Reklama

Reklama

Baron Prášil

  • angličtina The Outrageous Baron Munchausen (více)
Trailer

Obsahy(1)

Novodobý astronaut Toník přistane na Měsíci, kde se setká se zvláštní společností. Patří k ní Cyrano z Bergeracu, hrdinové verneovky Do Měsíce, ale především chvástavý baron Prášil. Všichni jej srdečně vítají se sklenkou vína a přejí si, aby domnělý Měsíčňan poznal kouzlo života na Zemi. Baron Prášil se pak spolu s Toníkem vypraví do Turecka, kde ze zajetí zákeřného sultána vysvobodí půvabnou princeznu Bianku. Vychloubačný baron se ji snaží okouzlit a vrhá se proto do bláznivých dobrodružství – ocitá se v útrobách mořské velryby, proletí se na pařátech obrovitého ptáka, na mořském koníkovi plave pod vodní hladinou, na dělové kouli se přesunuje do válečných vřav. Bianku však během fantaskních eskapád učaruje odvážný snílek Toník a nakonec společně doputují tam, kde příběh začal – na bledý Měsíc. Ten totiž patří nejen básníkům a fantastům, ale především milencům. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (329)

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Celý film mě bavil a dovedu představit, že by v podstatě mohl pokračovat donekonečna podobnými příhodami, ale to by se z něj mohl stát klidně seriál a asi by tím ztratil své kouzlo. Miloš Kopecký v roli barona Prášila je prostě úžasný, určitě jedna z jeho nejlepších rolí. A mám ještě jeden postřeh. Je vidět, jak je film dobový, kdy se očekává, kdy člověk stane na měsíci. Je natáčen asi 4 roky po letu Gagarina a vesmírné závody byly v plném proudy. A takhle jsme se k ním přidali my. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Teprve "Dobrodružství Barona Prášila" (1988) v režii Terryho Gilliama mě přiměla k tomu, abych oprášila dávné vzpomínky a po letech se znovu podívala na snímek mága české animace Karla Zemana. Jeho Baron Prášil sice není dokonalý, ale nezapře svého duchovního otce a nejen průkopnickou animací, ale především lehkým vtipem, poetickou hravostí a noblesně servírovanou satirou vítězí na celé čáře. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Sledovat snímky Karla Zemana je prostě neskutečný zážitek, protože to jsou filmy natolik jedinečné a specifické, že se nad nimi musíte rozplývat. Jaké animační a filmařské postupy Zeman používá, to je skutečně k neuvěření. Ale k neuvěření je i jejich efekt, který je prostě dech beroucí a jeho podání velryby nebo jiných příšer je prostě magicky nádherné. A takový je i celý příběh. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na vejšce jsme v prvním semestru na počítače měli učitele, který se jmenoval Prášil. Tím pádem bylo jasný, že dostane vrchní přezdívku Baron. Nejlepší na tom všem ale bylo, že on se tak i choval. Vlasáč, fousáč. Věčně nějaké prekérné hlody jako zde Miloš Kopecký. Miloš Kopecký byl ale skutečný Baron Prášil. Daleko lepší, než ten, co vznikl v hlavě třeba Terryho Gilliama. A že mu v hlavě také vznikl pošuk, s ještě praštěnějším světem, než je tento. Ale pan Zeman se na tehdejší dobu námětu zhostil geniálně a mně se to prostě líbilo. Ne na plný počet, ale spokojený jsem rozhodně byl. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Už od začátku mě zcela pohltilo výtvarné zpracování, dostala mě jak už měsíční romantika a tajuplnost, tak exotická vůně orientu. Umělecké nápady jsou naprosto bezkonkurenční, nejlepší pasáž však pro mě představuje pobyt v útrobách obří velryby a také pověstný let na dělové kouli. Nebýt trošku rozbředlého děje a kostnatého výkonu R. Jelínka dal bych plný počet i tak však tento film musí okouzlit každého. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (28)

  • Snímek byl inspirován knihou „Baron Prášil“ od Gottfrieda Augusta Bürgera. (Ded@M@tes)
  • Děj filmu se odehrává v 18. století. Lze to poznat tak, že když se Toníkovi (Rudolf Jelínek) nepodaří zkonstruovat parní loď, tak říká: „Mít o jeden šroubek víc, zrodil by se parník o sto let dřív.“ (Jan.Kanak)

Související novinky

Litoměřice poosmé

Litoměřice poosmé

02.08.2008

Karlovarský filmový festival před pár týdny skončil, Letní filmová škola je v plném proudu, ale pokud stále nemáte dost, můžete vyrazit třeba do Litoměřic. Tam se již poosmé koná filmový festival,… (více)

Reklama

Reklama