S07E06)
2014 Dobrá manželka (TV seriál)
Goliath and David (S05E11)
2013 Impérium - Mafie v Atlantic City (TV seriál)
Blues na rozloučenou (S04E12)
Přístav milosti (S04E11)
New York Sour (S04E01)
Dobrá manželka (TV seriál)
Going For The Gold (S04E15)
2012 Impérium - Mafie v Atlantic City (TV seriál)
Poník (S03E08)
Čeká tě překvapení (S03E05)
Dobrá manželka (TV seriál)
Two Girls, One Code (S04E03)
2011 Impérium - Mafie v Atlantic City (TV seriál)
Na ztracené (S02E12)
Broskve z Georgie (S02E10)
Dvě lodě a záchranný člun (S02E08)
další epizody (7)
2010 Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Officer Down (S01E04)
2007 Patty Hewes - nebezpečná advokátka (TV seriál)
Rodina Sopránů (TV seriál)
Made in Amerika (S06E21)
Starý časy (S06E15)
2006 Rodina Sopránů (TV seriál)
Kaisha (S06E12)
Kukuřičné placky (S06E08)
Svatba (S06E05)
další epizody (5)
2004 Rodina Sopránů (TV seriál)
Nic ve zlém (S05E13)
Marco Polo (S05E08)
Čas idylického štěstí (S05E07)
další epizody (7)
2002 Rodina Sopránů (TV seriál)
Příboj (S04E13)
Elois (S04E12)
Volání o pomoc (S04E11)
další epizody (9)
2001 Rodina Sopránů (TV seriál)
Jednočlenná armáda (S03E13)
Noční výlet (S03E11)
A ochraňuj nás před mocí Satanovou (S03E10)
další epizody (8)
2000 Rodina Sopránů (TV seriál)
Panoptikum (S02E13)
Rytíř v bílém brnění (S02E12)
Domácí vězení (S02E11)
další epizody (11)
1999 Rodina Sopránů (TV seriál)
Sen o Jeannie Cusamanové (S01E13)
Isabella (S01E12)
Nikdo nic neví (S01E11)
další epizody (13)
1997 Právo a pořádek (TV seriál)
Shadow (S08E08)
1995 Právo a pořádek (TV seriál)
Purple Heart (S05E21)
1991 Právo a pořádek (TV seriál)
Sonata for Solo Organ (S01E21)
1975 Ryan's Hope (TV seriál)

Dokumentární

1996 Al Pacino - Richard III.

TV pořady

2011 Annual 2011 Actors Fund Gala Awards, The (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace