Reklama

Reklama

Bláznova kronika

Československo, 1964, 82 min

Obsahy(1)

Píše se rok 1625, v zemi zuří třicetiletá válka a o Čechy mezi sebou bojují habsburský císař Ferdinand II. a dánský král Kristián IV. Pro mladého vesničana Petra to znamená, že ho dříve nebo později chytí verbíři z té nebo oné strany. A tak se i stane. Petr sice brzy uteče z královského vojska, ale pro změnu ho i s verbířem Matějem zajmou vojáci císařští. Oba zajatci se spřátelí. Jednou se jim podaří zabloudit a nalézt pokladnu plnou zlata a šperků. Petra bohatství nezajímá, ostatně na další cestě najde poklad ještě větší: krásnou opuštěnou dívku Lenku. Ani teď však nemá od vojenských náhončích pokoj a opět se dostává do zajetí. Protože si však místo vojenského mundúru oblékl noblesní šaty, čeká ho trest snad ještě horší než služba v armádě: sňatek s komtesou Veronikou… Rozverná veselohra ze smutných časů třicetileté války je dílem scenáristy a režiséra Karla Zemana. Ten filmu opět vtiskl svůj nezaměnitelný rukopis, známý např. z fantastických snímků Vynález zkázy, Baron Prášil nebo Ukradená vzducholoď. Na scénáři s ním tentokrát spolupracoval jeden z nejosobitějších tvůrců české nové vlny, Pavel Juráček. (Česká televize)

(více)

Recenze (123)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Tohle že vzniklo skoro deset let po Cestě do Pravěku? Vždyť film působí jakoby byl ve všem o dva kroky zpátky. Ani animace, přestože je pořád osobitě kouzelná, ale už ne vždy perfektní, Bláznovu kroniku nespasila. Děj se často dost vleče a ať už psal scénář kdokoliv, nenapsal ho dost. Sem tam slušně vypointované sarkastické a nebo chytře glosující postřehy se topí v tlachání o ničem a nebo v pobíhajících scénách suplujících akci. Ty nejsou ani zábavné, ani se jimi nedá kochat a tak zhusta nudí. Není divu že tyhle "pauzy" atmosféra nepřežila. Škoda toho, protože když drží, tak je mimózně magická a neuchopitelně pohádková. ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Přistoupil jsem k Bláznově kronice jako k čisté pohádce a v téže škatulce tam i zůstala. Je to jiný film než-li jeho další slavnější díla. Někdo píše o tom, že forma vítězí nad obsahem. Já se nechal unášet dějem, nijak zvlášť jsem u něj nepřemýšlel a jen se bavil. Moc se mi líbil odkaz na známá přísloví o převlékání kabátů a taky větru a plášti, na které je opravdu ve snímku kladem důraz. Proto je velmi výchovný. Bláznová kronika se mi tedy moc líbila, možná by si zasloužila trošku větši pozornost a častější uvedení v televizi. Přece jen novodobé "pohádky" nejsou moc povedené a když máme tyto "klenoty" proč je držet v archivu? ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Na první pohled na mě Bláznova kronika působí jako první pokus Karla Zemana proniknout do všech jeho kouzel, která v budoucnu hojně využije ve svých nejlepších filmech. O to víc mě překvapilo, že kronika není ani zdaleka žádným debutem a to mě zamrzelo. Působí totiž nakousnutě a ne tolik komplexně jako jiné snímku českého génia. Je to škoda, protože chvílemi je film vyšperkovaný do posledního detailu, aby následně chvíli nudil a divák jen a jen čekal. Naštěstí je tu velmi dobré obsazení, které film žene společně s triky a nápady autora k slušným 4*. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Klasický Karel Zeman s kombinací kresleného, hraného a trikového filmu, tady ale především vypovídající v humorné nadsázce o nesmyslnosti válečného běsnění, zde na příkladu Třicetileté války. Mladí muži jsou verbováni do války, která je vůbec nezajímá a dělají vše pro to, aby se vrátili živí a zdraví domů. Mladý Petr (Kostka) potkává v armádě bývalého verbíře Matěje, který bere věc z té optimističtější, u něho materiální stránky věci, ale od začátku do konce pomáhá Petrovi i jeho šaškovi - mladé dívce Lence, aby se jim splnilo jejich přání. Jak chlapec jsem vnímal Bláznovu kroniku ještě mnohem víc, dnes mám pocit, že Zeman natočil i filmy obsažnější, např. Barona Prášila. Tady to je po čase a při opakovaném sledování trošku nuda. Ale na druhou stranu - kdo by neodolal pohledu na překrásnou Milku Vašáryovou, že... ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Zemanova exkurze do třicetileté války mohla dopadnout lépe. Vizuální stránce filmu není co vytknout, například bitva, v níž je jedna armáda rozmetána je udělaná vtipně a lepšího efektu by se nedocílilo snad ani zdesetinásobení rozpočtu. Ze začátku má film našlápnuto na skvělý historický film, na takového staršího českého Barryho Lyndona, jenomže pak děj ustrne v bodě, kolem kterého pořád přešlapuje ze strany na stranu, jen ne vpřed. A tak film přestává bavit a nudí až do konce. Ještěže ná Zeman zásobuje těmi svými trikovými kouzly, na které se dá dívat dostatečně dlouho, až do samého závěru. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (23)

  • Snímka bola označená za najlepší film Medzinárodného týždňa fantastických filmov a hororov v Sitges 1969. (Raccoon.city)
  • Film bol natoľko na svoju dobu experimentálny, že Emília Vášáryová (Lenka), keď prišla do filmového štúdia vo vtedajších Gottwaldovských ateliéroch na tkz. Kudlově, mala pocit, že prišla do nejakého západného štúdia. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama