Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Zajímavosti k filmům (33)

Vinnetou - Rudý gentleman

Vinnetou - Rudý gentleman (1964)

Představitel Freda Forrestera, britský herec Anthony Steel, měl v době natáčení už velké problémy s alkoholem. „Seděl celé dny v karavanu jako pavouk. Posílal si kluky od štábu i místní pro alkohol. Jakýkoliv. Jednou udělal strašnou pitku s Klausem Kinskim (David Lucas). Klaus byl blázen, vydržel chlastat třeba týden v kuse. Anthony mu zdatně sekundoval. Bylo to těžké, pozorovat ten úpadek. Pak jsme se museli smát, protože Steel a Kinski opili Rikarda Brzesku (Tah-ša-tunga) a tancovali s ním někde u ohně, úhlavní nepřátelé. Lex Barker (Old Shatterhand ) řešil manželku, já se snažil řešit je,“ vzpomínal Pierre Brice (Vinnetou).

Taxmeni a Tomáš Holý: Jednička za dobrou dívanou

Taxmeni a Tomáš Holý: Jednička za dobrou dívanou (1984) (hudební videoklip)

V roce 1984 přišel k Holým na návštěvu Jaroslav Čvančara, kapelník Taxmenů. Měl s kapelou vystupovat ve Studiu Kamarád (od r. 1980) a onemocněl mu houslista. Tak to Tomáš Holý vzal, přestože na housle hrát neuměl. Nahrávka se dochovala a je to vlastně poslední Tomášův záběr, který je dostupný.

Připoutejte se, letíme nad Atlantidou

Připoutejte se, letíme nad Atlantidou (1982) (seriál)

V době, kdy otec Tomáše Holého ještě pracoval v podniku zahraničního obchodu Pragoexport, tak se tam seznámil s režisérem Tomášem Fantlem. To byl Čech, rodák z Prahy, který v 50. letech emigroval do Západního Německa. A když Tomášova sláva překonala i Železnou oponu, Tomáš Fantl požádal Barrandov, že by s Tomášem Holým rád natočil seriál.

Anna proletářka

Anna proletářka (1980) (TV film)

Tomáš Holý (Pepík) ve stejném roce hrál ve filmu Prázdniny pro psa (1980), ve kterém už účinkovat nechtěl a do role v Anně Proletářce byl prakticky donucen. Věděl, že to byla jakási kulturně-politická povinnost a že odmítnutí by mu mohlo v budoucnu zapříčinit problémy. Jedná se tak o jeho definitivně poslední záběry pro československý film.

Krkonošské pohádky

Krkonošské pohádky (1974) (seriál)

Ilja Prachař Trautenberka nesnášel. Přestože ztvárnil téměř 200 filmových a seriálových rolí, pro většinu národa byl zaškatulkován jako hamižný Trautenberk z Krkonošských pohádek. A to mu vadilo až do jeho smrti. „Až se stane a nebudu mezi vámi, zakazuji vám, abyste o mně psali jenom jako o Trautenberkovi. Copak jsem neodehrál kvalitnější role?“ uvedl v jednom z posledních rozhovorů. Jak prozradil jeho vnuk Jakub Prachař: „Mockrát se stalo, že jsme byli u dědy na chalupě a chodily se na něj koukat cizí rodiny. Rodiče za plotem svým dětem ukazovali, jak vypadá ten Trautenberk. Děda je posílal rovnou do pr...“

Prázdniny pro psa

Prázdniny pro psa (1980)

Tomáši Holému (Petr Mráz) se už další film natáčet nechtělo a režisérka Jaroslava Vošmiková ho tak musela nějakým způsobem přesvědčit, aby změnil názor, a ještě s ní jeden projekt natočil. Vydala se za Tomášem domů, kde ji maminka Tomášovi představila jako kolegyni z práce. V té době měl Tomáš už hodně zameškáno ve škole a když přišel domů, hned mu bylo jasné, že to není jen obyčejná návštěva. Na stole leželo něco, co až moc připomínalo scénář. Tomáš tak kolem návštěvy prošel a neměl v úmyslu se do hovoru zapojit. Vošmiková tak musela najít způsob, jak upoutat jeho pozornost. Dostala nápad, že by si ve filmu mohl zahrát se svým psem, se kterým byl evidentně naladěný na jednu notu. Nakonec se jí podařilo Tomáše nalákat na ranč „Zlámaná podkova“ v Suchdole nad Odrou, protože si chtěl zkusit zajezdit na koni. Tomáš se na statku velmi rychle rozkoukal a poté sem často jezdil, jakmile byl nějaký volný čas. A právě na cestě zpátky ze Suchdola Tomáš na nabízenou roli kývl.

Komisař Clouseau na stopě

Komisař Clouseau na stopě (1964)

Herbert Lom (Charles Dreyfus) dostal svou roli tím způsobem, že mu jednoho dne zavolal režisér Blake Edwards a řekl mu: „Viděl jsem tě v mnoha gangsterkách, ale cítím, že máš komediální talent.“

Černí baroni

Černí baroni (1992)

Představiteli Kefalína, Ondřeji Vetchému, se stala během natáčení nehoda, kterou neúmyslně způsobil Václav Vydra (Šternberk). Chtěl Vetchému potřást rukou, jenomže místo do dlaně se mu prstem trefil do oka. „Já jsem ho vítal a on mi naběhl přímo na prst. Takže místo na natáčení jsme jeli nejdřív k doktorovi. Museli jsme na pohotovost,“ uvedl Vydra. Vetchý tak musel nějakou dobu chodit na natáčení s obvazem na oku, což je vidět i ve filmu, konkrétně ve scéně, kdy si je při nástupu prohlíží generál (Václav Postránecký). Ve filmu však Kefalínovo náhlé zranění není nijak vysvětleno.

Zátopek

Zátopek (2021)

Dana Zátopková projevila zájem si ve filmu i zahrát. Měla se objevit v samotném závěru jako paní, která sedí na lavičce. Rozhodnutí padlo bohužel jen čtyři dny předtím, než byla paní Zátopková hospitalizována v nemocnici, ze které se již nevrátila.

Zátopek

Zátopek (2021)

Režisérovi Davidovi Ondříčkovi trvalo šest let, než přemluvil Danu Zátopkovou, aby mu dala osobnostní práva k filmu Zátopek.

Air Force One

Air Force One (1997)

Ivan (Gary Oldman) dává na začátku filmu otisk prstu pro přístup a kontrolu. V tu chvíli se na displeji ukazují informace o Ivanovi, mimo jiné také datum narození. Toto datum narození, 21. března 1958, je ve skutečnosti datum narození samotného herce.

Air Force One

Air Force One (1997)

Během natáčení se na obloze vedle amerického speciálu nečekaně objevily dvě stíhačky typu F/A-18. Jejich úkol byl zjistit, proč se na leteckém prezidentském speciálu objevují díry po střelných kulkách, a chránit tak prezidentovu bezpečnost. Šlo však o samolepky a simulaci střelby za účelem natáčení.

Air Force One

Air Force One (1997)

Režisér snímku Wolfgang Petersen věděl, že bez amerického letectva a důležitého letadla Air Force One nemá šanci natočit důvěryhodný film. Jeho záměr však zkazilo americké letectvo, které zamítlo jeho žádost o natáčení reálného letectva One. Vše změnil až telefonní hovor Harrisona Forda, který toto povolení dostal přímo od Bílého domu.

Smrt talentovaného ševce

Smrt talentovaného ševce (1982)

Jiří Kodet ztvárnil kapitána Exnera pouze jednou, i když Václav Erben si přál, aby se objevil i v dalších filmových zpracováních jeho příběhů. Bohužel narazil – Kodet nebyl u soudruhů v oblibě a u jeho jména v hereckém rejstříku stálo: „Jen malé a záporné role.“

Smrt talentovaného ševce

Smrt talentovaného ševce (1982)

Natáčení bylo těžké pro Janu Bouškovou, která ve filmu hrála postavu průvodkyně Lídy Muršové. V květnu 1982 totiž tragicky zahynul její manžel, herec Petr Svojtka. Celý štáb se k ní ale choval nesmírně ohleduplně a sama herečka při jedné příležitosti zmínila, že od všech kolegů cítila velkou psychickou podporu.

Rapl - Série 1

Rapl - Série 1 (2016) (série)

Hynek Čermák si v jednom z rozhovorů posteskl, že některé natáčecí scény byly i na něj příliš dlouhé a neměl vůbec čas na osobní volno nebo na svou rodinu. Těšil se, až celé natáčení seriálu skončí.

Rapl - Série 1

Rapl - Série 1 (2016) (série)

Známá hláška: „Mám hlad jako herec,“ nabývá v tomto případě úplně nových rozměrů. Jeden z herců, Lukáš Příkazký, přiznal, že je produkce při natáčení trápila hlady. Možná byl tento výrok s lehkým úsměvem myšlen v legraci, přesto si ale herci při dlouhém natáčení často na nedostatek jídla opravdu stěžovali.

Rapl - Série 1

Rapl - Série 1 (2016) (série)

Některé scény se natáčely v opravdu těžkých podmínkách a mrazech. Jednu noční natáčecí dobu museli herci přežít v lehkém oblečení i přesto, že venku panoval mráz -18 °C. Herec Alexej Pyško takové mrazy při natáčení odnesl oboustranným zápalem plic.

Vetřelci

Vetřelci (1986)

Režisér James Cameron čelil velkému problému při natáčení Vetřelců, když se snažil získat respekt a důvěru štábu, který točil předchozí film s režisérem Ridley Scottem. Aby štáb přesvědčil o svých kvalitách a schopnostech, uspořádal pro jeho členy promítání svého snímku Terminátor (1984). Nicméně většina štábu jeho pozvání ignorovala a neobtěžovala se přijít.

Reklama