Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Recenze (904)

plakát

Star Trek X: Nemesis (2002) 

I přesto, že film není vůbec špatný, byl to pro producenty velký propadák a těžká rána. Problémem byla špatná reklamní kampaň, ale hlavně nesmyslné načasování premiéry v době, kdy do kin vtrhl druhý díl „Pána prstenů“. Tentokráte se režie ujal startrekovský nováček Stuart Baird a na rozdíl od předchozího akčňáka Jonatana Frakese trochu zvolnil. Je více rodinný ( svatební veselí novomanželů prvního důstojníka Williama T. Rikera s lodní poradkyní Deannou Troi ), zavede nás do komunity Romulanů, ale hlavně si pohrává s myšlenkou klonování a jejího nebezpečí, a to rovnou v podobě zákeřného klonu kpt. Picarda. Je poznat, že Stuart Baird se dříve živil mimo jiné i točením videoklipů. Celkově bych tento díl série nehodnotil naprosto propadákově, ovšem na druhou stranu nic nového nepřináší a vlastně se veze na postupně snižující se vlně vzniknuvší kdysi dávno v hvězdném datu - 1312.4.

plakát

Star Trek VII: Generace (1994) 

První film s kapitánem Picardem a jeden velký, úžasný crossover. Pár věcí mi na něm sice vadilo, hlavně prostřední část, jinak ale výborné sci -fi. Nová generace pod velením Picarda prostě nezklamala. Setkání Picarda s Kirkem bylo opravdu výborné, film ukazuje pěkný přechod mezi oběma sériemi. Potěšil mě také Malcolm McDowell jako záporák Soran a výborné efekty, které pokročili o notný kus dopředu. Je tu vtip ( hlavně Datova linka mě bavila ), akce a napětí. Starý dabing není nic moc, ale ten nový, který vyrobila Nova, s klasickými dabéry seriálu, to je něco naprosto úžasného a já jsem rád, že se to tak zatraceně povedlo. A ten nový dabing na kvalitě filmu hodně přidal. 90%.

plakát

Star Trek VI: Neobjevená země (1991) 

Původní posádka Star Treku pod vedením kapitána Jima Kirka odchází do penze a loučí se v opravdu velkém a bombastickém stylu. Po minulém filmu, který byl docela průšvih pokračuje v zajetých kolejích předchozích filmů Cesta domů a Khanův hněv. Příběh je vymakaný a dost propracovaný, zatím ze všech filmů nejlepší. Velmi mě potěšil i výborný pokrok po stránce digitálních efektů, které už nepůsobí nijak lacině. No a posádka je pořád ve stejné formě, ve které byla dřív, hlavně Spock se vůbec nezměnil. Tento film je prostě další klasický ST. Je tu parádní akce, vtip a Klingoni... No a hlavně na konci je znát, že už Kirkově posádce bohužel odzvonilo. Ale nastoupila nám Picardova a filmová série začala nanovo... Neobjevená země je jeden z nejlepích ST filmů. 85%, ale trochu přilepším, protože tenhle film o příměří s Klingony je vážně paráda.

plakát

Star Trek V: Nejzazší hranice (1989) 

Pátý celovečerní Star Trek zasadil všem tvůrcům i fanouškům zdrcující ránu. Jestliže byl předchozí snímek kasovním trhákem a získal si příznivce, "Nejzazší hranice" byla pravým opakem. S tím opravdu souhlasím. Hlavním problémem je samotný William Shatner alias kpt. Kirk, který se pustil nejen do režie, ale podílel se i na spraseném scénáři (mimochodem držitel ceny "Zlatá malina" za nejhoršího herce, nejhorší režii a nejhorší scénář - víc snad nemusím dodávat). Vizuálních efektů moc nepřibylo. Co se týče děje, tak to je jedna velká změť chaosu a nudy. U některých scén jsem nevěděl jestli se mám smát nebo brečet - když Kirk s McCoyem učí u táboráku Spocka zpívat trampskou písničku nebo "finálový souboj" posádky Enterprise s mimozemskou entitou, kterou všichni předtím považovali za nejvyšší a nezničitelnou bytost vesmíru. Popravdě řečeno, takových hluchých scén je ve filmu opravdu hodně.

plakát

Star Trek IV: Cesta domů (1986) 

Mě se Cesta domů nakonec líbila o něco méně než Khan a Hledání Spocka, přesto je to jeden z těch lepších Star Trek filmů. První polovinu filmu to je klasický vesmírný Star Trek, přímo navazující na minulý film. Když se ale posádka Enterprise ocitne v naší současnosti, vůbec jsem to tak dobré nečekal. Celý film je parádně vtipný ( Spockovo tápání ) a zábavný, akce tentokrát bylo o trochu méně ale kupodivu to vůbec nevadilo. A ten konec byl tak trochu i dojemný. Takže celkově spokojenost. 80%. -- ¤ -- " Nevíme přesně proč velryby zpívají " ~ " Třeba zpívají tomu pánovi " ~ " Zatraceně ! "

plakát

Star Trek III: Pátrání po Spockovi (1984) 

