Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Během vánočních svátků rozpoutá v ulicích Gothamu peklo znetvořený muž přezdívaný Tučňák. Mstí se za rodiče, kteří ho po narození hodili do kanálu, i za samotu, v níž byl nucen žít. Jeho nenávisti využije milionář Schreck a přesvědčí ho ke kandidatuře na úřad starosty. Chce jeho prostřednictvím ovládnout město. Milionář Bruce Wayne je nucen znovu v masce Batmana vyrazit do boje, vinou Tučňákova ďábelského plánu se však stává v očích veřejnosti zločincem. Zvrátit nepříznivou situaci a k tomu zachránit město se zdá nemožné. Naštěstí je tu ještě Kočičí žena, která má se Schreckem nevyřízené účty. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (703)

belldandy 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle Batman má vážně grády. V jedné chvíli stojí proti sobě v nočním vylidněném Gothamu netopýr, tučňák a kočka. Vskutku bizarní setkání ! Chvíli není jasné, co z toho bude. Pak ale tučňák řekne: "Já jsem ji viděl první..." a ztrhne se honička. Uznávám, že jsem trochu zaujatá, protože miluji kočky a taky jsem tak trochu feministka, tehle díl mi ale mezi Batmany připadá nejlepší. Je takový "nejkomiksovější". ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Společně s prvními dvěma články Nolenovy trilogie nejlepší filmový Batman, jemuž ta Burtonova vizuální poetika sedí lépe než předchůdci - bude to nejspíše zasazením do období Vánoc, za jejichž zasněženou fasádou Burton zkrátka nalézá morální špínu a temnotu s dlouhodobou grácií. Skvělý Tučňák DeVito našel pevný balanc mezi karikaturou a skutečnou hrozbou, ukrývající se ve stokách a v bizarních oblecích, a do příběhu náramně pasuje i druhý, jakýsi polovičatý antagonista v podobě Catwoman (s čarovnou tváří nejhezčí herečky své generace). Batman je tak součástí vyváženého charakterního trojúhelníku a vyloženě jen reaguje na činy ostatních (a je jediný, kdo má nejčistší úmysly). Důležitá a skvělá je ale i postava Christophera Walkena, která svými činy svádí všechny dohromady. Závěrečný fight mi sice zase přišel trochu úsměvný a drama moc nefunguje, ale vše vynahrazuje důmyslná vztahová struktura a neopakovatelně morbidní komiksový nádech, na který je za doprovodu Elfmanovy výrazné hudby radost pohledět. 85% ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Vynikající pokračování prvního Batmana, které dostalo ještě větší rozměr sledováním na Blu-ray. Burton zachoval temnou gothamskou atmosféru z vynikajícího prvního dílu a ještě přidal trochu víc jisté ponurosti a chladu. Tentokrát se na scéně objevuje slizký tučňák, v podání výborného Dannyho DeVita a hlavně latexová kočičí žena, kterou úžasně ztvárnila sexy Michelle Pfeiffer. Jak já ji jako kluk miloval... ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Burton vede nesmiřitelnou válku svého pojetí Vánoc proti tomu tradičnímu a nabíjí své zbraně tak těžkým kalibrem, jakým je Michelle Pfeifferová v černém korzetu, Danny De Vito s tučňáčími končetinami a Christopher Walken bez dalších přívlastků, aby v závěru slavil triumfální vítězství (ne)pohádkové melancholie a nostalgického smíření pod očistnou mocí sněhové pokrývky a zvedl k sobě zatoulaného, zmateného a přesto se nechápavě lísajícího diváka a zahřál mu tlapky. Za tunami dialogů jiskřivějších než gothamská vánoční výzdoba, které by mohly být perlami z klenotnic konverzaček Oscara Wildea, kdyby je psal v současnosti, se tají smutně výmluvné mlčení, pitoreskní výjevy z neogotického městečka ověšeného tisíci světel a ohlušovaného vánoční směsi pokřiku a koled, přerušovanými jen občas znepokojivými tóny Elfmanovy hudby mistrně utajují tišší a těžší poselství a Bridget Jonesová s kočičím tělem a myšlením Lizzie Bordenové příliš dlouho uvězněným v tabákovém kostýmku a moneypennovské oddanosti nedosažitelnému šéfovi ("Nejsem chudinka, jsem pracující žena"), osiřelé pískle s herodesovskými plány ("Copak bych takhle blbnul, kdybych tě chtěl jenom zabít?") a milionář, který je beznadějný chudák (Selino, jste propuštěna, Wayne, proč jste oblečený jako Batman?"), se každý po svém střetnou s duchy minulých, přítomných i budoucích Vánoc a nejen kočičí dáma v tom střetnutí ztratí nejeden ze svých životů. A co na to Jan Tleskač... ehm, Batman, jehož zde v komentářích zmíněné upozadění mi připomíná diskusi na stejné téma v případě nejnovějšího Batmanova dobrodružství? Opět mi to nedá nevzpomenout na mé oblíbené úsloví o povolaných a vyvolených a řeknu jen tolik, že Keatonův a Burtonův Batman vykonává své poslání s odevzdaností povolaného, ne se samozřejmostí vyvoleného. Burton svým vyděděncům rozumí. Tak navzdory ročnímu období... Veselé Vánoce. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodně úchylný a nepříjemný film (k čemuž měl našlápnut už první díl), přičemž ta úchylnost se násobí spojením s komiksovou pohádkou a mainstreamovým blockbusterem. Znetvořený, krutý a vilný Tučňák je opravdu nechutný - někdo měl Burtonovi vysvětlit, že NIKDO nechce vidět De Vita mluvícího o sexu a už vůbec ne, když má černé zuby a žere syrové ryby (asi to Burtonovi nikdo nevysvětlil, protože si všichni mysleli, že to je věc, kterou tak nějak každý automatický chápe a ví) - a jeho zrod i plán na únos gothamských dětí vyloženě hororový. A Catwoman - jediná postava, kterou má Burton zajímavější než Nolan - je rozpolcená hysterka na pokraji nervového zhroucení, která ani po navlečení kočičího kostýmu a převzetí aktivní role nepřestává být obětí mužů kolem sebe. A navrch se to celé odehrává na pozadí Vánoc, což tomu dodává až apokalyptickou atmosféru. Dětem, které pobrekávaly už u prvního filmu, vstup přísně zakázán, tady by se nervově zhroutily. ()

Galerie (184)

Zajímavosti (75)

  • Burgess Meredith, který hrál Tučňáka v seriálu Batman (od r. 1966), byl obsazen do role otce Tučňáka v úvodu filmu, ale nekonec si ho nezahrál kvůli nemoci. (Karlsberger)
  • Tim Burton komentoval odlišnou atmosféru (zasněženého) města Gotham oproti prvnímu filmu: "Když přijedete do New Yorku v zimě a v létě, máte z něj úplně jiný pocit. Chtěl jsem, abyste podobný rozdíl pocítili i tady. Pro někoho to může být lepší, pro někoho horší... každopádně je to podobné místo, jen zkrátka tak trošku jiné." (NIRO)

Související novinky

HBO Max plánuje seriál o Tučňákovi

HBO Max plánuje seriál o Tučňákovi

14.09.2021

Tučňák, resp. The Penguin, patří mezi nejznámější Batmanovy záporáky. V devadesátých letech ho nezapomenutelně ztvárnil Danny DeVito ve filmu Batman se vrací, a příští rok se pak dočkáme na filmových… (více)

Dvojka Jumanji nabírá posily

Dvojka Jumanji nabírá posily

06.01.2019

Dvojka k hitu Jumanji: Vítejte v džungli! s Dwaynem Johnsonem (Rychle a zběsile 5) a Kevinem Hartem (Night School) se pomalu ale jistě řítí a tento týdne jsme se dozvěděli o dvou nových hereckých… (více)

Anne Hathaway si brousí drápky

Anne Hathaway si brousí drápky

20.01.2011

Dohadům je konec (a že jich během uplynulých měsíců bylo!), studio Warner Bros. a Christopher Nolan oficiálně představili hlavní záporáky i jejich představitele pro The Dark Knight Rises. Ochránce… (více)

Angelina Jolie jako Catwoman?

Angelina Jolie jako Catwoman?

01.08.2008

Temný rytíř trhá rekordy všude, kde se objeví a vypadá to, že třetí díl je jen otázkou času. Nadšení jsou kritici, fanoušci netopýřího muže i obyčejní diváci a pokladničky tvůrců se plní dolary… (více)

Reklama

Reklama