foto

Crispin Glover

  • nar. 20.4.1964 (53 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vegetarián Crispin Glover, narozený v New Yorku, je synem charakterního herce Bruce Glovera. Ještě když byl malý, tak se s rodinou přestěhoval do Kalifornie, kde už ve třinácti letech dostal svého agenta, jenž mu sehnal v roce 1977 roli v muzikálu Za zvuků hudby. Na počátku 80. let začal studovat na střední škole v Beverly Hills, kde se seznámil se stejně starým Nicolasem Cagem, z nichž se stali nejlepší kamarádi a zahráli si společně v teenagerském seriálu Best of Times z roku 1981.

Best of Times nijak zvlášt velký úspěch na obrazovkách nemělo, ale jak Cage, tak i Glover na sebe upozornili v Hollywoodu a byl o ně záhy docela slušný zájem. Na počátku toho desetiletí si zahrál ve vedlejších rolích např. ještě v relativně úspěšných komediích My Tutor nebo Učitelé a v roce 1984 dostal menší, ale výraznou roli po boku Cage, Seana Penna nebo Michaela Madsena v životopisném dramatu O závod s Měsícem. V tom roce se objevil také ve čtvrtém díle Pátku třináctého. Skutečného úspěchu ale dosáhl až o rok později.

Tehdy mu Robert Zemeckis nabídl vedlejší roli v připravované scifi komedii Návrat do budoucnosti. Crispinovi se zprvu do filmu nechtělo, ale nakonec si zahrál mladého/starého George McFlye a udělal dobře, z Návratu do budoucnosti se stal nesmírný hit, který z něj udělal americkou filmovou hvězd., která bude populární až do konce života (ne, že by jeho jméno dnes znal každý, ale jeho tvář navždy každému uvízne v paměti díky Zemeckisově snímku). Jenže Crispin se docela nečekaně nevydal cestou hollywoodské hvězdy a jeho následujícím počinem bylo nezávislé drama Na břehu řeky (1986). Pak a to skutečně nečekaně – následovala až do konce toho desetiletí filmová pauza.

Návrat na filmové plátno přišel až v roce 1990, kdy se Crispin objevil v malé roli po boku starého dobrého Cage v road movie Davida Lynche Zběsilost v srdci a pak v hlavní roli zazářil v několika komediích, o jejichž kvalitách ale myslím není nutné zde mluvit, mnohem většího uznání se dočkal díky vedlejším rolím ve filmech Co žere Gilberta Graipa, Mrtvý muž nebo Lid versus Larry Flynt. V roce 2000 se objevil v komedii Sestřička Betty a v nepříliš vydařené akční komedii Charlieho andílci.

Před dvěma roky dostal jednu ze svých mála hlavních rolích – v hororu Krysař Willawd, ale film se nesetkal s příliš dobrým přijetím, stejně jako pokračování Charlieho andílků. Naopak ale Crispin zazářil s filmem, na kterém debutoval jako režisér – s dramatem What Is It?.

Jirka "Indiana" Vosátka

Herecká filmografie

Filmy

2017 The Brits Are Coming
We Have Always Lived in the Castle
2016 Aimy in a Cage
By the Rivers of Babylon
2015 Hiszpanka
2014 Motel
2012 Freaky Deaky
2010 Alenka v říši divů
Lovecká sezóna 3
Mr. Nice
To byl zítra flám
2009 Číslo 9
Donner Party, The
2008 Freezer Burn: The Invasion of Laxdale
Lovecká sezóna 2
2007 Beowulf
Velkej biják
Wizard of Gore, The
2006 Simon říká
2005 Sexy mrtvola
What Is It?
2004 Záhada jezera Lochness
2003 Charlieho andílci: Na plný pecky
Krysař Willard
2002 Jako Mike
Zločin a trest
2001 Bartleby
Na plný pecky
2000 Charlieho andílci
Sestřička Betty
1996 Lid versus Larry Flynt
1995 Mrtvý muž
1994 Námořní policie
1993 Co žere Gilberta Grapea
I na kovbojky občas padne smutek
1991 Ferdydurke
Little Noises
Rubin a Ed
The Doors
1990 Tam, kde je srdce
Zběsilost v srdci
1989 Rozbouřený život
1986 Na břehu řeky
Tváří v tvář smrti
1985 Návrat do budoucnosti
Orkly Kid, The
1984 O závod s měsícem
Pátek třináctého 4
Učitelé
1983 My Tutor
Střední škola po americku (TV film)
The Kid with the 200 I.Q. (TV film)
1981 Best of Times (TV film)

TV seriály

2017 American Gods (TV seriál)
Come to Jesus (E08)
A Prayer for Mad Sweeney (E07)
A Murder of Gods (E06)
další epizody (7)
2015 Hrdinové od Alama (TV seriál)
2007 Drunk History (TV seriál)
1993 Hotelový pokoj (TV seriál)

Dokumentární

2001 Andy Warhol - kompletní portrét (TV film)
Beaver Trilogy, The
2000 Making of 'Charlie's Angels', The

TV pořady

2002 Mornings with Kerri-Anne (TV pořad)

Režijní filmografie

Producentská filmografie

Střihačská filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

2005 What Is It?

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(25)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace