Reklama

Reklama

Bláznova kronika

Československo, 1964, 82 min

Obsahy(1)

Píše se rok 1625, v zemi zuří třicetiletá válka a o Čechy mezi sebou bojují habsburský císař Ferdinand II. a dánský král Kristián IV. Pro mladého vesničana Petra to znamená, že ho dříve nebo později chytí verbíři z té nebo oné strany. A tak se i stane. Petr sice brzy uteče z královského vojska, ale pro změnu ho i s verbířem Matějem zajmou vojáci císařští. Oba zajatci se spřátelí. Jednou se jim podaří zabloudit a nalézt pokladnu plnou zlata a šperků. Petra bohatství nezajímá, ostatně na další cestě najde poklad ještě větší: krásnou opuštěnou dívku Lenku. Ani teď však nemá od vojenských náhončích pokoj a opět se dostává do zajetí. Protože si však místo vojenského mundúru oblékl noblesní šaty, čeká ho trest snad ještě horší než služba v armádě: sňatek s komtesou Veronikou… Rozverná veselohra ze smutných časů třicetileté války je dílem scenáristy a režiséra Karla Zemana. Ten filmu opět vtiskl svůj nezaměnitelný rukopis, známý např. z fantastických snímků Vynález zkázy, Baron Prášil nebo Ukradená vzducholoď. Na scénáři s ním tentokrát spolupracoval jeden z nejosobitějších tvůrců české nové vlny, Pavel Juráček. (Česká televize)

(více)

Recenze (123)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je to taková zábavná fraška, která nám vysvětluje, že válka je směšný podnik a láska- láska se jí směje přímo do ksichtu. Ve světle tohoto svatého citu všechno bledne, a zejména světská sláva. Možná by to mohlo být i o něco míň praštěné, ale jinak je to opět obrazový koktejl, jak jsme od Zemana zvyklí.75% ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Zeman má nápady, fajn, ale ponúka nudný príbeh, ktorý sa vlečie ako sopeľ z nosa. A záver je mäkota. Najzaujímavejším článkom je Peter Kostka, ktorý sa prďácky dokáže vymaniť z črtajúcich problémov a potom sa na tom náramne rehoce. Mladá Milka Vášaryová ako šašek je tiež podarená rola. Pre mňa najslabší Zemanov kúsok. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

I když se v obrazových orgiích maličko utápí příběh, nelze "Bláznovu kroniku" než chválit. Třicetiletá válka podaná s lehkostí, vtipem a satirou (převlékání kabátů, oboustanné prapory). Petr Kostka mi velice připomínal Fanfána Tulipána (není divu že si jej paní Blanka Nováková vybrala k nadabování Gérarda Philippa), Miroslav Holub možná v životní roli a ty ženské, ach, ty ženské (Emília Vášáryová, Valentina Thielová, Olga Schoberová) jsou všechny k sežrání. Už to zní jako klišé, ale Karel Zeman byl génius a obzvláště v tomto filmu je vidět, čím se jeho velký obdivovatel Terry Gilliam inspiroval (nepřehlédnutelná podoba stylů zdejších malůvek a Montypythonovských animací). 85%. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Filmy Karla Zemana každopádně uchvátí vizuálně a ani tento není výjimka. Napadlo mě, zda se u příběhu nenechal Zeman inspirovat filmem Fanfán Tulipán. Bohužel vizuální stránka je na tomto snímku to nejlepší, ale zároveň i jediné zajímavé. Ano, Petr Kostka řádí jako výše zmínění francouz, ale to jen první půlku a v té druhé občasně. Jinak ovšem příběh dostává trhliny, když se v zámku nic podstatného neděje a film sklouzává do nezáživné nudy. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Katastrofa! Příšernost tohoto filmu má na svědomí opravdu katastrofální děj. Nic tak nezajímavého dlouho nikdo nevytvořil. Být film o chvíli delší, bylo by moje hodnocení nižší. Tuším dvakrát či třikrát jsem se zasmál. Po zbytek stopáže jsem se vyloženě jen nudil. Naprosto zbytečný film. Ve své době musely být použité efekty docela komplikovaná a zdlouhavá věc, tudíž absolutně nechápu, proč bylo efekty plýtváno pro takovou sračku. Klasická Zemanova pohádka točící se již po dvě stě padesáté kolem zaujímání postojů na základě situace, která zrovna panuje. Nezaujalo mě dokonce ani herecké obsazení rolí. Třicetiletá válka rozhodně nebyla nezajímavou záležitostí. Dal se tu rozhodně postavit divácky atraktivnější příběh. O moc atraktivnější! Slabá hvězda. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (23)

  • V závere filmu Petr Kostka (Petr) a Emília Vášáryová (Lenka) prechádzajú cez veľkú priepasť na druhú stranu po kmeni stromu. Záber sa natáčal tak, že bola urobená fotografia dvoch strmých skál a vystrihnuté prázdno. Táto fotografia bola postavená pred kameru. Kmeň stromu predstavovala iba malá vetvička stromu, ktorá bola vlepená do fotografie medzi skaly. Herci sa následne museli pohybovať 150 metrov od kamery po na zemi položenom špagáte, aby vedeli, kadiaľ majú ísť, aby záber vyzeral reálne. (Raccoon.city)
  • Film mal pracovný názov Dvaja mušketieri. (Raccoon.city)
  • Petr Kostka (oráč Peter) bol počas natáčania na povinnej vojenskej základnej službe a jeho honorár brala československá armáda, mal len 19 korún a 60 halierov na deň, čo bola položka na stravu pre vojaka, ktorý sa stravoval mimo kasární. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama