Reklama

Reklama

V kultovním sci-fi filmu Návrat do budoucnosti se hlavní hrdina Marty ocitne díky vynálezu svého kamaráda, šíleného doktora Emmetta Browna v minulosti. Stroj času je zabudovaný v legendárním autě Delorean, který ho přenese do roku 1955, kdy se jeho rodiče teprve coby středoškoláci seznamovali. Martymu se náhodou povede narušit časové kontinuum a pak musí svou chybu napravit, aby se vůbec v budoucnosti narodil. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 180)

Matty 

všechny recenze uživatele

Nostalgicky chlácholivá komedie, která kořeny osmdesátých let hledá v letech padesátých (a nejsou to jenom béčkové filmy s Ronaldem Reaganem). Podvratnost dvou méně jednoznačných dekád mezi tím musela být v zájmu udržení konzervativních amerických hodnot vynechána. Hustota narážek na emblémy 80. let (aerobic, Calvin Klein, skateboard, walkman) film mění v katalog retro výrobků. Film mohl ve své době zároveň sloužit jako podobný vzor toho, jak se chovat a k čemu vzhlížet, jakým je v jeho fikčním světě reklamní plakát se šťastnou, veskrze patriarchální a konzumu oddanou rodinou z padesátých let. Právě v takovouto rodinu se v závěru příznačně mění McFlyovi. Lepší popkulturně zabalený vzorek reaganovské ideologie těžko najdete. Zato lepší komedie o časových paradoxech by se jistě našla. 75% Zajímavé komentáře: JohnnyD, Dale, liuk ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Možná už to není nejlepší film, který jsem kdy viděl, ale v rámci mého dětství to bude už navždy jedna z nejzásadnějších událostí, které jsem zažil a to nejen v rámci sledování televize. Opravdu těžko popisovat vztah k filmu, který se stal pevnou součástí mojí historie a částečně určil i moje další životní cesty. I když se stále nejedná o starou záležitost, tak už se dávno stála kultem pro mnoho generací a podle mě jde skutečně o nadčasový snímek, který nezestárnul ani o minutu a stále má ten neskutečný drive. Marty je pořád ten správňácký frajer na skejtu, který to umí rozbalit i na kytaru a s pomocí bláznivého Dr. Browna a legendárního Deloraenu cestuje časem a k tomu ještě od sebe musí odhánět svoji budoucí matku, kterou je navíc třeba nasměrovat k jeho neschopnému budoucímu otci, aby historie zůstala nenarušená. Je vůbec možné se u něčeho tak našlapaného nebavit? ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Je to už skoro neskutečných třicet let, ale tahle dobrodružná sci-fi komedie si své místo mezi žánrovou elitou stále drží naprosto suverénně a nic nenasvědčuje tomu, že by se na tom mělo něco měnit. Vždyť takhle originální, zábavný a dokonale promyšlený scénář se nerodí v hlavách scénáristů zrovna každý den, navíc ještě pod vedením režisérských mágů Roberta Zemeckise a Stevena Spielberga. Prostě paráda, nemůžu než chválit. Vizuální stránka je i po těch letech úžasná, rozpletení celého příběhu jednoduše nemá chybu a herecká dvojice M.J.Fox a Christopher Lloyd se snad pro tuhle legendární třídílnou sérii narodila. A to, jak se tvůrci s nastavenou laťkou vypořádali ve druhém dílu, je opravdu neskutečné. 100% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Počátek té nejdokonalejší trilogie, kterou jsem od mala prostě neskutečně žral, jinak se to říct ani nedá, a po dlouhé době jsem se na ní podíval znova a opět prostě nemůžu jinak než za pět hvězdiček. A to se mi neztratí, věřím tomu, nikdy. První díl sice není nejlepší, ale je to počátek velkého příběhu, a to je hodně podstatné. --- Co je? Co je? Je to žhavý? - Přímo studený. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

* Neexistuje moc filmů, na které se dovedu dívat stále dokola a pekelně se přitom bavím, ale Návrat do budoucnosti mezi ně patří, a to zcela zaslouženě. Robert Zemeckis natočil snímek, který skvěle kombinuje dobrodružství, romantiku a zábavu, jak sám říká, tomuhle prostě nic nechybí. Přestože filmů o cestování v čase jsme měli možnost vidět již mnoho, patří právě tento do zlatého fondu. Autoři do něj umístili plno metafor, úsměvných scének a zejména pak skvělé postavy. To co je však na něm to nejpůsobivější je zápletka, obyčejný příběh chlapce, který nevědomky zasáhne do časového kontinua a musí vše napravit – což koneckonců přináší zajímavý bonbónek na konci. Nezapomínejme však ani na nesmrtelného roztržitého vynálezce Dr. Emmetta Browna, kterého si skvěle vystřihl Christopher Lloyd. Nemám jediný problém označit tento snímek (a celou trilogii vůbec) za jeden z největších přínosů světové kinematografii. 100% !! - Jediné co bych vytkl, je vystřižení skvělé scénky s uplácením policisty, která takhle vyšumí trochu do ztracena. ()

Galerie (219)

Zajímavosti (247)

  • Když se Marty (Michael J. Fox) dostane do roku 1955, vjede se strojem času do stodoly a vyděsí přitom farmáře a jeho rodinu svým mimozemským vzezřením. Jde o narážku na tzv. Kelly-Hopkinsvillský případ, který se udál 21. srpna téhož roku. Rodina farmáře Suttona z osady Kelly v Kentucky se tehdy měla podle své výpovědi setkat s mimozemšťany. (Haller)
  • Časopisy "Amazing Stories", "Fantastic Stories Magazine" a "Thrilling Wonder Stories", které George (Crispin Glover) čte, skutečně existují. (GreatestFan)

Související novinky

Robert Zemeckis a nová sci-fi

Robert Zemeckis a nová sci-fi

14.01.2020

Režisér Robert Zemeckis (Let, Trosečník) v posledních letech nezaznamenal se svými novými filmy příliš velký úspěch, a tak se po dlouhé době vrátí k žánru, s nímž kdysi v Návratu do budoucnosti… (více)

Třetí Stranger Things až za rok

Třetí Stranger Things až za rok

01.08.2018

Netflix si dává na čas a třetí sérii svého megahitu Stranger Things tak fanouškům neukáže dříve jak v roce 2019. Důvodem je i fakt, že se tvůrci chtějí částečně vykoupit za ne úplně šťastně přijatou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama