Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Dokumentární
  • Akční
  • Komedie
  • Krátkometrážní

Zajímavosti k filmům (33)

Nový svět

Nový svět (2005)

Terrence Malick do filmu obsadil také svou nynější ženu Alexandru ("Ecky") Malick - a to do role anglické královny Anny (společně s králem Jakubem se ve scéně Pocahontasiny audience u královského dvora podivuje nad exemplářem severoamerického orla bělohlavého).

Nebeské dny

Nebeské dny (1978)

Pozorný divák může na krátký okamžik zahlédnout Terrence Malicka v úvodní scéně z chicagské ocelárny. Ač neuveden v titulcích, hraje zde jednoho z dělníků.

Nový svět

Nový svět (2005)

Pomocí speciálních efektů byl pro potřeby filmu znovuoživen papoušek karolínský (Conuropsis carolinensis), dnes již bohužel vyhynulý, ale v době, v níž se film odehrává, hojný zástupce severoamerické avifauny.

Nový svět

Nový svět (2005)

Ve zvukové stopě filmu je k zaslechnutí okolo 100 severoamerických ptačích druhů.

Annie Hallová

Annie Hallová (1977)

Slavný španělský režisér Luis Buñuel byl Woodym Allenem požádán, zda by si ve filmu zahrál cameo (nabízel mu 30 tisíc dolarů). Buñuel však odmítl. Ve svých pamětech uvádí, že když Annie Hallovou později viděl, vůbec se mu nelíbila.

Pán much

Pán much (1963)

Dlouhou dobu před vznikem tohoto filmu přemítal o natočení vlastní adaptace i Luis Buñuel, jenže tomu se nikdy nepodařilo získat práva. Brookův snímek prý nikdy neviděl.

Minority Report

Minority Report (2002)

Ve scéně, kdy John (Tom Cruise) unese Agathu (Samantha Morton) se Danny Witwer (Colin Farrell) zeptá: "Kolik času máme?" (Má tím na mysli kolik času zbývá do doby, než John spáchá předpovídanou vraždu). Důstojník PreKrimu mu odpovídá: "51 minut, 28 sekund." To je přesný čas, který v danou chvíli schází do konce filmu (tedy do závěrečných titulků).

Potíže s Harrym

Potíže s Harrym (1955)

První snímek Alfreda Hitchcocka, ke kterému komponoval hudbu jeho pozdější dvorní skladatel Bernard Herrmann.

Potíže s Harrym

Potíže s Harrym (1955)

Film byl natočen kamerovým systémem VistaVision, které je specifický tím, že filmový materiál v něm ubíhá horizontálně (podobný princip využívá i systém IMAX).

Válka světů

Válka světů (2005)

Snímek byl do amerických kin expedován pod krycími názvy "Uncle Sam" a "Party in Fresno".

Děrsu Uzala

Děrsu Uzala (1975)

Zvláštností tohoto snímku je zdvojení jeho původního formátu – byl natočen na 70mm materiál ve formátu 2.20:1, ale souběžně překopírován i na materiál 35mm, z něhož se promítal ve formátu 2.35:1.

Zuřivost

Zuřivost (1978)

John Williams se v hudebním doprovodu snažil v určitém směru odkázat na práci zesnulého Bernarda Herrmanna, takže vedle výskytu specificky herrmannovských orchestračních postupů můžeme zaregistrovat i legendární elektronický nástroj theremin.

Reklama