Reklama

Reklama

Dobrodružný příběh pěti úplně obyčejných kluků, kteří se tak trochu náhodou ocitnou v neobyčejné situaci. Na pražském Výstavišti kluci využijí příležitosti letu vzducholodí zdarma a vyráží vstříc senzační vzduchoplavecké cestě. Majitel vzducholodi ale překroutí celou situaci a vzniká poprask. Novináři se honí za senzací ukradené vzducholodi, vážení pánové se pohoršují nad dětskou zločinností a rodiče dětí je jen těžko brání před přísným soudem. Majitel vzducholodi Findeys chce využít její zmizení k propagaci své firmy a podvodu s falešným nehořlavým plynem. Nicméně nehořlavý plyn není úžasný vynález pouze pro létající steampunkové stroje. O jeho ukořistění se snaží také jedna vojenská mocnost, která vysílá podlého agenta s všemožnými vychytávkami, aby se zmocnil vzorce na nehořlavý plyn. Kluci chtějí obletět celý svět, ale vzducholoď havaruje na vzdáleném ostrově, kde na ně číhá nemalé nebezpečí. Díky pomoci kapitána Nema a odvážného novináře Ardana nakonec kluci všechny nástrahy překonají a vrátí se domů. Odvěký souboj nespoutaného mládí a přísného světa dospělých končí vítězně ve prospěch dětí. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

Kimon 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný příběh několika chlapců, inspirovaný knihou J. Verna. Ten tajuplný a potemnělý příběh vyvolávající v duších dětí napětí a strach. Umně vytvořený film Karla Zemana ve mě tyto pocity vyvolával v dětství dokonale. Kolorování snímků má své kouzlo a tajemno je v nich obsaženo bezezbytku. Jistěže není vhodný pro ty nejmenší mrňata, ale již odrostlejší děti a mládež. ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Je to krásně natočeno, to se musí nechat. Jenže příběh, ve kterém parta kluků vezme vzducholoď, obletí s ní půlku světa a ztroskotá s ní na ostrově, by sotva vystačil na středněmetrážní film. A tak tu vidíme spoustu nepotřebných postav (námořníci, zločinci, rodiče chlapců apod.), které navíc dostávají spoustu prostoru, díky čemuž tento film nabobtnal na téměř hodinu a půl. Škoda, ta výtvarná stránka je opravdu nádherná. 60% ()

Reklama

Martrix 

všechny recenze uživatele

Neokoukatelný Karel Zeman. Z první třetiny filmu jsem byl nadšený. Už v úvodu udělují výchovný štulec rodičům i veřejnosti poukázáním na skutečnost, že nejzvídavějším, nejodvážnějším a nejnepochopenějším zástupcům lidské rasy...totiž klukům, je odpíráno vše nové a zajímavé. Jsou odbíjeni tvrzením, že to není pro oči dětí, nebo že na to jsou ještě moc mladí... . Nu a divte se pak, že se někteří postaví na zadní a ukradnou třeba vzducholoď. Stejně tak se mi líbilo porýpávání do bulváru. Chápu, že jde o film na motivy knihy, takže se nešlo vyhnout odbočkám ke špionáži, darebákům na lodi a kapitánu Nemovi, ale bohužel to bylo na úkor kompaktnosti celého příběhu i napětí. Osobně by se mi víc líbilo, kdyby se příběh soustředil jen na kluky, novináře a podvodníka Findejse. Netlouklo by tak do očí, že se všude dorozumíte česky a bylo by víc prostoru pro společenskou satiru. Každopádně i tak...tahle hravost, cit pro výtvarné pojetí, umění obalit i prostý příběh takovou formou, že působí fantasticky...to považuji v rámci kinematografie za mnohem zajímavější cestu, než dnešní trend dělat fantasy fotorealisticky. Karel Zeman byl národní poklad. ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Mám moc ráda filmy Karla Zemana. Jeho styl filmování mi učaroval už v dětství a i když se na ty filmy dívám po letech - už na DVD - stále mají pro mě kouzlo. Líbí se mi také jeho lyrické-poetické nebo humorné vsuvky. V ´Ukradené vzducholodi´ je to například když se na scéně objeví představitel armády, začne hrát notoricky známý c. a k. pochod a generál hned rozdává medaile. Nejsmutnější scénou pro mě zůstává od prvního shlédnutí ta, když Jakoubek znechucený hraním na housle, dokonce prchá z ponorky kapitána Nema (!), kapitán mu posílá záchranný člun a pak přes okénko vidíme, jako osamělý Nemo sedí zase sám u stolu s hlavou v dlani. Dospělí to nemyslí vždy špatně s dětmi, i když to někdy tak vypadá... ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman je režisér, kterého uznávám za jeho neuvěřitelnou filmařskou kreativitu a snad jsem od něj neviděl film, ve kterém by mě neuchvátil svojí hravostí a originálním pojetím. Za to ho opravdu cením, za to fakt klobouk dolů a přijde mi to úchvatné nejen na svou dobu. Jenže náměty, které Zeman zpracovává, mě málokdy oslovují a tak jsem u některých jeho filmů sice fascinován vizuálem, ale ještě to automaticky neznamená, že se bavím. A bohužel se mi to stalo i tady. Nedařilo se mi do toho dostat a celý ten příběh mi přišel poněkud rozmělněný, až moc se soustředící jen na formu a místy mi přišlo, že Zeman pořádně nevěděl, jestli točí spíš o dobrodružství těch kluků nebo o těch, co se snaží ukradenou vzduchloď vypátrat a chytit. Mělo to pro mě pár zajímavých scén, včetně třeba té úvodní nebo celé části na ostrově, ale celkově si mě to moc nezískalo co se příběhu týče a tak své hodnocení nevidím na víc, než tři hvězdy. Rád bych dal vyšší hodnocení, určitě mi to i sedlo víc, než Baron Prášil (který tu podle žebříčků má ještě vyšší hodnocení), ale dostatečně mě to neoslovilo. Zemanova tvorba mě holt dokáže jen málokdy nadchnout po všech stránkách, i když tu jednu specifickou má opravdu úžasnou. Silné 3* ()

Galerie (26)

Zajímavosti (11)

  • Podpis Karla Zemana je šrafovaná, prúžkovaná kresba pripomínajúca ritinové ilustrácie, tak známe z verneoviek. Ďalej je to kombinácia hraných a animovaných sekvencií a viac vrstiev rôznych záberov preložených cez seba. (shuster)
  • Světozor bol skutočný obrázkový časopis, ktorý vychádzal s prestávkami od roku 1834. (Jarek678)
  • V titulkoch filmu je chybne uvedené meno Jan Bor, v skutočnosti sa herec volá Hanuš Bor (Tomáš). (Raccoon.city)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama