Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Sci-Fi

Zajímavosti k filmům (41)

Chyťte ho!

Chyťte ho! (2017) (seriál)

Seriál nepoužívá děj ani žádné postavy z románu „Chyťte ho!“ od Elmora Leonarda. Film si vypůjčil pouze základní románovou premisu gangstera, který se pokouší produkovat film, a nízkorozpočtového filmového režiséra zadluženého organizovanému zločinu, stejně jako Leonardův temně komediální tón. Z toho důvodu byl seriál popsán spíše jako „pocta“ než adaptace.

Benedetta

Benedetta (2021)

Ruské úřady snímek zakázaly.

Král

Král (2019)

V Rakouské národní encyklopedii se v roce 1837 objevila zmínka, že se bitvy u Azincourtu zúčastnil na Jindřichově straně Jan Žižka. 
Zastánci teorie porovnávají podobné taktické podmínky s bitvou u Sudoměře. V době bitvy i kolem ní se v tuzemských pramenech nevyskytuje o Žižkovi ani zmínka, jako kdyby se do země propadl. Zrovna tak kupodivu chybí jeho pečeť na protestní nótě českých a moravských pánů proti upálení mistra Jana Husa.

Tenkrát v Hollywoodu

Tenkrát v Hollywoodu (2019)

Čínští cenzoři film bez udání důvodu týden před jeho premiérou stáhli z kin. Quentin Tarantino prohlásil, že film kvůli Číně nijak upravovat nebude.

Sedm statečných

Sedm statečných (2016)

Film schytal kritiku kvůli tomu, že údajně hodně ustupuje politické korektnosti. Místo sedmičky bělochů, jež známe z originálu, zde přicházejí tři běloši, černoch, indián, Mexičan a Asiat. Možná to bude dosti překvapivé, ale remake je v tomto realitě daleko blíže než originál, protože Divoký Západ byl etnicky opravdu mimořádně pestrý. Zjistilo se (a dobové snímky to prokazují), že mezi kovboji na západě tvořili Anglosasové jen asi polovinu, zhruba čtvrtina byli černoši a další čtvrtina Mexičané, indiáni a jejich míšenci. Když se začalo s oněmi přesuny dobytka na větší vzdálenosti, Mexičané zpočátku dokonce dominovali. Černí kovbojové bývali většinou osvobození otroci, kteří nenašli práci ve městech, přibývalo rovněž indiánů, kteří dali přednost této práci před tradičním způsobem života, a díky stavbě železnice nebyla nouze ani o imigranty z Asie. [Zdroj: radiodixie.cz]

Anděl Páně

Anděl Páně (2005)

Režisér pohádek Zdeněk Troška se k filmu vyjádřil negativně: "Nechápu, jak tam Jirka Strach, režisér, který je věřící katolík, mohl nechat třeba scénu, kde si malý Ježíšek hraje v nebi s malým Jidáškem! Jidáš byl přece normální člověk – co by dělal v nebi? Nebo jak může oddávat čert v kostele? To jsou nesmysly, které jsou v tomto žánru za čárou. Jsem přesvědčen, že do pohádky nepatří."

Kryštůfek Robin

Kryštůfek Robin (2018)

Čínské filmové úřady nedovolily v zemi uvést film do kin. Čínské úřady blokují obrázky Medvídka Pú na sociálních sítích od doby, kdy se z pohádkového plyšového medvěda stal symbol politického disentu poté, co lidé začali čínského prezidenta Si Ťin-pchinga přirovnávat právě k Medvídkovi Pú. [Zdroj: Blesk.cz]

Ztratili jsme Stalina

Ztratili jsme Stalina (2017)

Ruské ministerstvo kultury odebralo snímku povolení promítat. Právníci ministerstva ve filmu shledali „příznaky extremismu“, je prý „zaměřen na vyvolávání nenávisti a zášti a ničení důstojnosti ruského (sovětského) člověka“ a „křiví minulost, aby období 50. let v životě sovětských lidí vyvolávalo jen hrůzu a odpor“.

Car a Matilda

Car a Matilda (2017)

Ruská poslankyně Natalja Poklonská o filmu řekla: „Rusko je ve filmu ukázáno jako země šibenic, opilců a smilstva. Nemůžeme dopustit, aby se do kin dostal film, který záměrně falzifikuje historii a diskredituje, pomlouvá a vysmívá se jednomu z nejvýznamnějších svatých naší církve - caru Mikulášovi II. a členům jeho rodiny."

Car a Matilda

Car a Matilda (2017)

Ještě před dokončením se filmem zabývala komise ministerstva kultury, která hodlala jeho závadnost posoudit na uzavřené projekci. Na velkofilm, který stál v přepočtu asi 630 milionů korun, si stěžovali především pravoslavní strážci morálky a ctitelé památky posledního ruského cara, který byl v roce 2000 svatořečen.

Okupace

Okupace (2015) (seriál)

Seriál vyvolal ještě před svou premiérou v roce 2015 nevoli ruského ministerstva zahraničních věcí, neboť Rusko zobrazuje jako agresora. „Je rozhodně politováníhodné, že v roce sedmdesátého výročí vítězství v druhé světové válce se autoři seriálu, kteří jako by zapomněli na hrdinské přispění sovětské armády k osvobození severního Norska od nacistických okupantů, rozhodli v duchu nejhorších tradic studené války děsit norské publikum neexistující hrozbou z Východu," vyjádřil se tehdy pro agenturu AFP ruský velvyslanec v Oslu Vjačeslav Pavlovskij.

Bitva o Moskvu

Bitva o Moskvu (2016)

Režisér filmu Andrey Shalopa dostal vyznamenání za věrnost historické pravdě od Ruské vojenské historické společnosti (RVIO).

Bitva o Moskvu

Bitva o Moskvu (2016)

Snímek vznikal tři roky a kromě státu ho financovaly i tisíce obyčejných Rusů prostřednictvím crowdfundingu. Film oživil debatu o překrucování historie a roli Velké vlastenecké války v ruské národní identitě.

Bitva o Moskvu

Bitva o Moskvu (2016)

Ruský ministr kultury Vladimir Medinskij o filmu prohlásil: „Jsem hluboce přesvědčen, že i kdyby ten příběh byl od začátku do konce smyšlený a Panfilov nikdy neexistoval, tak tuto svatou legendu nesmí nikdo špinit. A lidé, kteří se o to pokoušejí, jsou darebáci."

Rytíři

Rytíři (1981)

V turnajové scéně můžete mezi diváky zahlédnout spisovatele Stephena Kinga a jeho ženu Tabithu.

Reklama