Tento díl je přímým pokračováním Star Treku II, natočeným v zásadě na nátlak fanoušků. Aby divák pochopil děj, tak bez znalosti předešlého filmu se nebude orientovat. Třetí film je ovšem tak trochu ve stínu svého staršího bratříčka. Na rozdíl od něj je méně nákladný. Efekty jsou méně četné, příběh o něco slabší, chybí skutečný záporňák. Klingonský komandér Kruge je pouze stínem předchozího Khana. Děj se točí okolo vzkříšení jednoho člena posádky, který umírá na konci předchozího dílu. Nahlédneme do mentality jeho národa což trochu ozvláštňuje děj. Z filmu je místy cítit, že byl natočen hlavně proto, aby obnovil „status quo“ a umožnil natočení dalších dílů.

plakát

Star Trek II: Khanův hněv (1982) 

Oproti jedničce, velký postup kvality nahoru. Khanův hněv je oproti prvnímu dílu více akčnější, svižnější, trikově nabitější - prostě lepší. Mě se tahle změna líbila, Nicholas Meyer to zrežíroval velmi dobře a hudební doprovod také nebyl špatný. Děj celého filmu byl oproti minulému nabitý, filmově efektnější a navíc Khan je naproto dokonalý záporák a Ricardo Montalban si ho zahrál velmi dobře. Digitální efekty se o velký kus zlepšili a bylo to hodně vidět. Kirkova posádka opět nezklamala, akorát mě teda moc nepotěšil ten zatracenej konec :(. Ale celkově je tenhle film o dost lepší než minulý, nudit se u něj rozhodně nebudete a přemírou akce budete žasnout tak, jako já. 85%.

plakát

Star Trek: Film (1979) 

Koncem 70. let minulého století nastala mánie po uvedení prvních (resp. čtvrtých) Hvězdných válek, což se projevilo v množství natočených filmů se sci-fi tématikou. K nim patří i první Star Trek. Je vlastně jednou velikou efektní televizní epizodou. Producenti však očekávali větší výdělky po vzoru hvězdných válek a i přes úctyhodně vydělaných 80 milionů dolarů to považovali za propadák. Myslím, že to zapříčinily tyto faktory. Jednak se film pohybuje kupředu poněkud pomalejším tempem. Zejména ve scénách plných propracovaných vizuálních efektů, jako například při příletu modulu k Enterprise a nebo průletu V´gerem, které měly původně za cíl diváka prostě ohromit rozlehlostí plavidel. Tyto scény jsou opravdu zbytečné dlouhé. A jednak uvedení do kin bylo špatně načasováno, protože ještě neodezněly pompézní Hvězdné války a už se do kin vřítilo „Impérium vrací úder“ a diváci jim zákonitě dali přednost. Plusem filmu je hudba Jerryho Goldsmitha. Původní seriálová sestava osazenstva Enterprise je kompletní, a to že jsou všichni o několik let starší vůbec nevadí.

plakát

Slečna Drsňák 2: Ještě drsnější (2005) 

To nevím, kde na to autoři přišli. Spíš ještě trapnější. Gracie se téměř celý film chová jako fiflena, což se mi k té drsné slečně z jedničky vůbec nehodí. A postava černošské drsné ničím neohrožené policistky, je nejenom trapně napsaná, ale není ani nijak úchvatně zahraná i když zde by se již dalo mluvit o jakési drsnosti. Smysl této postavy byl pravděpodobně oživit atmosféru někým, s kým by se mohla Gracie popichovat, ale jejich vzájemná nenávist akorát diváka štve. Přesto lze najít ve filmu pár světlých momentů, ale to, že si v současné chvíli na žádný nemohu vzpomenout, jasně dokumentuje to, že zase tak světlé nebyly. I tak mě pořád něco nahlodává, že hodnocení pod padesát procent by bylo příliš přísné, a tak zůstanu na tom pomyslném středu. Akorát si to nedovedu nijak zdůvodnit.

plakát

Slečna Drsňák (2000) 

Filmy se Sandrou Bullock mám rád, žádná typická modrooká blondýnka, má nějakou osobnost a rolemi které představuje se, myslím, blíží svému normálnímu běžnému chování. Sice to, že vyhrabou někde průměrně hezkou dívku a udělají z ní královnu krásy tu už bylo, ale i tak je se na co těšit. Některé scény jsou vážně dobré a vyvedené do detailů. No co dodat, prostě fajn.