Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Zajímavosti k filmům (20)

Duna: Část druhá

Duna: Část druhá (2024)

Značnou část filmu mluví postavy fiktivním jazykem Fremenů, který byl založen na slovní zásobě z knih a dotvořen lingvisty přímo pro film. Ti na natáčení dohlíželi a některé scény se kvůli jejich nespokojenosti musely přetáčet, uvedl režisér Denis Villeneuve. Vznikly dokonce i idiomy jako „pít písek“ jako výraz pro pomatení smyslů.

Chlapec a volavka

Chlapec a volavka (2023)

Film vstoupil do kin bez jakékoli propagace v podobě trailerů, propagačních materiálů nebo fotografií. V rozhovoru pro japonský časopis Bungei Šundžu to před uvedením filmu uvedl producent snímku Tošio Suzuki. „Nebudou žádné trailery, televizní reklamy ani inzeráty v novinách. Myslím, že ve skrytu si to lidé takhle přejí.“

Duna

Duna (2021)

V traileru na film zazní píseň „Eclipse“ od kapely Pink Floyd. Kapela měla vytvořit hudbu k adaptaci „Duny“ od Alejandra Jodorowského, film ale nakonec nikdy nevznikl.

Duna

Duna (2021)

Režisér Denis Villeneuve preferoval při natáčení využívání praktických efektů, proto natáčení probíhalo převážně v exteriérech. Čelisti se také nenatáčely v bazénu,“ vysvětlil rozhodnutí Villeneuve.

Batman

Batman (2022)

Představitel postavy Hádankaře (Paul Dano) byl jedním z adeptů na titulní roli ve filmu Joker (2019), dalšího z Batmanových protivníků.

The Last of Us

The Last of Us (2023) (seriál)

Hudbu pro seriál složil stejně jako pro videoherní předlohu argentinský skladatel Gustavo Santaolalla, který stojí za motivy v obou dílech. Hudba ze hry byla nominovaná na videoherní cenu BAFTA.

Sviňa

Sviňa (2020)

Film vznikl na motivy knihy slovenského novináře Arpáda Soltésze. Ten se v ní inspiroval skutečnými událostmi okolo vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Zaklínač

Zaklínač (2019) (seriál)

Na tvorbě seriálového prostředí se podílel Howard Weaver, který stejný post zastával také u seriálu Hra o trůny (od r. 2011).

Spider-Man: Daleko od domova

Spider-Man: Daleko od domova (2019)

Ve filmu se objeví moderátor České televize Michal Kubal, který hraje sám sebe a ve zpravodajské relaci informuje o střetu superhrdinů na území České republiky.

A Fine Line

A Fine Line (2012)

Film vznikl díky Jornetovu projektu "Summits of My Life", v němž se snaží v rekordních časech dosáhnout nejvyšších vrcholů světa. Po dvou neúspěšných pokusech mu stále schází vrchol nejvyšší, Mount Everest.

Silnější

Silnější (2017)

Jedná se o zpracování autobiografické knihy od Jeffa Baumana, jednoho z přeživších bombového útoku na Bostonský maraton 16. dubna 2013. Autor knihy při útoku přišel o obě nohy.

Imaginární lásky

Imaginární lásky (2010)

Film si svou premiéru odbyl na Filmovém festivalu v Cannes.

Tenkrát v ráji

Tenkrát v ráji (2016)

Zpěvačka Radůza napsala pro film dvě písně. Píseň "Skalák" se objevuje již v knižní předloze, skladba "Tenkrát v ráji" je pak napsána přímo pro film.

Rogue One: Star Wars Story

Rogue One: Star Wars Story (2016)

Film byl původně v české distribuci pojmenován Darebák jedna: Star Wars Story. Překlad byl odůvodněný Disneym a českým distributorem Falconem tak, že tato letka je ve filmu Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder (1980) nazývána právě Darebáci. Po zveřejnění tohoto názvu se ale v internetových diskuzích zvedla vlna kritiky a název filmu byl změněn na Rogue One: Star Wars Story (oproti originálnímu názvu byl vypuštěn člen "a").

Skrytá válka

Skrytá válka (2015)

Premiéra filmu byla dvakrát odložena. Poprvé kvůli útoku na časopis "Charlie Hebdo" v lednu 2015, podruhé z důvodu teroristických útoků v Paříži 13. listopadu 2015.

Reklama